Βιώνουμε τα χρόνια της μεταπολίτευσης μια πολύπλευρη, πολυκύμαντη και ζοφερή κοινοβουλευτική περίοδο με χρέη, μνημόνια, εθνική απειλή, μεταναστευτική έφοδο και υγειονομικές αόρατες απειλές να έχουν ξεφύγει από οποιονδήποτε έλεγχο και να δημιουργούν πλέον κοινωνικό πατατράκ.
Σε τέτοιες παρακμιακές συγκυρίες όπου η πολιτική νοσεί βαρύτατα βγαίνει και η δημοκρατία μας λαβωμένη. Όταν ο πολίτης πλήττεται βάναυσα από τις ακολουθούμενες πολιτικές και αδυνατεί να καλύψει τις στοιχειώδεις οικογενειακές ανάγκες για να επιβιώσει δεν θέλει και πολύ να βγει στα κάγκελα και να εκφράζει την οργή του ως αγανακτισμένος. Και δεν αργούν και οι εφιάλτες της δημοκρατίας σε τέτοιες στιγμές αδυναμίας και ανεπάρκειας λύσεων να βγούν από το καβούκι τους για να εξάψουν τα ακραία συντηρητικά ένστικτα για να την αποτελειώσουν.
Έχει αλλάξει άρδην και το μοντέλο του θεσμικού οικοδομήματος της δημοκρατίας με την υποβάθμιση μέχρι ευτελισμού των κομματικών οργανώσεων αλλά και των άλλων θεσμικών φορέων όπως δικαιοσύνη, συνδικαλισμός, κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή με έναν πολίτη να μετεξελίσσεται σε «πολίτη του καναπέ». Και ταυτόχρονα την επέλαση της ψηφιακής ανεξέλεγκτης δημοκρατίας όπου κυριαρχεί η αντίληψη να εκφράζει δημόσια στα social media την απαξιωτική του περί του θεσμικού οικοδομήματος εκδοχή ο κάθε πικραμένος.
Η τραγική εξέλιξη είναι ότι όντως συνδιαμορφώνονται αντιδημοκρατικές αντιλήψεις με τον συνεχή βομβαρδισμό από κακόβουλα σχόλια, βρισιές, τσαρλατανισμό και παντός είδους άκοσμες και αντιαισθητικές εκφράσεις.
Και δεν αρκεί προφανώς η μεταμέλεια του Ελληνικού λαού να πετάξει έξω από την Βουλή τα ακροδεξιά σκουπίδια που ασέλγησαν στην δημοκρατία μας γιατί το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται όπως όλα δείχνουν στην άλλη μασχάλη.
Ένας άνθρωπος που εξ επαγγέλματος ήταν ταγμένος να δίνει το παράδειγμα στις νέες γενιές ως σύμβουλος στο υπουργείο Παιδείας και ως πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΕΚΠΑ) ονόματι Κων/νος Καλέμης ασέλγησε βάναυσα στην δημοκρατία μας μιλώντας άκρως ρατσιστικά για τον Γιάννη Αντετοκούμπο, ένα Ελληνόπουλο ατόφιο που διαπρέπει και έγινε με την δουλειά και το ταλέντο του ο αυθεντικός πρεσβευτής του Ελληνισμού ανά την υφήλιο, με τις αποτρόπαιες εκφράσεις «τι ακριβώς κάνει αυτή η μαϊμού; Α, ναι, παίζει μπάσκετ, αδιάφορο, άσχετο. Ας μάθει πρώτα ποιοι τίμησαν με το άθλημα αυτό την Ελλάδα, ο αχάριστος. Και δεν είναι άνθρωπος, μαλάκας, αράπης του κερατά είναι».
Είναι προς τιμήν της υπουργού Παιδείας που σε χρόνο dt τον εξοβέλισε.Την σκυτάλη όμως πήρε ο εκλεκτός, ελάχιστων ευτυχώς, Κυριάκος Βελόπουλος, που έχοντας την ασυλία των social media αλλά και κάποια κανάλια διαλογής όπου παρλαπιπίζει και φασιστίζει ασύστολα. Είπε, λοιπόν, ο σύγχρονος Γκαίμπελς: «Έλληνας γεννιέσαι, φιλέλληνας μπορεί να γίνεις, Έλληνας δεν γίνεσαι ποτέ», αναφερόμενος στον Γιάννη Αντετοκούμπο που κατ’ αυτόν μολύνει την εθνική καθαρότητα της Ελληνικής φυλής. Και μιλούν έτσι για να εξάψουν τα ακραία ρατσιστικά ένστικτα και άλλων φασιστοειδών που στα πλαίσια του εξελισσόμενου κοινωνικού αυτοματισμού νοιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν και να πάρουν θέση προκειμένου να διασφαλίσουν την πολιτική τους ύπαρξη.
Μιλάς έτσι ρε έρμε και άραχνε για ένα παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά του Ζωγράφου, αλλά και στα Σεπόλια και σε λαϊκές της Αθήνας πουλούσε μικροπράγματα για να επιβιώσει με την οικογένειά του; Και που βίωσε τον ρατσισμό από κάτι τύπους σαν εσένα τον Καλέμη και άλλους ομοίους σας; Για ένα παιδί που ο άλλος όμοιός σας, Παναγιώτης Μπαλτάκος, αρνούνταν πεισματικά μέχρι λίγο πριν φύγει για την Αμερική να του χορηγήσει ιθαγένεια; Για ένα παιδί που όλος ο κόσμος το έβλεπε το 2015 στις κερκίδες του σταδίου όπου περίμενε σεμνά τις επιλογές των scouters των ομάδων του NBA για τα draft και όταν ακούστηκε το πολύ υψηλό Νο 15 έβγαλε από τον κόρφο του την Ελληνική σημαία, τυλίχτηκε μαζί με τον αδερφό του Θανάση και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στον απανταχού Ελληνισμό;
Για ένα παιδί που παρά την τεράστια επιτυχία δεν καβάλησε το καλάμι και που όπου βρεθεί και όπου σταθεί πρώτα απ’ όλα βάζει την Ελλάδα; Για ένα παιδί που όταν του πηγαίνουν τα Ελληνόπουλα της ομογένειας την σημαία για να υπογράψει εκεί αυτόγραφο, με τάκτ το αρνείται, κάνοντας και την σχετική γκριμάτσα με νόημα; Για ένα παιδί που όταν μετά από κάθε παιχνίδι μένουν πίσω όλοι οι Έλληνες, βγάζουν τα σημαιάκια και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο για πάρτι του, αυτός στέκει αγέρωχος και με θρησκευτική ευλάβεια τραγουδάει με πιο δυνατή φωνή από όλους; Για ένα παιδί που δεν έγινε καν σνόμπ και που κάθε καλοκαίρι παίρνει μέρος σε διαφημιστικά σπότ προβάλλοντας τον Παρθενώνα, την Ακρόπολη και τις φυσικές ομορφιές της χώρας, αλλάζοντας προορισμό σε χιλιάδες ταξιδιώτες και ενισχύοντας με σημαντικές προστιθέμενες αξίες την χειμαζόμενη Ελληνική οικονομία ώστε να μπορούν να πληρώνονται κάτι αργόμισθοι τύποι στην Βουλή αλλά και αλλού;
Για ένα παιδί που κάθε καλοκαίρι έρχεται στα Σεπόλια όπου πέρασε τα πολύ δύσκολα παιδικά του χρόνια και χρηματοδότησε εκεί σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις; Για ένα παιδί που έγινε πρεσβευτής της Ελληνικής κουλτούρας σε παγκόσμιο επίπεδο και που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, εκθειάζοντας τον Ελληνικό πολιτισμό και τις παρακαταθήκες του έκλεισε, λέγοντας: «Έχετε εσείς και τον Αντετοκούμπο»; Για ένα παιδί που χάρη στο ταλέντο και τα κατορθώματά του έγινε ίνδαλμα και πρότυπο για εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη γη;
Αυτό το παιδί που έρμε Βελόπουλε το εξωθείς στην άλλη άκρη. Γιατί δεν θέλει και πολύ να τα πάρει στο κρανίο και να αποδεχθεί την πιεστική πρόταση των Νιγηριανών να του δώσουν αυθημερόν ιθαγένεια και διαβατήριο. Και να γυρίσει στις ρίζες του. Ο Γιάννης, όμως, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία «κατάγομαι από την Νιγηρία αλλά είμαι Έλληνας».
Όσο και αν τύποι σαν τον Βελόπουλο προσπαθούν να πουλήσουν εθνικοφροσύνη και να δώσουν διαπιστευτήρια σε κάποιες εκατοντάδες ομοίους τους, τα 11 εκατομμύρια Έλληνες αλλά και ο απανταχού Ελληνισμός φρικάρουν και κάνουν ζάπινγκ.
Δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην δημοκρατία μας για φασιστικές αντιλήψεις περί φυλετικής, χρωματικής και εθνικής καθαρότητας και δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο σε υποχθόνιους τύπους να κουνούν το δάχτυλο για να μας υποδείξουν αυτοί με τις δικές τους φασιστικές κοσμοθεωρίες ποιος είναι Έλληνας και ποιος όχι. Δεν έμαθαν και δεν θα κατανοήσουν ποτέ ότι Έλληνας γεννιέσαι, άνθρωπος όμως γίνεσαι…
*Ο Δημήτρης Χαμπίπης είναι οικονομολόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ