Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν συμπληρωματική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα μέτρα στήριξης που πρέπει άμεσα να δοθούν στον πρωτογενή τομέα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού και συγκεκριμένα ζητούν να συμπεριληφθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες ΚΑΔ του πρωτογενή τομέα (παραγωγοί και επιχειρήσεις) που χρήζουν μέτρων στήριξης.
Τονίζουν ότι η Κυβέρνηση “….«χώρισε» αυθαίρετα τις παραγωγικές δραστηριότητες στη μέση, αγνοώντας ότι όλη η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία και βλάπτεται το ίδιο από την κρίση…”, αναφέροντας ενδεικτικά δραστηριότητες που άλλες εντάσσονται και άλλες όχι στα ευνοϊκά μέτρα στήριξης, και αυτό αποδεικνύει την μεροληπτική διάκριση εις βάρος των παραγωγών και δημιουργεί ανισότητες μεταξύ τους.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στο γεγονός ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ελαιοπαραγωγοί, ιδίως ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς που έχει πληγεί οικονομικά φέτος.
Όπως και ο μελισσοκομικός κλάδος, ο οποίος πλήττεται δραματικά ιδίως την τρέχουσα περίοδο της Άνοιξης, όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και από άποψης ζωικού κεφαλαίου.
Για την Άρτα υπάρχει επίσης σοβαρό πρόβλημα για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, αφού υπάρχει μείωση τζίρου έως και πάνω από 50%, όπως και για τους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα μετά τη σειρά ακυρώσεων παραγγελιών αμνοεριφίων. Οι δύο αυτοί κλάδοι απουσιάζουν επίσης από τη λίστα των ΚΑΔ.
Ενώ περιμένουμε τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας της Άρτας, καθώς οι εξαγωγές είναι σχεδόν μηδενικές.
Επιπλέον, σημειώνουν ότι ο περιορισμός κατά 50% των παραγωγών των Λαϊκών Αγορών και η απαγόρευση συμμετοχής σε παραγωγούς άλλων περιφερειών έχει δημιουργήσει διπλό πρόβλημα στη διάθεση των προϊόντων, διότι οι παραγωγοί λαϊκών αγορών δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, σε αντίθεση με τους εμπόρους λαϊκών αγορών που περιλαμβάνονται, ενώ τονίζουν ότι παράλληλα ζημιώνονται οι καταναλωτές με την αύξηση τιμών .
Ενώ επισημαίνουν την οικονομική δυσπραγία των συνεταιριστικών αγροτικών οργανώσεων εξαιτίας της μη επιλεξιμότητάς τους στους ΚΑΔ, με δεδομένο ότι αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για αυτές τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
Για τους λόγους αυτούς ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ενέργειές τους και ζητούν να αλλάξει η επιλεκτική σημερινή διαδικασία και να επεκταθεί άμεσα η λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων και των αγροτικών δραστηριοτήτων, περιλαμβάνοντας όλους τους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα.