«Τα Ολοκαυτώματα μικρότερα ή μεγαλύτερα σε αριθμούς, δεν είναι απλά “εγκλήματα πολέμου”, είναι θηριωδίες χωρίς προηγούμενο. Τα πολεμικά μέσα των ναζί ήταν αθέμιτα και απάνθρωπα. Η ψυχολογική βία, τα φριχτά βασανιστήρια, οι αθρόες εκτελέσεις αμάχων αδιακρίτως ηλικίας και φύλου, τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων, τα κρεματόρια, οι διωγμοί, οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις, οι γενοκτονίες, έδωσαν στο ναζισμό το χρίσμα της απανθρωπιάς και της θηριωδίας» (Κώστας Τσουμάκας, από την ομιλία του στον Καταρράκτη 2 Νοεμβρίου 2019).

2 Νοεμβρίου 2019. Μίλησαν τα Τζουμέρκα και δίδαξαν… Αξιοπρέπεια, σεβασμός και μνήμη «άκαυτη βάτος»! Κάθε κοινωνικό, ακόμη και εθνικό γεγονός, αν δεν συνοδεύεται από βιωματική, δηλαδή αληθινή διδαχή, είναι τουλάχιστον ανώφελο να προάγεται και να μεταφέρεται πανελληνίως.
Και εκεί στον Καταρράκτη δεν έγινε μόνο ένα μνημόσυνο για όσους έπεσαν στην υπόθεση της λευτεριάς, αλλά μια πράξη που ατσαλώνει την πατριωτική-εθνική μας συνείδηση.
Είναι γνωστό πως οι εισβολείς κατέσκαψαν τα χωριά, και έκαψαν και σκότωσαν… Επιχείρησαν, μα δεν μπόρεσαν να ατιμάσουν την εθνική μας συνείδηση… Γιατί αυτή η συνείδηση στοιχειωμένη και θεμελιωμένη σ’ όλη την ιστορική πορεία του Έλληνα αποτυπώθηκε στον αγώνα του, στην ηρωική ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ κατά των κατακτητών και εντυπώθηκε στην συνείδηση της ανθρωπότητας, στα Μαρτυρικά Χωριά της Ηπείρου.
Τρανή λαλιά! «Οι εκτελεσθέντες συγχωριανοί μας, μαζί με όλους τους άλλους της Ελληνικής επικράτειας, περιμένουν την δικαίωσή τους, για όλα τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου και τις θηριωδίες που διαπράχτηκαν στη χώρα μας». (Κώστας Τσουμάκας). Κι ολάκερη η Ήπειρος ένας Επιτάφιος μ’ όλα του τα κεριά σβησμένα. Λόγια σοφά και πατριωτικά. Από ένα κατεξοχήν πατριώτη που δεν ξεχνά τον τόπο του, όσο ψηλά κι αν ανέβηκε. Κώστας Τσουμάκας, άνθρωπος με περιεχόμενο και πατριωτικό ήθος και με απόλυτο σεβασμό σε αξίες και θεσμούς. Η ομιλία του στον Καταρράκτη είναι μνημείο πατριοσύνης και εθνικού προβληματισμού. «Τα είπε τα πράγματα με το όνομά τους» χωρίς στρογγυλέματα, με καθαρότητα και νοηματική επάρκεια. Άλλωστε μνημόσυνο γινόταν και δεν επιτρεπόταν καμιά παρέκκλιση, αφαίρεση ή λείανση.
Είχα την τύχη να είναι συμμαθητής μου. Για το ήθος του ανθρώπου θα γράψω μόνο αυτά που είπε το καλοκαίρι για το Γυμνάσιο όπου φοίτησε και για την Άγναντα, σε συνάντηση των μαθητών του Γυμνασίου Αγνάντων και δημοσιεύτηκαν κατάλληλα. «Για πολλούς Τζουμερκιώτες που «δεν είχαμε πού την κεφαλήν κλίναι», που δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα να μετακομίσουμε στην Άρτα και στα Γιάννενα, το Γυμνάσιο-Λύκειο Αγνάντων ήταν η σανίδα της σωτηρίας μας και αν δεν υπήρχε, αν οι Αγναντίτες με την προσωπική εργασία και τους εράνους που έκαναν δεν είχαν κτίσει το 1952 και αν οι καθηγητές που δίδασκαν σ’ αυτό δεν έδιναν όλο τον εαυτό τους, σήμερα θα μας συναντούσατε λιπόσαρκους και ρακένδυτους στις βουνοκορφές παρέα με τα γιδοπρόβατα. Ό,τι κάναμε στη ζωή μας το οφείλουμε στα Άγναντα, στο Γυμνάσιο-Λύκειο Αγνάντων». Αληθινός πατριώτης με εξαιρετική προσφορά στα Τζουμέρκα.
Κώστας Τσουμάκας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Σταθμός η ομιλία του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των θυμάτων του ναζισμού και της πυρπόλησης του Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτη, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019. Δίδαξε αληθινό Τζουμερκιώτικο ήθος. Είναι αληθινός. Είναι πατριώτης, είναι υπόδειγμα!
*Ο Χρ. Τούμπουρος είναι ερευνητής – συγγραφέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here