Η διαβούλευση για τα σημαντικά θέματα της πολιτικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής αποτελεί ένα βήμα προόδου της δημοκρατίας. Και τούτο γιατί η δημοκρατική εξουσία είναι συνυφασμένη με τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς έχει περάσει προ πολλού ο καιρός που οι πολίτες ήταν απλά υπήκοοι. Ο Δήμος είναι η οργανωμένη κοινωνική συμβίωση ελεύθερων και συμμέτοχων πολιτών. Η πολιτική του αφορά τη συλλογική ζωή. Η συμμετοχική δημοκρατία και η ενεργοποίηση των πολιτών είναι δύσκολη μορφή διακυβέρνησης.
Όλη αυτή η εισαγωγή κρίθηκε αναγκαία στην προσπάθεια να προσεγγιστεί η απόφαση της δημοτικής αρχής για το κτίσιμο του υπαίθριου παρκινγκ του ξενοδοχείου του Ξενία. Είναι λυπηρό αν αυτή η πληροφορία επαληθευτεί, γιατί τα ιστορικά κτίρια μιας πόλης δεν επιτρέπεται να αλλοιώνονται ούτε να καταστρέφεται η φυσιογνωμία τους.
Θεωρώ ότι το σχέδιο που προβλέπει χτίσιμο του ισόγειου χώρου είναι εκ του προχείρου, γιατί το κτήριο αυτό έχει το χαρακτήρα μιας αρχιτεκτονικής μελέτης που συμβαδίζει με την εποχή του και αποτελεί κομμάτι όλου του οικοδομήματος. Αν το επιχείρημα είναι η στατικότητα του κτιρίου, προφανώς μπορούν οι επιστήμονες να βρουν λύσεις που να συνδυάζουν την αισθητική με την τεχνική. Πιστεύω πως θα πρέπει να ενισχυθεί το υπάρχον κομμάτι και όχι να συμπληρωθεί με τόνους μπετόν. Απαιτείται ο σεβασμός μας στη φαντασία και στο όνειρο αυτών που το έπλασαν.
Το οίκημα του Ξενία με τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική του αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της νεότερης ιστορίας της Άρτας. Γι’ αυτό και έτσι πρέπει να παραμείνει. Αρκετή ζημιά έχει γίνει ως τώρα. Η Άρτα μετατράπηκε σε μια πόλη που έχασε το ιστορικό της προφίλ. Ελάχιστα είναι τα παραδοσιακά κτίσματα που παραμένουν όρθια. Χαλάσαμε το ιστορικό της κέντρο, ενώ άλλες πόλεις το έχουν διατηρήσει, και χάσαμε μαζί με αυτό τη συλλογική μας μνήμη. Οι γενιές μοιάζουν ασύνδετες μεταξύ τους. Η ευαισθησία της τέχνης δημιουργεί κι άλλες φόρμες οι οποίες έχουν μέσα τους όλα τα πολιτιστικά στοιχεία, παλιά και καινούργια, σε μια διαλεκτική σύνθεση.
Όταν ξεκινήσαμε πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια τον αγώνα για το Κάστρο και το Ξενία, διατυπώσαμε με πολλούς τρόπους την άποψη πως ο εξωτερικός χώρος τού Ξενία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διατηρήσει την αρχιτεκτονική του, την ιστορία του και τη μνήμη του. Δε θα πρέπει ούτε να προστεθεί κάτι στο υπάρχον κτήριο ούτε, φυσικά, να αφαιρεθεί. Δεν πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Αλλιώς θα προτείναμε να γκρεμιστεί και στη θέση του να οικοδομηθεί κάτι άλλο. Και τούτο γιατί λάβαμε υπόψη, μεταξύ των άλλων, την αισθητική του καλλιτέχνη. Ο Διονύσης Ζήβας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ως αρχιτέκτονας, δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να βάλει πάνω στο έργο του τις αντιλήψεις και τα οράματα της εποχής του. Συνεπώς η παραμόρφωση του κτίσματος θα είναι καταστροφική για την εικόνα του.
Οι αποφάσεις μιας δημοτικής αρχής δεν πρέπει να παίρνονται στα γραφεία, ειδικά για τέτοια ζωτικής σημασίας θέματα. Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν ανάγκη από ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται καθημερινά σε τοπικά θέματα και εκφράζουν την αγωνία τους πάνω σε αυτά. Δεν είμαστε αντίπαλοι αλλά συμπορευτές στα όνειρα για μια πόλη που παλεύει να διατηρήσει με ευλάβεια αυτά που απόμειναν από το παρελθόν της και θα τα αγκαλιάσει επενδύοντας στο μέλλον. Εξάλλου οι διαφωνίες είναι το υγιές κομμάτι μιας τοπικής διακυβέρνησης που οδηγεί σε διάλογο και σε σεβασμό των απόψεων του άλλου. Οφείλει να είναι ο κεντρικός άξονας μιας δημοκρατικά εκλεγμένης τοπικής αρχής.
Ο στόχος, λοιπόν, όλων εμάς που ανακινήσαμε και ανακινούμε το θέμα του Ξενία, είναι υπεύθυνα να δραστηριοποιούμαστε και να προωθούμε σε δημόσια διαβούλευση τα όνειρά μας και τις επιδιώξεις μας για την πόλη που ζούμε και αγαπάμε. Κάθε κοινωνία με τις αντιλήψεις και τα προβλήματά της σφραγίζει τα έργα τέχνη της και τα οικοδομήματά της, με σκοπό να διατηρηθούν οι μορφές τους και πέρα από τη σύντομη διάρκεια της ζωής των υποκειμένων που τα δημιούργησαν. Εμείς, λοιπόν, έχουμε χρέος να τα συντηρήσουμε, γιατί αποτελούν «γέφυρες» με το παρελθόν μας.
Γι’ αυτό ακριβώς και το θέμα μας δεν είναι απλά να κινήσουμε το Ξενία εκ νέου στεγάζοντας σ’ αυτό ένα μέρος του σύγχρονου πολιτισμού μας, αφού δε γίνεται αλλιώς. Το θέμα μας είναι να αποκτήσει λόγο η τοπική κοινωνία και στον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο εγχείρημα. Είναι απόλυτη ανάγκη να προβλεφτεί ο εποπτικός ρόλος της Αρτινής κοινωνίας, ώστε να διατηρηθεί η πολιτισμική συνέχεια και να περιφρουρηθεί η αισθητική των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στο χώρο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ