Από την αρχή φαινόταν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει προβλήματα και θα διχάσει την αθλητική κοινότητα.
Κι αυτό γιατί είναι ένα νομοσχέδιο “ντροπής” γι’ αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό και για ολόκληρη την κοινωνία. Μόνο με κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούσε να περάσει.
Παράλληλα, είναι ένα νομοσχέδιο γεμάτο με φωτογραφικές διατάξεις, με εξυπηρετήσεις ημετέρων. Που είχε σχέδιο με υψηλές και δυνατές πλάτες.
Είναι ένα αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο μελλοντικής διάλυσης του αθλητισμού. Κι ακόμα: νομοσχέδιο για τοποθέτηση στενού κομματικού μηχανισμού στον αθλητισμό αλλά και εμπορευματοποίησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Το Κίνημα Αλλαγής στάθηκε δυναμικά και με επιχειρήματα απέναντί του. Αμέσως μετά την ψήφιση μόνο από τη ΝΔ, ο Τομέας Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής: .
«Το κατ’ όνομα αθλητικό νομοσχέδιο Αυγενάκη δίχασε τον αθλητισμό. Με προπληρωμένα συμβόλαια και με εκτελεστικό βραχίονα τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτέλεσε συγκεκριμένους στόχους με την ψήφιση του κατ’ όνομα Αθλητικού Νομοσχεδίου. Ο υφυπουργός δέχθηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και δικών του βουλευτών.
Η αυλαία έπεσε με την τελευταία “φωτογραφία” ιστορικού στελέχους του αθλητισμού, δύο ώρες πριν από την ψήφιση, προκαλώντας την αντίδραση όλου του σώματος και θυμηδία. Το ηλικιακό όριο των 71 ετών κατέβηκε στα 70, η τελευταία εκπυρσοκρότηση εκτέλεσε και το τελευταίο θύμα.
Η όλη διαδικασία θύμιζε “άλλες εποχές”, διχάζοντας το Αθλητικό Κίνημα.
Φάνηκε περίτρανα η πραγματική επιβουλή της κυβέρνησης για τον πελατειακό έλεγχο του Αθλητικού Κινήματος, και το πολυδιαφημισμένο κατ’ όνομα Αθλητικό Νομοσχέδιο πέρασε μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, τα δε αποτελέσματά του θα φανούν σύντομα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Ανδρέα Λοβέρδο, και εισηγητή τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, έδωσε σκληρή μάχη για την αντισυνταγματικότητα διατάξεών του, την οποία στήριξαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής.
Μάταια, όμως, αφού ο υφυπουργός συνέχισε να περιπαίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο γελοιοποιώντας το νομοθετικό έργο.
Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι καθημερινά παρόν και δίπλα στο Αθλητικό Κίνημα, θα παρακολουθεί τις εκλογικές διαδικασίες από κοντά και θα παλέψει στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή στην πράξη του νομοσχεδίου. Θα στηρίξει τις προσπάθειες επιβίωσης των Σωματείων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών και των εργαζομένων τους».
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το νέο αθλητικό νομοσχέδιο το καταψήφισε όλη η αντιπολίτευση και το μήνυμα που στέλνουν και το οποίο θα είναι μήνυμα διαρκείας, είναι ότι ο αθλητισμός θα βιώσει δύσκολες μέρες και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο.
Ας δούμε λίγο με αριθμούς την περίφημη πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Με στοιχεία του υπουργείου μόλις 3.245 Σωματεία από τα 11.000 περίπου έχουν κάνει εγγραφή, αναλυτικά σε ορισμένες Ομοσπονδίες: ΕΠΟ (ποδόσφαιρο) 804, Μπάσκετ 380, Βόλεϋ 234, Κολύμβηση 199, Χάντμπολ 57, Στίβος 199 και πάμε πτωτικά στις άλλες Ομοσπονδίες. Και ο λόγος είναι προφανής, από την μία η μεγάλη γραφειοκρατία και τα έξοδα που πρέπει να κάνουν οι ομάδες για να εγγραφούν και από την άλλη να υπάρξει έλεγχος για τις εκλογές των Ομοσπονδιών. Αν αυτό δεν είναι διάλυση τί μπορεί να είναι;
Αυτό που δεν κατάφερε ο Ορφανός το 2004, το κάνει τώρα το κόμμα της ΝΔ με άλλον υπουργό και με διαφορετικό τρόπο. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν θα είμαστε θεατές σ’ αυτό το θέατρο της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης. Θα είμαστε δίπλα στην αθλητική κοινότητα και θα παλέψουμε στην πράξη για την ανατροπή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
*Ο Άλκης Παπαχρηστάκης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και αναπληρωτής γραμματέας τομέα Αθλητισμού του ΚΙΝΑΛ