Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας σχετικά με την αντι-περιβαλλοντική, όπως την χαρακτηρίζουν, πολιτική της κυβέρνησης, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, και μεταξύ αυτών ο Χρήστος Γκόκας (φωτο) (Άρτας).
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «η Δημοκρατική Παράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ) με το πέρασμα των ετών έχει αφήσει το δικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πολιτική, όπως το 2001 με την θέσπιση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και το 2009 με την ίδρυση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Δεν πρέπει, βέβαια, να παραλειφθούν η νομοθέτηση των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταϊκών που ως σκοπό είχαν την οικονομική ενίσχυση των μη προνομιούχων συμπολιτών μας και της μεσαίας τάξης, καθώς επίσης και τα προγράμματα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”.
Επιπλέον, ακόμα και σήμερα χωρίς καμία διάθεση στασιμότητας και επανάπαυσης σε προηγούμενα πολιτικά επιτεύγματα, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κάνουν προτάσεις φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η δημιουργία μιας ευρύτερης Πράσινης Συμμαχίας Θεσμικών και Κοινωνικών Φορέων και η αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Επίσης, τονίζουν την θέσπιση κριτηρίων για την επίτευξη ενεργειακών στόχων και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κριτήρια κατά πόσο μία επένδυση είναι περιβαλλοντικά αειφορική.
Επισημαίνουν, έχοντας δεδομένο ότι ήταν οι πρώτοι που έκαναν λόγο για πράσινη ανάπτυξη, ότι είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη δημιουργία ενός παραγωγικού μοντέλου που να ανταποκρίνεται στις διάφορες προκλήσεις και κρίσεις της εποχής μας και ότι η επιβολή κυρώσεων σε όσους θυσιάζουν το περιβάλλον προς το οικονομικό τους όφελος είναι τώρα αναγκαία περισσότερο παρά ποτέ.
Τέλος, με τα αρνητικά δείγματα που έχει δείξει η κυβέρνηση για τις προτεραιότητες που θέτει σε σχέση με το περιβάλλον αλλά και τον πρόσφατο αντι-περιβαλλοντικό νόμο που ψήφισε, η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, ζητά να της κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα για τις ενέργειες που προέβη το αρμόδιο υπουργείο για την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης, το σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τους ελέγχους που έγιναν σε εστίες περιβαλλοντικής μόλυνσης και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αλλά και στοιχεία για την ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών».