Ουδέν κακόν αμιγές καλού έλεγαν οι αρχαίοι.
Ας δούμε και εμείς πως μέσα από το κακό μπορούμε να βγάλουμε κάτι καλό. Ο Φρανκ Σνόουντεν, συγγραφέας του βιβλίου «Επιδημίες και κοινωνία: Από τον Μαύρο Θάνατο στο σήμερα», σημειώνει ότι οι επιδημίες λειτουργούν σαν καθρέφτης για να δουν οι άνθρωποι ποιοι πραγματικά είναι, να εξετάσουν την σχέση τους με τον θάνατο, την ζωή, το περιβάλλον, να σκεφτούν την ηθική υποχρέωση που έχει ο ένας απέναντι στον άλλον.
Μετά το αρχικό σοκ που υποστήκαμε όλοι ας δούμε τι μένει. Μένει το άγχος και ο πανικός ότι κάτι κακό θα συμβεί και οι καταστροφολογικές σκέψεις ότι επίκειται οικονομική καταστροφή. Οι δύο βασικές λέξεις που πρέπει να μας απασχολήσουν αυτή την περίοδο, αλλά δεν πρέπει να μας πτοήσουν, είναι οι λέξεις απειλή και απώλεια.
Όλοι απειλούμαστε άρα αγχωνόμαστε και φοβούμαστε μια και η λέξη απειλή είναι η γενεσιουργός αιτία του άγχους. Εικόνες θανάτου στην τηλεόραση, κακά νέα από παντού τυλίγουν την ύπαρξή μας. Βασική προϋπόθεση των ημερών είναι, λοιπόν, να ελέγξουμε το άγχος μας και από καταστροφολογικό να το κάνουμε δημιουργικό.
Πως γίνεται αυτό; Με την παραδοχή ότι όλος ο πλανήτης και όχι μόνο εμείς είναι στην ίδια κατάσταση και κάνοντας ενέργειες που είχαμε παραμελήσει μέσα στην σκληρή καθημερινότητα του καθενός από εμάς. Η μουσική, η παρακολούθηση ταινιών, το διάβασμα, η τακτοποίηση του σπιτιού, της βιβλιοθήκης μας, που τόσο καιρό αναβάλαμε, μπορούν να γεμίσουν τις ώρες του εγκλεισμού.
Όσον αφορά την λέξη απώλεια που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική διαταραχή μέχρι και κατάθλιψη, απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Πρώτα απ’ όλα δεν σημαίνει ότι χάσαμε την υγεία μας επειδή προέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού, χάσαμε όμως την καθημερινότητά μας, την ελευθερία κινήσεων και επιλογών. Ας το δούμε ως κάτι προσωρινό, όπως και είναι, όχι ως μόνιμο. Ακούμε προσεκτικά τους ειδικούς λοιμωξιολόγους, σεβόμαστε τους κανόνες υγιεινής αλλά και τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών και περιμένουμε όπως όλος ο πλανήτης την ανακάλυψη ειδικής αγωγής και σε δεύτερο χρόνο εμβολίου. Εδώ- επιτρέψτε μου να πω- ότι η επιστήμη νίκησε την παράνοια με την οποία είχαν ποτίσει την κοινωνία οι διάφοροι αντιεμβολιαστές και παραδοξολόγοι.
Όταν βλέπουμε έναν ολόκληρο πλανήτη να αναζητά με τόση αγωνία την παραγωγή εμβολίου για τον covid-19 καταλαβαίνουμε τι άσχημο παιχνίδι εις βάρος της κοινωνίας αλλά και των ίδιων των παιδιών τους έπαιξαν οι λεγόμενοι αντιεμβολιαστές. Ας ελπίσουμε ότι μετά την μεγάλη ταλαιπωρία που υφιστάμεθα όλοι θα επικρατήσει η επιστήμη και η κοινή λογική απέναντι στην κάθε λογής παραδοξολογία ανθρώπων άσχετων και επικίνδυνων.
*Ο Στάθης Μπαρτζώκας είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής