Γοργόνες. Πλάσματα μυθικά, πλάσματα πανέμορφα. Ονειρικά ακροβατούν ανάμεσα στο μύθο της κάθε χώρας και τη λαϊκή παράδοση, που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα.
Μορφές γυναικείες βγαλμένες από τα βάθη της θάλασσας και των ωκεανών. Μακριά μαλλιά που καλύπτουν τη γύμνια του γυναικείου κορμού και μορφή ψαριού από τη μέση και κάτω. Δεν είναι ούτε γυναίκα, ούτε ξωτικό. Δεν είναι νύμφη, ούτε Νηρηίδα. Αποτελούν τις πιο γνώριμες θαλάσσιες μορφές σα να είναι βγαλμένες από παραμύθι. Όμορφες και λυγερόκορμες. Εξωτικές και θελκτικές. Όμορφες και θανάσιμα επικίνδυνες. Το όνομά τους προέρχεται από τη μυθική Γοργώ.
Το νήμα της ύπαρξής τους μάς οδηγεί στα βάθη των αιώνων. Αναζητούν τη δύναμη από τον Ποσειδώνα. Η Μέδουσα, η πιο γνωστή από αυτές, έχει αδερφές τις Γοργόνες Σθενώ και Ευρυάλη. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου κατοικούσαν μακριά από τις εσχατιές της νύχτας, πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό, εκεί όπου κατοικούσαν οι Εσπερίδες.
Οι Σειρήνες και η Σκύλλα εμφανισιακά απέκτησαν στην πορεία των χρόνων μια συνάφεια μαζί τους και συνδυάστηκε η στριγκή φωνή τους με το κακό βλέμμα και τη φιδίσια γλώσσα. Σε μια νεώτερη εκδοχή, σύμφωνα με το μύθο, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε εμπιστευθεί στην αδελφή του το νερό της αθανασίας, το οποίο είχε αποκτήσει αφού σκότωσε το δράκο που το φύλαγε. Η αδελφή του, όμως, το έχυσε, πριν προλάβει ο αδελφός της να το χρησιμοποιήσει. Αυτός, λοιπόν, την καταράστηκε να γίνει ψάρι από τη μέση και κάτω και να πλανιέται στις θάλασσες. Εκείνη δεν του κράτησε κακία, αφού γνώριζε το κακό που του είχε κάνει. Με αγωνία σταματά τα καράβια και ρωτά τους ναυτικούς: «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;». Αν δώσουν τη σωστή απάντηση «Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει», τους αφήνει να συνεχίσουν το ταξίδι τους αβλαβείς. Αρχίζει ευτυχισμένη το τραγούδι με τη λύρα της. Εάν λανθασμένα της απαντήσουν «Όχι», δημιουργεί θαλασσοταραχή, ανεμοστρόβιλο και τους βυθίζει το πλοίο.
Μια μακραίωνη μυθοπλασία μ’ αυτά τα φανταστικά πλάσματα έρχεται να συντροφέψει την παιδική φαντασία των Ελληνόπουλων. Έρχεται να επηρεάσει την Ελληνική Λαογραφία και παράδοση. Όμορφες κοπέλες, μισές άνθρωποι μισές ψάρι, απεικονίστηκαν στη λαϊκή μας ζωγραφική με μοναδικές δημιουργίες ανωνύμων και επωνύμων καλλιτεχνών. Οι Γοργόνες σκαλιζόταν στο ακρόπρωρο των πλοίου για να το προστατεύσουν από το κακό. Είχαν και έχουν ακόμη στις συνειδήσεις μια ιδιαίτερη θεϊκή δύναμη. Στις μέρες μας η προσεπίκληση μιας όμορφης κοπέλας ως Γοργόνα αφήνει, επίσης, αυτή την ιδιαίτερη δυναμική στην κολακεία.
Στον καιρό της τεχνολογίας και της αποξένωσης οι Γοργόνες εξακολουθούν να κινούνται ανάμεσά μας. Έχουν γίνει μπλουζάκια, κασετίνες, στυλό και ό,τι μπορεί να συντροφεύσει ένα κοριτσάκι στην καθημερινότητά του. Όμορφες υπάρξεις, χαμογελαστές με γλυκά μάτια και εξωτική ομορφιά. Παιδικά παραμύθια και φαντασιώσεις, που μας φτιάχνουν τη μέρα. Οι υπέροχες, εξαίσιες, μαγευτικές Γοργόνες θέλγουν τις αισθήσεις.