Τον 7ο πΧ αιώνα η Κόρινθος ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδος. Το πολίτευμά της από βασιλεία γίνεται ολιγαρχικό-αριστοκρατικό και την κυβερνά από τον προηγούμενο αιώνα το γένος των Βακχιάδων. Ο αρχηγός του γένους, ο Αμφίων, για να μη φύγει η εξουσία από τα χέρια των Βακχιάδων, καθιέρωσε την αρχή της ενδογαμίας, δηλαδή όλοι οι Βακχιάδες να παντρεύονται μεταξύ τους.
Όμως είχε την ατυχία να αποκτήσει μόνο μια κόρη, η οποία δεν ήταν μόνο άσχημη, αλλά ήταν και κουτσή και κανείς από τους Βακχιάδες δεν την ήθελε για γυναίκα του. Η Λάβδα στο τέλος, αφού δεν την παντρευόταν κανείς, παντρεύτηκε τον Ηετίωνα, ο οποίος όχι μόνο δεν ήταν Βακχιάδης, αλλά ανήκε σε εχθρικό γένος, τους Λαπίθες από τους Αχαιούς, κατοίκους της πόλης, πριν τον ερχομό των Δωριέων. Ο Ηετίωνας έφυγε με τη γυναίκα του από την Κόρινθο και εγκαταστάθηκε σ’ ένα άσημο χωριό, την Πέτρα, λίγο έξω από την πόλη.
Η Λάβδα γεννά ένα αγοράκι, αλλά μετά από ένα χρησμό που πήραν οι Βακχιάδες από την Πυθία, πως το παιδί όταν μεγαλώσει θα πάρει την εξουσία της Κορίνθου, αποφάσισαν να το θανατώσουν. Δέκα Βακχιάδες θα πήγαιναν από το σπίτι του Ηετίωνα να εκτελέσουν την αποστολή. Πήγαν στο σπίτι, λοιπόν, ενώ ο Ηετίωνας έλειπε και η Λάβδα τους υποδέχτηκε με χαρά, γιατί ήταν και συγγενείς της και έδωσε το μωρό σ’ έναν απ’ αυτούς. Ενώ αυτός ετοιμαζόταν να ρίξει το παιδί στο πάτωμα και να το θανατώσει, εκείνο χαμογέλασε και εκείνος δίστασε και το παρέδωσε πίσω στη μητέρα του. Το ίδιο έγινε και με τον δεύτερο άνδρα, ο οποίος νικημένος και αυτός από το παιδικό γέλιο, συγκινήθηκε και έδωσε το μωρό σ’ έναν από τους συντρόφους του. Νικημένος και αυτός με τη σειρά του από το χαμόγελο του μωρού, δεν το έριξε στο πάτωμα, αλλά το έδωσε στον τρίτο και έτσι το παιδάκι αφού πέρασε διαδοχικά από τα χέρια όλων, κατέληξε τελικά σώο στην αγκαλιά της μητέρας του.
Οι δέκα Βακχιάδες αφού έφυγαν από το σπίτι, άρχισαν να μαλώνουν μεταξύ τους και τελικά αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω και να το θανατώσουν. Όμως η Λάβδα υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και έκρυψε το μωρό μέσα σε μια «κυψέλη», δηλαδή μέσα σ’ ένα μπαούλο. Το παιδί, έτσι, γλύτωσε και το ονόμασαν στη συνέχεια Κύψελο, από το σωτήριο μπαούλο.
Όταν ο Κύψελος ανδρώθηκε, ανέτρεψε την εξουσία των Βακχιάδων το 657 πΧ και έγινε τύραννος της Κορίνθου. Οι γιοί του ήταν ο Περίανδρος, ένας από τους επτά Σοφούς της Αρχαιότητας και ο Γόργος. Ο Γόργος στα τέλη του 7ου πΧ αιώνα με εντολή του πατέρα του, του Κύψελου, ίδρυσε την Αρχαία Αμβρακία. Συνεπώς, χωρίς την «κυψέλη», η Αρχαία Αμβρακία δεν θα είχε ιδρυθεί…
Βιβλιογραφία: Ηρόδοτος (Βιβλίο Ε’, Τερψιχόρη 92)
*Ο Βασίλειος Γ. Κατσώτης, είναι χημικός, προπτυχιακός στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό Ιωαννίνων