Θα έρθουν, θα περάσουν, θα ματάρθουν και θα «παν’ καλιά τους».

Γιορτές, γιορτούλες και γιορτάσια! Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, των Φώτων και του Άι Γιαννιού. Μεγάλες γιορτές με μεγάλα μηνύματα. Για τους ανθρώπους. Τα Κάλαντα, οι επισκέψεις, οι Ευχές και τα αλληλοφιλήματα! Τα δώρα… Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα. Δώρα αγάπης και συμπόνιας για όλους, όπου γης, για τους δυστυχούντες και καταταλαιπωρημένους. Για τα παιδιά που αμέριμνα παίζουν αδιαφορώντας «για τα αναμμένα φλόγιστρα του πετρελαίου» και για τις βόμβες που τους επισκέπτονται κάθε τόσο και… «όποιον πάρει ο Χάρος».
Ήρθαν οι γιορτές, θα ευχηθούμε «Ειρήνη, Αγάπη» και θα σμίξουμε -λέμε τώρα- σε μια ανάταση ψυχής, υπέρβαση της καθημερινότητας και ελπίδας για μια καλύτερη ανθρωπότητα. Ελπίδα! Άπαντες ελπίζουν και απαξάπαντες προσδοκούν. Μια κουβέντα είναι αυτή. Άλλοι δεν ελπίζουν. Επιβάλλουν! Αυθυποβάλλονται και όλες οι σκέψεις (που ορίζονται από τα οικονομικά και μόνο συμφέροντά τους) και οι επιθυμίες τους επιπίπτουν δια των βομβών επί της κεφαλής λαών… αφαιρούν ζωή και καταστρέφουν ό,τι κατάφερε ο άνθρωπος στο διάβα των αιώνων. Αυτό δηλαδή που λέμε πολιτισμό και προκοπή.
«Τα αναμμένα φλόγιστρα πετρελαίου» ξεδιψούν μόνο με ανθρώπινο αίμα! Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα. Κι άμα σωθεί κάποιος, δεν τον σώζει τίποτε παρά μόνο ο ξεσπιτωμός και η μετανάστευση. Κι όποιος σωθεί. Όποιον δηλαδή ξεβράσει η θάλασσα από τα σαπιοκάραβα της προσφυγιάς… Κι αυτούς «τους ξεβρασμένους» να τους περιλαβαίνουν «τα όποια γκεσέμια της φασιστικής συμφοράς», που επαίρονται για «την καθαρότητα και το αμόλυντον του αίματός τους» και την περιφρουρούν με τα κλομπς, τα μαχαίρια και τα κουμπούρια τους.
Ήρθαν τα Χριστούγεννα και οι γιορτές. Θα συνεορτάσουμε… Δεν ξέρω πόσοι και πόσες θα «δεχτούν» ή τουλάχιστον θα αποδεχτούν κι αυτούς τους φτωχοδιαβόλους, λέω για «τους λαθρομετανάστες». (Εκεί στα Τζουμέρκα ξέραμε για λαθραίο τσίπουρο, καπνό, κυνήγι, λαθραία υλοτομία κλπ). Ποτέ δε μάθαμε για «λαθραίους ανθρώπους». Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Αυτό μας έμαθαν κι αυτό ακολουθούσαμε. Ούτε μαύροι, ούτε άσπροι, ούτε κανούτοι κι ούτε μιάσματα. Όλοι είναι άνθρωποι. Κι αυτά όλα τα πιστεύαμε και τα εφαρμόζαμε. Γι’ αυτό παρέμεινε μνημειώδης η Τζουμερκιώτικη φιλοξενία.
Ώσπου φαίνεται πως άλλαξαν τα πράγματα. Το νόμο επιβάλλουν οι ορδές των «εθνικιστικώς συμπεριφερομένων φασιστοειδών». Πορείες και δράση, συνθήματα και αγριοφωνάρες κατά των «λαθρομεταναστών». Ιδέες και ιδεολογία, πολιτισμός και ανθρωπισμός όλα ποστιάζονται και ποδοπατούνται από τη μπότα του φασισμού και τις χαιρετούρες τύπου Χίτλερ. Να πούμε για ιστορία; Ποιος διαβάζει και ποιον ενδιαφέρει; Η ιδέα του καταναλωτισμού, της αδιαφορίας και της πολιτικής ουδετερότητας, όλα αυτά συμφυρόμενα -χρόνια τώρα- δημιούργησαν, συνέθεσαν δηλαδή μια αφασική κοινωνία, όπου πλέον θα επικρατεί ο μπρατσαράς και θα λειτουργεί «ο θαυμασμός της δύναμης».
Ήρθαν τα Χριστούγεννα και οι γιορτές. Μένει να μάθουμε πως ο φασισμός φυτρώνει στη δυστυχία που προέρχεται από την οικονομική ανέχεια και καλλιεργείται από την αμάθεια. Τέλος ποτίζεται με το νερό της ιστορικής λήθης, αλλά ξεπετσώνεται με τον αγώνα.
Ήρθαν τα Χριστούγεννα και οι γιορτές, για να καταλάβουμε και τούτο. Στην ιστορία της ανθρωπότητας ό,τι έγινε υπέρ του ανθρώπου δεν δόθηκε δωρεάν. Χρειάστηκαν αγώνες και πάλι αγώνες καθημερινών ανθρώπων, με πρωτοπορία τα νιάτα. Χρειάστηκε θυσία αίματος. Ακόμη και το ηλιοβασίλεμα σήμερα έχει μέσα του ως υδατογραφία ένα κόμπο αίμα… Χρειάζεται να κατανοήσουμε καλά τα λόγια του Μπρεχτ, ο οποίος όταν είδε τον κόσμο στις πλατείες των πόλεων να πανηγυρίζει για το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου είπε: «Μην χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό». Ο φασισμός δεν είναι δίπλα μας. Είναι μέσα μας!
Τότε μόνο θα μπορούμε να ευχηθούμε Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές.

*Ο Χρ. Τούμπουρος είναι ερευνητής – συγγραφέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here