Ο πρωτόγεννης τομέας είναι πάλι στην απέξω! Αυτό τονίζουν όσοι γνωρίζουν καλά τον χώρο και προειδοποιούν πως η επόμενη μέρα σε μια παγκόσμια κοινότητα που θα θυμίζει μεταπολεμικό τοπίο στην οικονομία, δεν θα διαθέτει άλλον πυλώνα στήριξης παρά μόνο αυτό της παραγωγής.
Κι ενόσω ακόμα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα …τελειώσουμε με την πανδημία του κορωνοϊού, βεβαιότητα αποτελεί ότι ο τουρισμός που μέχρι χτες ήταν η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα. Το Εθνικό ΑΕΠ δεν θα μπορεί παρά να στηριχτεί στον πρωτόγεννη τομέα, για τον οποίο όμως σήμερα δεν έχουν παρθεί καθόλου μέτρα ενίσχυσης.
Η Άρτα εν προκειμένω είναι μια αγροτοκτηνοτροφική περιοχή που ό,τι συμβαίνει σ’ αυτή αντανακλά την μεγάλη εικόνα της εξαίρεσης του πρωτογενή τομέα από τους σχεδιασμούς.
Βλέποντας, λοιπόν, την μικρογραφία της περιοχής μας αντιλαμβάνεται κανείς ότι η νέα καλλιεργητική φροντίδα έχει ξεκινήσει προ διμήνου τουλάχιστον, χωρίς ακόμη να έχει πιστωθεί η κάρτα Αγρότη, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να κάνουν συναλλαγές για την προμήθεια αναγκαίων υλικών, λιπασμάτων και λοιπού καλλιεργητικού υλικού.
Την ίδια στιγμή, καμία άλλη μέριμνα στο διάστημα που μεσολάβησε από την οικονομική κρίση έως σήμερα δεν ελήφθη για την στήριξη και την επέκταση αγροτοκτηνοτροφικών επενδύσεων, όταν το τραπεζικό σύστημα είχε απολύτως κλείσει την χρηματοδοτική κάνουλα και η ρευστότητα ήταν ανύπαρκτη.
Μπροστά στη νέα οικονομική κρίση, ελέω πανδημίας αυτή τη φορά, το ΑΕΠ της χώρας καλείται να στηρίξει η παραγωγή. Όμως μέτρα που από νωρίς θα δώσουν αυτή την δυνατότητα δεν έχουν δρομολογηθεί. Μέτρα όπως άτοκα καλλιεργητικά δάνεια και αντίστοιχα κτηνοτροφικά, τα οποία θα ήταν απολύτως στοχευμένα και μόνο με την προσκόμιση τιμολογίων για εργασίες ή αγορές θα μπορούσαν να εκταμιεύονται, αποτελούν έναν σημαντικό μοχλό ενίσχυσης. Για μεν τα καλλιεργητικά θα έδιναν ώθηση σε αγρότες-παραγωγούς όχι μόνο για φροντίδα της υφιστάμενης καλλιεργήσιμης γης αλλά ακόμα και για την επέκτασή της. Για δε τους κτηνοτρόφους θα μεταφράζονταν σε «φιλί της ζωής», προκειμένου να μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές για τη συντήρηση των κοπαδιών τους και την παράλληλη αύξηση της δυναμικότητάς τους. Εφόσον, βέβαια, αυτά αφορούσαν και νέους ανέργους που θα προκύψουν από την καταβαράθρωση άλλων κλάδων της οικονομίας, θα αποτελούσαν και έναν… διάδρομο μετακίνησης νέου εργατικού δυναμικού προς την παραγωγή.
Παράλληλα καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί τουλάχιστον μέχρι ώρας και για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα. Στην Άρτα -όπως και σε ολόκληρη την Ήπειρο- υπάρχουν πολλές, είτε με τελικό προϊόν κτηνοτροφικό είτε με αντίστοιχο φυτικό. Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, εν προκειμένω, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση που είχε ο «Τ» σε επικοινωνία με την διεύθυνσή του, βλέπει ήδη μείωση της ζήτησης. Κι αυτό είναι εύλογο εφόσον ξενοδοχεία και εστιατόρια σ’ όλη την Ελλάδα είναι κλειστά. Συνάμα η άνοδος πωλήσεων στα σουπερ μάρκετ η οποία σημειώθηκε τις πρώτες ημέρες που η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό, πλέον μετατράπηκε σε… κάθοδο, αφού οι πολίτες εφαρμόζουν τις οδηγίες «Μένοντας στο σπίτι». Η επόμενη μέρα που θα συμπέσει με την νέα μΚ εποχή, ήτοι μετά κορωνοϊου, παραμένει χρονικά απροσδιόριστη και ακόμη πιο μακρινή φαντάζει εκείνη με την επαναφορά σε πλήρη λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων, εστιατορίων και όλων των υπολοίπων επιχειρήσεων σε ρυθμούς προ κορωνοϊού. «Δεν εντασσόμαστε ως επιχείρηση σε κανένα ΚΑΔ», ήταν η ενημέρωση που είχαμε από την συνεταιριστική επιχείρηση. Και ασφαλώς το ίδιο ισχύει για όλες τις μεταποιητικές του πρωτογενούς τομέα.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωτογεννής τομέας σε όλους του τους τομείς χρειάζεται σήμερα στήριξη ώστε να μπορέσει να την παρέχει αύριο. Κι αυτή ας αναλογιστούν όσοι έχουν καλύτερη γνώση από μας, πώς και με ποιο τρόπο θα την παρέχουν. Στο κάτω-κάτω υπάρχουν σε κάθε τόπο εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα με τους οποίους μπορούν να διαβουλευτούν άμεσα και να αποφασίσουν τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο ενίσχυσης. Μόνο που αυτό θα πρέπει να γίνει σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ