Να προχωρήσει η έγκριση της μελέτης για την δημοπράτηση και κατασκευή της νέας γέφυρας Αράχθου με μικρότερο ύψος παροχής νερού ανά δευτερόλεπτο από εκείνο με το οποίο εκπονούνται οι μελέτες οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Άρτας, αποφάσισαν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρταίων, Χρήστο Τσιρογιάννη, στην συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Υποδομών παρουσία τριών αρμοδίων Διευθύνσεων, ήτοι για τη μελέτη οριοθέτησης, την μελέτη της νέας γέφυρας και τις απαλλοτριώσεις αντίστοιχα, συνεκτιμήθηκε το γεγονός ότι εφόσον προϋπάρχουν δυο ακόμα γέφυρες (η ιστορική και η νεότερη οδική της Άρτας), που η αντοχή τους κυμαίνεται σε πίεση 1.800 κυβικών νερού το δευτερόλεπτο περίπου (εκτίμηση βάση πλημμύρας το 2015), δεν χρειάζεται η νέα γέφυρα να μελετηθεί με ύψος παροχής 3.360 κυβικών το δευτερόλεπτο.
Κι αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση με μια τόσο μεγάλη παροχή δεν θα άντεχαν οι δυο προηγούμενες γέφυρες. Όπερ σημαίνει ότι στο πλαίσιο του έργου οριοθέτησης κοίτης Αράχθου και αντιπλημμυρικής θωράκισης πόλης της Άρτας, θα πρέπει με συγκεκριμένο τρόπο που θα καταδείξει η μελέτη το νερό να εκτρέπεται, παρακάμπτοντας τις γεφυρώσεις.
Στην ίδια συνάντηση παραβρέθηκαν οι μελετητές οριοθέτησης της κοίτης Αράχθου και αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης της Άρτας, ο μελετητής της νέας γεφύρωσης στο ύψος Κεραματών και υπηρεσιακά στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αρταίων.
Όπως δήλωσε στον «Τ» ο κ. Τσιρογιάννης, «στη συζήτηση που έγινε καταδείχθηκε πως αν επρόκειτο η νέα γέφυρα να μελετηθεί με παροχή 3.360 κυβικά ανά δευτερόλεπτο, τότε θα έπρεπε να αλλάξει η μελέτη της. Να ανυψωθεί πολύ ο φορέας της γέφυρας, οπότε θα άλλαζε και η οδική μελέτη προσβάσεων. Θα απαιτούνταν συνακόλουθα επιπλέον χώρος για την κατασκευή τους, άρα και επιπλέον απαλλοτριώσεις εκτάσεων ώστε να υλοποιηθεί το έργο.
Αυτό όμως δεν θα είχε κανένα νόημα εφόσον την ίδια στιγμή εκπονούνται οι μελέτες για την οριοθέτηση κοίτης Αράχθου και την αντιπλημμυρική θωράκιση, σύμφωνα με τις οποίες για την παροχή των 3.360 m3/sec είναι αναγκαία η λειτουργία εναλλακτικού αντιπλημμυρικού σεναρίου με εκτροπή του νερού για να παραμείνουν όρθιες οι άλλες δυο γέφυρες».
Από την πλευρά του Δήμου, ο κ. Τσιρογιάννης μιλώντας στον «Τ» χαρακτήρισε ουσιαστικό το αποτέλεσμα της σύσκεψης ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να δημοπρατηθεί η νέα γεφύρωση.
Ευκαιρίας δοθείσης, ο δήμαρχος Αρταίων έθεσε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και την αναγκαιότητα συντήρησης της υφιστάμενης οδικής γέφυρας, η οποία είναι γνωστό ότι σηκώνει μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο. Η ανάγκη συντήρησης επισημάνθηκε και προ διετίας με παρέμβαση και της ΝΕ Άρτας του ΤΕΕ.
Βίκυ Καινούργιου