«Εμείς στέλνουμε γιατρούς όχι βόμβες», δήλωσε με νόημα η Κουβανή πρέσβειρα Zelmys Maria Dominguez Cortina, από την Άρτα όπου βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, προσκεκλημένη του Εργατικού Κέντρου Άρτας, προκειμένου να μιλήσει για την συντονισμένη προσπάθεια αλληλεγγύης των Γιατρών της Κούβας ενάντια στον κορωνοϊο, διεκδικώντας το Νόμπελ Ειρήνης.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Η Κουβανή πρέσβειρα στο διάστημα φιλοξενίας της στην πόλη μας επισκέφθηκε όλους τους τοπικούς φορείς (Δήμο, Αντιπεριφέρεια, Επιμελητήριο) έχοντας διαδοχικές συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς. Ταυτόχρονα ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στα μνημεία της πόλης, ενώ το βράδυ της Παρασκευής μίλησε στο θερινό κινηματογράφο «Ορφέας», στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Κουβανέζικο κινηματογράφο που παρουσίασε φέτος το καλοκαίρι το Εργατικό Κέντρο.

Το Νόμπελ ενάντια στην συκοφαντία
Το απόγευμα της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Άρτας, η κ. Dominguez Cortina είχε συνάντηση με την διοίκηση και αμέσως μετά παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Η ίδια εξέπεμψε ηχηρά το μήνυμα της αλληλεγγύης, το οποίο όπως τόνισε πρεσβεύει η Κουβανική επανάσταση, επισημαίνοντας ότι «το Νόμπελ Ειρήνης για τους Κουβανούς γιατρούς είναι σημαντικό ως απάντηση στην προπαγάνδα ψεύδους ενάντια στην χώρα μου». Είπε χαρακτηριστικά: «Από την αρχή της επανάστασης η Κούβα εξέφραζε την αλληλεγγύη της και τον διεθνισμό της σ’ άλλους λαούς που χρειάζονταν την βοήθειά της. Μοιραζόμαστε ό,τι έχουμε. Στέλνουμε γιατρούς και όχι βόμβες σε πολλές χώρες. Είναι μια μεγάλη ανθρωπιστική προσπάθεια. Όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές πάνε εθελοντικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό βασίζεται σε συμφωνίες μεταξύ Κούβας και των χωρών που δέχονται την βοήθεια.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την αλήθεια γι’ αυτές τις αποστολές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις εκστρατείες που λένε αρνητικά πράγματα και συκοφαντούνε την αλληλεγγύη της Κούβας. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, που ο αποκλεισμός της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ακόμα πιο ισχυρός ενάντια στην Κούβα. Όχι μόνο λόγω των οικονομικών μέτρων που παίρνουν εναντίον μας, αλλά κυρίως λόγω της ψευδούς προπαγάνδας που υπάρχει ενάντια στην επανάσταση. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η προσπάθεια του κ. Βελισσάρη (Κοσσυβάκη) και όλων των άλλων προσωπικοτήτων στην Ελλάδα προκειμένου να πετύχουμε σ’ αυτή την εκστρατεία που γίνεται ώστε να δείξουμε την αλήθεια για την προσπάθεια των γιατρών της Κούβας ώστε να πάρουν το Νόμπελ Ειρήνης».

Πατρίδα είναι η ανθρωπότητα
Στην ερώτηση του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» σχετικά με το αν η αποστολή γιατρών και όχι βομβών τρομάζει ίσως περισσότερο σήμερα ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα, καθώς επίσης αν όσα ο Τσε Γκεβάρα και ο Φιντέλ Κάστρο ενέπνευσαν, εξακολουθούν να εμπνέουν τον λαό της Κούβας αλλά και άλλους λαούς, απάντησε: «Ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένας από τους κύριους στόχους της επανάστασης ήταν η αλληλεγγύη. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα για το πώς βοηθάμε κι άλλους λαούς, όχι μόνο με γιατρούς αλλά με πολλούς τρόπους. Αυτό είναι κάτι που εμπνέει την ιστορία της Κούβας. Από τον πόλεμο για την ανεξαρτησία της από τους Ισπανούς, πολλές προσωπικότητες από άλλες χώρες πήγαν στην Κούβα για να πολεμήσουν οι ίδιοι για την ανεξαρτησία της τον 19ο αιώνα. Ένας απ’ αυτούς ήταν ο Χένρι Ρηβς, ένας γιατρός από το Μπρούκλιν που μπήκε στη μάχη για την ανεξαρτησία της. Από την ονομαζόμενη ανεξαρτησία που είχαμε το 1902, κατά τη διάρκεια της δημοκρατίας, πολλοί Κουβανοί πήγαν στην Ισπανία να πολεμήσουν ενάντια στον φασισμό, όπως επίσης στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης πολλοί Κουβανοί βοήθησαν και σ’ άλλες χώρες.
Ο Φιντέλ Κάστρο είπε από την αρχή ότι η Κουβανική Επανάσταση εμπνέεται από τις ιδέες του Χοσέ Μαρτίν. Ο Χοσέ Μαρτίν, ο εθνικός μας ήρωας, ήταν ο οργανωτής του δεύτερου πολέμου για την ανεξαρτησία της Κούβας και πάντα έλεγε ότι “Πατρίδα είναι η ανθρωπότητα” και ότι “οι αληθινοί άνθρωποι πρέπει να νιώθουν τον πόνο στο πρόσωπό τους όταν κάποιος άλλος δέχεται ένα χτύπημα”. (Είναι δύσκολο να μεταφράσω τον Χοσέ Μαρτίν στα Αγγλικά). Αλλά πάλευε πάντα ενάντια στη βία, ενάντια στον ρατσισμό για την υπόθεση του διεθνισμού και της βοήθειας και όλα αυτά είναι μέρος των αρχών του Κουβανικού λαού και της επανάστασης. Έτσι όλοι οι Κουβανοί υποστηρίζουν την επανάσταση όχι μόνο λόγω των κατακτήσεών της, αλλά επειδή ανακάλυψαν – κι αυτό αποτελεί και την απάντηση στην ερώτησή σας – ότι μέσω του σοσιαλισμού μπορούμε να ζήσουμε μ’ έναν πιο ανθρώπινο τρόπο. Δεν υπάρχουν κανενός είδους διακρίσεις.
Το σύστημα υγείας σ’ όλα τα επίπεδα είναι δωρεάν για όλους. Δεν υπάρχουν καθόλου ιδιώτες γιατροί. Υπάρχει δωρεάν παιδεία επίσης για όλους, υπάρχει και αληθινή ελευθερία ανεξιθρησκίας. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποια θρησκεία θέλει. Όλες οι θρησκείες έχουν τα ίδια δικαιώματα στην Κούβα. Οι γυναίκες έχουν τον ίδιο μισθό με τους άνδρες. Δεν υπάρχουν διακρίσεις φύλου, έθνους, σεξουαλικού προσανατολισμού. Υπάρχει άμεση συμμετοχή του λαού στις βασικές αποφάσεις του κράτους. Όλα τα βασικά πράγματα που έχουν γίνει για την ανάπτυξη της Κούβας έγιναν μετά από συνεργασία με τον Κουβανικό λαό».

Τσε και Φιντέλ εμπνέουν
Για την βοήθεια που παρέχουν σήμερα προς την ανθρωπότητα οι Κουβανοί γιατροί, η κυρία πρέσβειρα, ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντική για πάρα πολλές χώρες. Έχουμε γιατρούς σε πάνω από 66 χώρες, έχουμε πάνω από 44 αποστολές που ανήκουν στην Ιατρική Ομάδα «Χένρι Ρηβς» και ταυτόχρονα οι αποστολές αυτές έχουν συνδράμει σε φυσικές καταστροφές όπως και στην επιδημία του Έμπολα σε πάρα πολλές χώρες.
Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό εξαιτίας της παιδείας μας και του τρόπου ζωής της Κουβανικής επανάστασης. Πιστεύουμε ότι ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα αποτέλεσαν και αποτελούν ακόμη έμπνευση για πάρα πολλές χώρες. Υπάρχουν πάρα πολλοί φίλοι της Κούβας σ’ όλο τον κόσμο από διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Όλοι αυτοί δεν αγαπούν την Κούβα μόνο επειδή είναι όμορφη αλλά εξαιτίας των ιδεών του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα, καθώς και για την αντίσταση του Κουβανικού λαού για πάνω από 60 χρόνια ενάντια στον αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, εξαιτίας της αλληλεγγύης και του διεθνισμού που δείχνει η Κούβα προς άλλους λαούς, ενώ άλλοι δεν το κάνουν προς την Κούβα».

Δεν ζούμε σ’ άλλον πλανήτη
Στον διάλογο με τους δημοσιογράφους, η ίδια θέλησε να ξεκαθαρίσει ορισμένες ίσως διαστρεβλώσεις που υπάρχουν σχετικά με την λειτουργία της χώρας της.
Επισήμανε, λοιπόν, ότι έχει φιλικές σχέσεις και εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες, όμως την ίδια στιγμή «φώτισε» αρκετά και τις δυσκολίες που υφίσταται η Κούβα εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμπάργκο – όπως είπε – από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πάντα συζητάμε μ’ όλες της χώρες και με διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Εξηγούμε τι κάνουμε. Προσφέρουμε την βοήθειά μας στους πάντες. Είμαστε ανοιχτοί σε εμπόριο και επενδύσεις με άλλες χώρες. Έχουμε νόμους και κανονισμούς που μας βοηθούν να το κρατάμε σ’ ένα δίκαιο επίπεδο. Έχουμε πολλούς εμπορικούς εταίρους σε διαφορετικές χώρες του κόσμου. Φυσικά και με καπιταλιστικές χώρες, διότι ζούμε στον κόσμο που ζούμε και δεν είμαστε σ’ άλλο πλανήτη.
Για μας το μοντέλο που έχουμε δουλεύει και προσπαθούμε να το βελτιώνουμε. Πέρυσι κάναμε αλλαγές στο σύνταγμα διότι το προηγούμενο ήταν από το 1976 και πολλά έχουν αλλάξει έως σήμερα. Έτσι, έπρεπε κάποια πράγματα που κάνουμε τώρα να τα ενσωματώσουμε στο σύστημα. Διότι νομίζω ότι είμαστε η μοναδική χώρα με αποκλεισμό για πάνω από 60 χρόνια και δεν είναι εύκολο να έχουμε κανονικές σχέσεις με τις άλλες χώρες ευρισκόμενη υπό αποκλεισμό. Και παρά τις προσπάθειες των φίλων μας ο αποκλεισμός είναι ακόμα εκεί. Παρόλο που ο ΟΗΕ ψηφίζει συντριπτικά κατά του αποκλεισμού, αυτός υπάρχει ακόμα γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες όταν θέλεις να κάνεις οτιδήποτε. Όπως για παράδειγμα αν ένας Έλληνας επιχειρηματίας θέλει να κάνει εμπορικές δουλειές με την Κούβα μπορεί να τιμωρηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρόσφατα κάποιοι Έλληνες πλοιοκτήτες υπέστησαν κυρώσεις επειδή μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Κούβα. Κι αυτό είναι πέρα από κάθε διεθνή νόμο, διότι μια χώρα δεν έχει το δικαίωμα να τιμωρεί τρίτες χώρες που θέλουν να κάνουν επιχειρηματικές σχέσεις με την Κούβα».

Ζούμε τον αποκλεισμό…
Η πρέσβειρα έδωσε κι άλλο παράδειγμα του αποκλεισμού που δέχεται από τις ΗΠΑ σ’ όλα τα επίπεδα, όπως είπε. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλοντας να αγοράσουμε δικό μας εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οι ΗΠΑ αγόρασαν την εταιρεία προμήθειας του εξοπλισμού κι αυτό αμέσως σταμάτησε. Για τον ίδιο λόγο προσπάθησαν να βλάψουν με διάφορους τρόπους τις φυτείες ζάχαρης, καπνού ακόμα και τις εκτροφές σε χοιρινά. Ιδιαίτερα τώρα, μέσω κορωνοϊού, που οι χώρες πρέπει να βοηθάνε η μια την άλλη, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακόψουν αυτή τη βοήθεια. Γιατί;
Γιατί το παράδειγμα της Κούβας είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Γιατί εδώ και 60 χρόνια ζούμε με τις ΗΠΑ δίπλα μας, ιδιαίτερα μετά την επανάσταση και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Κούβα πρέπει να γίνει μέρος τους. Το να έχει η Κούβα ένα σύστημα διαφορετικό από τις ΗΠΑ δεν μπορούν να το δεχθούν…».

Εμβόλια για καρκίνο
Αναφορικά με το επίπεδο της ιατρικής επιστήμης στην Κούβα, η πρέσβειρα, με αφορμή άλλο ερώτημα, έδωσε μια εικόνα, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε μια διπλωμάτης θα έκανε υποδείξεις σε οποιαδήποτε χώρα και πρόσθεσε: «Κάθε χώρα επιλέγει από μόνη της τί θα κάνει», είπε όταν ρωτήθηκε για το τί θα πρότεινε σχετικά με το Ελληνικό σύστημα που «τρέχει» παράλληλα ένα ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), διαθέτοντας, ωστόσο, και ιδιώτες γιατρούς ή ιδιωτικά νοσοκομεία.
«Ξέρω και μπορώ να σας πω τι κάνουμε στην Κούβα», είπε η ίδια και πρόσθεσε: «Είμαστε οι μοναδικοί σ’ αυτή την κατάσταση στον κόσμο και όπως συνεργάτης μου, ο κ. πρόξενος λέει, είναι πολύ δύσκολο να κάνεις σοσιαλισμό με αποκλεισμό και χωρίς πετρέλαιο. Όμως, παρόλα αυτά προσπαθούμε να δημιουργούμε και να αναπτυχθούμε. Δίνουμε παιδεία στον λαό μας. Έχουμε μηδενικό αναλφαβητισμό. Δημιουργούμε πολλά τμήματα εκπαίδευσης για γιατρούς (σσ: Η Κούβα έχει ένα γιατρό ανά 1.000 ανθρώπους) και επίσης αναπτύσσουμε την βιοτεχνολογία, έχοντας μεγάλες επιτυχίες σ΄ αυτόν τον τομέα.
Έχουμε εμβόλια και θεραπείες ενάντια στον καρκίνο που είναι μοναδικά στον κόσμο. Έχουμε για παράδειγμα την ιντερφερόνη άλφα 2β που δουλεύει ενάντια στον κορωνοϊό, έχουμε περισσότερα εμβόλια για τα παιδιά μας (13) απ’ ότι όλες οι χώρες και έχουμε το φάρμακο έβερπροτ, που είναι για διαβητικούς. Αντί να κόβουνε το πόδι σ’ έναν διαβητικό, στην Κούβα χορηγούμε το φάρμακο για να αναπαραχθεί και να αναπλάθει την σάρκα του. Οχτώ γιατροί μας συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους που μάχονται ενάντια στον κορωνοϊό και η Τάνια Τρομπέτ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη γιατί ήταν μια από τις δημιουργούς ενός από τα εμβόλια για ομάδες του καρκίνου. Έχουμε πάρα πολλές κατακτήσεις με τον αποκλεισμό, φανταστείτε τι θα κάναμε χωρίς αυτόν».

Μήνυμα προς Αρτινούς
«Θέλω να ευχαριστήσω την πόλη της Άρτας, το Εργατικό Κέντρο και τον φίλο Βελισσάριο Κοσσυβάκη για την πρόσκληση, τον Δήμο και την Αντιπεριφέρεια, το ΚΚΕ Ελλάδας, το Εμπορικό Επιμελητήριο και όλους τους φορείς.
Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Ελληνικός λαός είναι πολύ φιλικός με τον Κουβανικό λαό. Να σας βεβαιώσουμε ότι η Κούβα αντιστέκεται. Ότι είναι φιλική με όλους τους φίλους της Κούβας σ’ όλο τον κόσμο. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ ως Κούβα για πολλούς παράγοντες με σημαντικότερο όλων για τους φίλους της Κούβας σ’ όλο τον κόσμο. Ο Ελληνικός λαός αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης προς την Κούβα. Ευχαριστούμε για τα πάντα από τα βάθη της καρδιάς μας. Για όλη την βοήθεια και την αλληλεγγύη όλα αυτά τα χρόνια».

Βελισσάριος Κοσσυβάκης. Ένας Αρτινός στον αγώνα της Κούβας για Νόμπελ Ειρήνης
Ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, με καταγωγή από την Μεγαλόχαρη Άρτας, είναι ο εκπρόσωπος της καμπάνιας για το Νόμπελ Ειρήνης στους γιατρούς της Κούβας και δήλωσε ιδιαιτέρως χαρούμενος για την έναρξη των δράσεων ενημέρωσης εκτός Αθηνών, από την Άρτα.
«Είναι ο τόπος καταγωγής του πατέρα μου. Δεν είχα τη χαρά να γεννηθώ εδώ αλλά όταν μπόρεσε ο πατέρας μου να έρθει στην Άρτα μετά από την πολύχρονη φυλάκισή του για πολιτικούς λόγους, άρχισα κι εγώ να την αγαπώ σαν να είναι ένα μέρος που γεννήθηκα», είπε ο ίδιος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «το Κίνημα στην Αθήνα για το βραβείο Νόμπελ στους γιατρούς της Κούβας, ξεκίνησε ακριβώς γιατί κάνουν ένα πολύ μεγάλο και σπουδαίο έργο, βοηθώντας αυτή τη στιγμή ενάντια στον κορωνοϊό σε 38 χώρες με 44 αποστολές γιατρών όπου βρίσκονται εθελοντικά. Πρόκειται για ένα κίνημα που οι Αμερικάνοι το κυνηγάνε. Δεν θέλουν να φτάσουν σ’ αυτές τις χώρες. Τους απειλούν μ’ ένα νέο νόμο που πάνε να περάσουν, ώστε να έχουν κυρώσεις εάν προχωράνε. Όμως οι λαοί τους δέχονται και μάλιστα – όπως ίσως έχετε διαβάσει στα μέσα ενημέρωσης, όσα τουλάχιστον το γράφουν – στην Ιταλία για παράδειγμα τους ανακηρύσσουν ήρωες στις πόλεις τους, αλλάζουν ονόματα δρόμων, φωτίζουν τις εκκλησίες, τα καμπαναριά και τα μεγάλα δημόσια κτήρια, γιατί κανείς δεν τους συμπεριφέρθηκε τόσο ανθρώπινα. Μεταφέρουν ένα σύνθημα που στην Κούβα είναι κυρίαρχο: “Πάνω απ’ όλα, πρώτα απ’ όλα και πίσω απ’ όλα ο άνθρωπος”».
Η καμπάνια πάει πολύ καλά και στη χώρα μας με 33.000 υπογραφές ανθρώπων που ζητούν το Νόμπελ Ειρήνης να δοθεί στους γιατρούς της Κούβας, με τον κ. Κοσσυβάκη να απευθύνει πρόσκληση μέσω του Εργατικού Κέντρου και όλων των Συλλόγων και φορέων της Άρτας να υποστηρίξουν αυτή την υποψηφιότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ