Ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό δηλητηρίασης, αυτό της μολυβδίασης, αντιμετωπίστηκε με εξαιρετική επιτυχία στα Γιάννενα, παρόλα τα μέτρα καραντίνας σε όλη την χώρα, δείχνοντας ότι η άμεση και ταχύτατη ανταπόκριση υπηρεσιών, φορέων και πολιτών, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, αποτελεί κλειδί αποτελεσματικότητας.
Ο άτυχος φιδαετός βρέθηκε στις 7/4/2020 σε πολύ άσχημη κατάσταση, με πλήρη αδυναμία ελέγχου κινήσεων, δίπλα στον επαρχιακό οδικό δίκτυο Ιωαννίνων-Ελληνικού και μεταφέρθηκε από τον κ. Δημήτρη Ζήνα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μετά από συνεννόηση με το προσωπικό ασφαλείας, στην έδρα του Δασαρχείου Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Εντός μόλις των 15 επόμενων λεπτών μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, προλαβαίνοντας έτσι να ταξιδέψει απευθείας με το μοναδικό λεωφορείο της ημέρας στην Αθήνα, όπου παρελήφθη άμεσα από εθελοντές του κέντρου περίθαλψης ΑΝΙΜΑ.
Οι κτηνιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν είχε κάποιο κάταγμα από ατύχημα ή σκάγια, αλλά η «περίεργη» νευρολογική αδυναμία και η συνολική κλινική εικόνα έδειχνε, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, ότι ήταν ύποπτο θύμα μολυβδίασης, ένα σοβαρό και σε μεγάλο βαθμό ανεξιχνίαστο πρόβλημα για την άγρια πανίδα και στη χώρα μας.
Παρά την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, το άτυχο πουλί ανταποκρίθηκε άμεσα και πολύ θετικά στο πρωτόκολλο ενεργειών για την αντιμετώπιση θυμάτων μολυβδίασης (δευτερογενής δηλητηρίαση από κατάποση σκαγιών που υπάρχουν σε άλλο ζώο ή άλλου είδους περιβαλλοντική μόλυνση από μόλυβδο) και η ανάρρωσή του ήταν θεαματική. Να σημειώσουμε ότι το φάρμακο επιλογής για την αντιμετώπιση της μολυβδίασης είναι εξαιρετικά δυσεύρετο και οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ το προμηθεύτηκαν εντός 24ώρου από το Κέντρο Δηλητηριάσεων, το οποίο το παραχώρησε ευγενώς.
Έτσι μέσα σε μόλις 16 ημέρες, και παρ’ όλες τις δυσκολίες μετακινήσεων, ο φιδαετός «επέστρεψε στην έδρα του» και απελευθερώθηκε στις 23/4/2020 με την συμβολή του Φορέα Διαχείρισης, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, στο μαγευτικό φαράγγι του Αράχθου. Ο τυχερός πλέον φιδαετός, «είδος χαρακτηρισμού» της προστατευόμενης περιοχής άνοιξε ξανά τα φτερά του ακολουθώντας τα ανοδικά μεσημεριανά ζεστά ρεύματα αέρα του φαραγγιού με συνοδεία από δύο βραχοκιρκίνεζα και μία γερακίνα που τον εντόπισαν γρήγορα από μακριά και ήρθαν αμέσως προς το μέρος του για την σχετική «αναγνώριση».
Η πτήση ξανά προς την ελευθερία και η επιτυχής αποκατάσταση της υγείας του φιδαετού, μας έδωσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την επομένη από την «μέρα της γης»: ας γίνει γρήγορα πεποίθηση όλων μας ότι χρειαζόμαστε άμεσα και επειγόντως παγκόσμιες συνεργασίες για την αποκατάσταση της υγείας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας σε όλο τον πλανήτη.