Δεν μαρτυρούν κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας τα καταγεγραμμένα στοιχεία στο νομό Άρτας για το διάστημα της καραντίνας.
Το φυσικό περιβάλλον, τα κτήματα, οι κήποι και οι αυλές, φαίνεται πως ίσως διαφοροποιούν την κατάσταση εν συγκρίσει με την καραντίνα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι ειδικοί που μένει να ερευνήσουν καλύτερα εξ ημών το θέμα, πρέπει να έχουν κατά νου και τις συνθήκες εγκλεισμού θυτών και θυμάτων στον ίδιο χώρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα στοιχεία που αναζήτησε ο «Τ» σε επίπεδο νομού, όχι μόνο δεν καταδεικνύουν αύξηση συμβάντων, αλλά τουναντίον καταγράφουν μείωση.
Για το μήνα Φεβρουάριο και μέχρι τις 13 Μαρτίου, δηλαδή προ καραντίνας, στην Αστυνομία Άρτας καταγράφηκαν συνολικά πέντε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, όταν από 13 Μαρτίου που επιβλήθηκε το καθολικό κλείσιμο επιχειρήσεων μετ’ απαγορεύσεων κίνησης και μέχρι την 24η Απριλίου (ήτοι για 42 ημέρες), καταγράφονται μόλις δυο περιστατικά.
Την ίδια στιγμή και ενόσω οι προσλαμβάνουσες της Ιατροδικαστικής Εταιρείας έχουν θορυβήσει τον κλάδο βάση των καταγραφών στην γραμμή 15900 και των περιστατικών που φτάνουν στην ιατροδικαστική έρευνα μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων στα αστικά κέντρα, στην Άρτα για το ίδιο διάστημα δυο μόνο περιπτώσεις που αφορούν σε γυναίκες, έφτασαν στο ιατροδικαστικό τμήμα του νοσοκομείου. Παράλληλα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καταγράφηκε παροχή βοήθειας σε τέσσερεις ασθενείς που μαρτυρούν ότι οι βλάβες προκλήθηκαν από ξυλοδαρμό, όμως δεν καταγγέλλονται ως προσκληθείσες από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.
Τα αποτελέσματα αυτά, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι συζητιόνται και μεταξύ των εμπλεκομένων επιστημόνων, καθόσον και σε άλλες επαρχιακές πόλεις αντίστοιχες με την Άρτα, η εικόνα είναι περίπου ίδια. Ανάμεσα στα άλλα εξετάζεται αν επηρεάζει πολύ τους κατοίκους των αστικών κέντρων η λήξη και μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας σε μεγάλες εταιρείες ή παραγωγικές μονάδες των αστικών κέντρων. Δηλαδή υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν αισθάνεται απλά την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας, αλλά γνωρίζει ήδη ότι την επαύριον δεν έχει δουλειά. Στοιχείο που κατά τους ειδικούς επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κακή ψυχολογική κατάσταση των ατόμων. Παράλληλα, από πολλούς θεωρείται δεδομένο ότι η ενασχόληση με τη γη απορροφά ενέργεια και συνιστά εκτόνωση του ατόμου.
Οικογενειακοί καυγάδες
Εν τω μεταξύ πέρα από τα επισήμως καταγεγραμμένα, υπήρξαν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας και τέσσερις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής …φασαρίας, αυτό που λέμε οικογενειακοί καυγάδες, σε νοικοκυριά της πόλης, που όμως δεν έφτασαν στο αστυνομικό τμήμα.
Ίδια εικόνα σ’ όλη την Ήπειρο
Αντίστοιχη εικόνα με αυτή της Άρτας είναι κι εκείνη που συνολικά καταγράφεται σ’ όλους τους νομούς της Ηπείρου. Αυτό τουλάχιστον μετέφερε προς τον «Τ», ο αστυνόμος Β’ Ηλίας Μήτσιος προϊστάμενος Γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων και δημοσίων σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου. «Δεν εντοπίζεται ανησυχητική μεταβολή στα συνήθη στοιχεία για την Ήπειρο», επισήμανε προς την εφημερίδα μας ο κ. Μήτσιος.