Την περασμένη Κυριακή (5 Απριλίου 2020) οι κάτοικοι της Καστοριάς τίμησαν την ημέρα επετείου της σφαγής των 280 Κλεισσουριωτών που σκοτώθηκαν απ’ τις δυνάμεις κατοχής των ΕΣ-ΕΣ. Με αφορμή λοιπόν αυτή την σημαντική γι’ αυτόν τον μαρτυρικό τόπο ημέρα μνήμης αποφάσισα να γράψω ένα μικρό αφιέρωμα για τα 280 μαρτυρικά θύματα της ναζιστικής αυτής θηριωδίας. Ας θυμηθούμε όμως με την σειρά πως έγιναν τα γεγονότα πριν όμως θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε ένα γενικό πλαίσιο για το πως διαπράχθηκε η σφαγή παίρνοντας τα γεγονότα με την σειρά που συνέβησαν αλλά και το μετά της σφαγής δηλαδή για το τι ευθύνες αποδόθηκαν στους εγκληματίες πολέμου κατά τη διάρκεια της δίκης της Νυρεμβέργης.
Στις 5 Απριλίου 1944, οι Γερμανικές δυνάμεις με διοικητή τον Καρλ Σύμερς, διοικητή του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, συγκεντρώνουν και εκτελούν τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες στην πλατεία του χωριού σε αντιποινα για την εκτέλεση 2 γερμανών στρατιωτών απο τον ΕΛΑΣ. Έπειτα κατευθύνονται προς τα σπίτια, παραβιάζουν τις θύρες των σπιτιών, βάζουν φωτιά και σκοτώνουν όσους απέμειναν. Συνολικά σκοτώθηκαν 270 κάτοικοι. Στην θηριωδία συμμετείχαν και Βούλγαροι που ήταν στην γερμανική πολιτοφυλακή, με αρχηγό τον Άντον Κάλτσεφ. Προηγουμένως, αντάρτες του ΕΛΑΣ που δρούσαν στην περιοχή, με αρχηγό τον Σιατιστινό Αλέξη Ρόσιο (Καπετάν Υψηλάντη), είχαν επιτιτεθεί σε γερμανική στρατιωτική φάλαγγα στην θέση Νταούλι, και είχαν σκοτώσει τρεις προπομπούς στρατιώτες μοτοσικλετιστές. Οι άνδρες κάτοικοι, φοβούμενοι αντίποινα είχαν κρυφτεί σε ορεινές περιοχές.
Ο Συνταγματάρχης Καρλ Σύμερς κλήθηκε σε απολογία από τη Γερμανική διοίκηση για το γεγονός ότι διέταξε την σφαγή γυναικόπαιδων. Εκεί κατέθεσε πως οι στρατιώτες του αναγκάστηκαν να τους σκοτώσουν όλους επειδή δυνάμεις ανταρτών κρύβονταν και πυροβολούσαν μέσα από το χωριό, οπότε και αθωώθηκε, παρά τις αντιφατικές καταθέσεις των υφισταμένων του. Μετά τον πόλεμο αποδείχτηκε ότι η μαρτυρία του ήταν ψευδής. Ο ίδιος σκοτώθηκε από την ελληνική Αντίσταση με έκρηξη και θάφτηκε στο Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Διονύσου – Ραπεντόζης.

Πηγές προέλευσης άρθρου:
1. Στράτος Ν. Δορδανάς, «Η καταστροφή της Κλεισούρας Καστοριάς από τους Γερμανούς, 5 Απριλίου 1944», Περιοδ. Κλειώ, τ/χ1, εκδ. Επίκεντρο, Φθινόπωρο 2004, σσ. 31-67
2. Dordanas, Stratos (20 Ιαν 2008), «Ο διαβόητος συνταγματάρχης Καρλ Σύμερς και τα αντίποινα του στρατού κατοχής εναντίον των «απείθαρχων» αμάχων στη Μακεδονία. Οι λίστες θανάτου των Ες Ες». «Τα Νεα». Ανακτήθηκε στις 6 Απρ. 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ