Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 30 Απριλίου, είναι 15 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.591, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 38 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 74 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία. Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 140. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη, και το 92% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 37 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ oι 10 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 87% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Από τα κρούσματα, το 56% είναι άνδρες ενώ τα 591 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.286 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 75.170 διαγνωστικά τεστ.

Συνολικά έχουν αναρρώσει 1.374 άτομα. Από τους θετικούς στον κορωνοϊό ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, 428 έχουν πάρει εξιτήριο και έχουν πάει σπίτι τους. Παράλληλα, 946 έχουν αναρρώσει στο σπίτι τους.

O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως θα υπάρχει διευρυμένος εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση που συστήνεται σε όλα τα άτομα που έχουν σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με υποκείμενη νόσο, φιλοξενούμενους ή εργαζόμενους σε κλειστές δομές, υγειονομικούς υπαλλήλους και προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως ο έλεγχος αντισωμάτων θα πραγματοποιείται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο.

Επίσης ανέφερε ότι η καμπύλη της μετάδοσης στην Ελλάδα μας παραμένει σταθερή, ενώ μίλησε για αισιόδοξα μηνύματα από δύο νέα φάρμακα. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «χθες ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη θεραπεία της νόσου σε μία μελέτη με πάνω από 100 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανέρρωσαν γρηγορότερα. Επίσης, άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε τρεις εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό, εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα».

«Θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας ως μια μεγάλη νίκη, ως μια νίκη για να πάμε μπροστά. Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε ευκαιρία για αντιπαράθεση. Χάρη στη θυσία όλων και όλων σας είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες και την αγωνία για το οικονομικό μέλλον. Η δική μας είναι να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία, για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. Όλα θα γίνονται με διαφάνεια και κανόνες εποπτείας».

«Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;», δήλωσε κ. Τσιόδρας.

«Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό, να κλονίσουν την προσέγγιση και τη στρατηγική μας. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά: Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ