Η λέξη μήνυμα είναι πολύσημη. Αρχικά σημαίνει είδηση, πληροφορία, ανακοίνωση που μεταβιβάζεται σε κάποιον/α που βρίσκεται μακριά. «Μήνυμα σού πέμπω και την ψυχή μου στέλνω». Επίσης, ως μήνυμα ορίζεται η επίσημη ανακοίνωση ή χαιρετισμός. Τέτοια μηνύματα απευθύνουν προς το λαό φορείς εξουσίας, αρχηγοί κομμάτων, δήμαρχοι και εκπρόσωποι σωματείων κλπ.

Μέχρι εδώ καλά. Για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 εκδόθηκαν πολλά μηνύματα. Πρόεδρος Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, αρχηγοί κομμάτων, δήμαρχος κα. Και έτσι διαβάσαμε πως «Η εθνική επέτειος της 28ηςΟκτωβρίου είναι ημέρα εθνικής υπερηφάνειας για όλους μας.
Οι πρόγονοι μας αγωνιστήκαν και θυσιαστήκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Αφού «ξεμεσιαστήκαν» γλωσσικά, διαβάζοντάς την κύριε δήμαρχε, και «θυσιαστήκαν» τα μέρη του λόγου, κυρίως το ρήμα, κι αφού αναθεμάτισαν τον εαυτό τους, γιατί τόσα χρόνια «αγωνιστήκαν» για μια γλώσσα με γραμματική ορθότητα, συντακτική ευπρέπεια και φωνητική επάρκεια. Τώρα «παραμεριστήκαν» όλα και «ισοπεδωθήκαν». Το μόνο που μας μένει είναι να εξετάσουμε μήπως και «ξεματιαστήκαν». Ίσιωμα… Και αυτή η ισοπέδωση προχωρά ακάθεκτα χωρίς φραγμούς και δίχως σταματημό.
Τα πάντα «ισοπεδωθήκαν». Στο κούτσουρο η γλώσσα και από πάνω οι γλωσσικοί σφαγείς και γκάπα-γκούπα με τον μπαλτά της -τουλάχιστον- απροσεξίας την κατακόψαμε, την κατασφάξαμε, την κατακρεουργήσαμε! Και ποιος να ακούσει τον Κωστή Παλαμά που «φωνάζει» ότι «σωστή γλώσσα σημαίνει σωστός νους» και πως η γλώσσα μας είναι «νικήτρα του θανάτου». Μας κρατάει ζωντανούς από τόσους γλωσσικούς αλλά, το σπουδαιότερο εθνικούς εκδοροσφαγείς.
Αυτά όμως «αφανιστήκαν». Τα πάντα «ματζιαστήκαν» στη σκέψη «να κάνουμε τη δήλωση να ξεμπλέκουμε», λες και όσοι αγωνίστηκαν (όχι «αγωνιστήκαν»), εκεί στα βουνά της Πίνδου, εκεί όπου «ο θάνατος περπατούσε μέσα στη λάσπη», δεν αγωνίστηκαν για όλα τα εθνικά δεδομένα… Και η γλώσσα; Πώς θα «βγάλεις φωνή», θα εκδώσεις έστω ένα μήνυμα γι’ αυτό το Αλβανικό έπος, για την Αντίσταση, για το δίκιο τέλος πάντων, το δίκαιο που φωνή δεν έχει, αλλά ακούγεται στους γκρεμούς και στα φαράγγια των Ηπειρώτικων βουνών, στα λημέρια της κλεφτουριάς και στα απόσκια της Ηπειρώτικης αντρειοσύνης; Εκεί όπου λιπάστηκε με τα σώματα αγωνιστών και ποτίστηκε με τα δάκρυα μαυροφορεμένων γυναικών. (Δεν «λιπαστήκαν» κι ούτε «ποτιστήκαν»).
Τα στοιχεία του έθνους δεν είναι μόνο η στενή γεωγραφική έκταση, εντός των ορίων της οποίας ασκείται η κρατική εξουσία και γι’ αυτό δεν «πολεμήσαν» μόνο για εδαφική ακεραιότητα οι Έλληνες. «Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια- φαίνονταν οι φλέβες, τόσην εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο, τα ‘χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων χίλια τάλαρα γύρευαν. […]. Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: «Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μη καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι’ αυτά πολεμήσαμε». (Μακρυγιάννης Απομνημονεύματα).
Αυτοί οι πρόγονοι κράτησαν όρθια και όχι ορθούμενη την Ελλάδα και εμείς οφείλουμε να τους τιμούμε όχι για τον τύπο, αλλά για την αλήθεια. Και μία είναι η αλήθεια. Η γλώσσα δεν είναι απλά ένα στοιχείο του έθνους. Είναι το στοιχείο εκείνο με το οποίο προάγονται και μορφοποιούνται τα υπόλοιπα. Όσα πλοία και καράβια κι αν αγοράσουμε, για να είμαστε έτοιμοι και να αποκρούσουμε τυχόν κακόβουλη επεκτατική δράση γειτόνων, όσα διαγγέλματα και μηνύματα κι αν «βγάλουμε», εφόσον έχουμε «παραπεταμένη» τη γλώσσα, είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον να αναπτυχθεί η εθνική συνείδηση… Και τότε, τέτοια μηνύματα θα μετατραπούν σε λαιμητόμους… Όσο κι αν «Οι πρόγονοι μας αγωνιστήκαν και θυσιαστήκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
*Ο Χρ. Τούμπουρος είναι ερευνητής – συγγραφέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here