Στην Άρτα βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της κοινοπραξίας μελετητών για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και την οριοθέτηση κοίτης Αράχθου.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Σκοπός της επίσκεψης του κλιμακίου ήταν να βαδίσουν στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως την παραποτάμια έκταση κατάντη του φράγματος, ώστε να εξετάσουν από κοντά όλα τα δεδομένα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, είχαν συνάντηση στο Δημαρχείο με τον δήμαρχο Αρταίων, Χρήστο Τσιρογιάννη και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών.
Σύμφωνα με όσα σημειώθηκαν προς τον «Τ», ο δήμαρχος της πόλης έθεσε από την πλευρά του το ζήτημα της προς δημοπράτηση νέας γεφύρωσης του Αράχθου, με το αίτημα να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ως προς την προσωρινή οριοθέτηση προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για το έργο. Αίτημα που την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να θέσει στο υπουργείο Υποδομών, όπου για τον σκοπό αυτό έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, Γιώργο Καραγιάννη.
Στόχος του δημάρχου Αρταίων, σύμφωνα με δηλώσεις του στον «Τ», είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την δημοπράτηση της γέφυρας. Προς τούτο, λοιπόν, στην ίδια συνάντηση έχουν προσκληθεί να βρίσκονται οι εκπρόσωποι τριών διαφορετικών εμπλεκόμενων Διευθύνσεων και υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου, ήτοι: Διεύθυνση αρμόδια για την οριοθέτηση, αντίστοιχη για την μελέτη γεφύρωσης, καθώς και μια τρίτη για τις απαλλοτριώσεις.
Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν ακόμη οι μελετητές της οριοθέτησης και ο Χρ. Τσιρογιάννης με εκπροσώπους των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. «Για μας αυτή η συνάντηση είναι πολύ σημαντική . Είναι η στιγμή που όλα θα τα βάλουμε στο τραπέζι για να δοθούν λύσεις ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην έγκριση και το πράσινο φως για την γεφύρωση του Αράχθου.
Βέβαια, αυτό προϋποθέτει την προσωρινή οριοθέτηση, κάτι που αποτελεί αίτημά μας προς το υπουργείο. Επίσης, θα ζητήσουμε – εφόσον ολοκληρώθηκε η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων – την καταβολή των 2.100.000 ευρώ στο Παρακαταθηκών για τους δικαιούχους. Θέλουμε δηλαδή να κλείσουν ένα – ένα όλα τα θέματα που αφορούν στο έργο και να λάβουμε το… πράσινο φως για να δημοπρατήσουμε το έργο», επισήμανε ο κ. Τσιρογιάννης.
Τα τρία σενάρια για αντιπλημμυρικά
Εν τω μεταξύ για την οριοθέτηση του Αράχθου και την αντιπλημμυρική θωράκιση εξετάζονται διαφορετικά κατά περίπτωση σενάρια. Είναι γνωστό ότι η μελέτη αυτή αφορά σε υδραυλικά δεδομένα, καθώς επίσης ότι ο όρος «πλημμυρική παροχή», είναι γνωστός στους Αρτινούς πολίτες ένεκα των πλημμυρών που έχουν ζήσει τόσο οι προηγούμενες όσο και οι νεότερες γενιές με μεγαλύτερη εκείνη της 1ης Φεβρουαρίου του 2015.
Πληροφορούμαστε, λοιπόν, ότι εξετάζεται πλημμυρική παροχή ύψους 3.300 κυβικών το δευτερόλεπτο με περίοδο επαναφοράς τα 50 ή και τα 100 έτη.
Τα σενάρια αποφυγής πλημμύρας είναι τουλάχιστον τρία και μεταξύ αυτών η απόλυτη παράκαμψη της Άρτας σε μια περίπτωση πλημμύρας με σήραγγα διοχέτευσης του νερού από το φράγμα μέχρι το στρατόπεδο Παπακώστα και μέσα από το βουνό πίσω στο Γλυκόριζο. Έργο ιδιαιτέρως μεγάλο, το οποίο λέγεται ότι σε κάθε περίπτωση θα εξαλείψει παντελώς τον κίνδυνο μεγάλης πλημμύρας στην πόλη της Άρτας, καθώς επίσης θα έδινε πλείστες δυνατότητες για κάθε είδους ανάπτυξη της παραποτάμιας περιοχής.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και μελετάται το σενάριο αγωγού «by pass» όπως είναι γνωστό από το παρελθόν στο ύψος της Ελεούσας για διοχέτευση της πιθανής πλημμυρικής παροχής και επιστροφή της στην κοίτη μερικά χιλιόμετρα μετά, εφόσον προηγηθούν έργα εγκιβωτισμού που θα αυξήσουν την χωρητικότητα επιστροφής των υδάτων σ’ αυτή.
Και ένα τρίτο σενάριο είναι αυτό που εξετάζει μικρότερου μήκους (περίπου 1 χιλιομέτρου) «by pass» το οποίο θα παρακάμπτει την ιστορική γέφυρα και θα επιστρέφει το νερό στην κοίτη αμέσως μετά.
Στα δυο τελευταία σενάρια αξίζει να σημειωθεί ότι ζητείται να εξεταστεί και το ύψος της νέας γεφύρωσης, καθόσον οι μελετητές θα πρέπει με ακρίβεια να απαντήσουν αν το ύψος του φορέα της (όπως αυτό περιλαμβάνεται στην υπάρχουσα μελέτη) θα επαρκεί ώστε να διέλθει αυτής όγκος νερού ίσος με 3.300 κυβικά το δευτερόλεπτο.