Πιότερο απ’ τους ανθρώπους/ τα τραγούδια τους αγάπησα. Χωρίς ανθρώπους μπόρεσα να ζήσω, όμως ποτέ χωρίς τραγούδια. Ναζίμ Χικμέτ

Ο Geert Platner είναι ένας πολύ απλός άνθρωπος. Ένας αξιαγάπητος, τρυφερός και αυθεντικός φίλος, που νιώθεις να πλημμυρίζει την ψυχή του η αγάπη. Ο Geert Platner είναι ένας συνταξιούχος δάσκαλος, που ζει μόνος του στο χωριό Ahnatal της Γερμανίας, λίγα χιλιόμετρα έξω απ’ την πόλη Κάσελ. Μα ο Geert Platner είναι ένας ανθρωπιστής. Που στην ψυχή του ζει και δονείται όλος ο κόσμος της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Είναι μια μορφή που πολύ δύσκολα συναντάς στους σκληρούς καιρούς της σύγχρονης αλλοτρίωσης.

Ο Geert Platner είναι η άλλη Γερμανία. Η Γερμανία της απέριττης πνευματικότητας, της συντροφικότητας και, κυρίως, του φιλελληνισμού. Είναι η Γερμανία των άγρυπνων πολιτών που δίνουν και το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής τους για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των ανθρώπων και των λαών. Ο Geert Platner είναι ένας πραγματικός φιλέλληνας. Μάχεται για την Ελλάδα μαζί με εκατοντάδες άλλους Γερμανούς πολίτες της περιοχής του Κάσελ, οι οποίοι συναποτελούν τον Ελληνογερμανικό Σύνδεσμο Φιλίας. Και επισκέπτεται με αγάπη τη χώρα μας αρκετά συχνά. Και δείχνει εμπράκτως την αγάπη του για το λαό μας και τα προβλήματά του. Μα νοιάζεται πολύ περισσότερο για την έξοδο της χώρας μας απ’ τα μνημόνια και την κρίση.
Ο Geert Platner με τη βιβλική του μορφή και τον αγνό αργό λόγο του μας θυμίζει πως υπήρξαν υπέροχοι Γερμανοί αντιφρονούντες που αντιτάχτηκαν στον χιτλερισμό και πλήρωσαν με φυλακίσεις και εκτοπισμούς στα στρατόπεδα, μα και με την ίδια τους τη ζωή ακόμα, την πίστη τους στη δημοκρατία και την εναντίωσή τους στον πόλεμο και τον ναζισμό. Και υπήρξαν, αντιθέτως, πανάθλιοι Έλληνες που τάχτηκαν αναφανδόν με τον χιτλερισμό και τον ναζισμό, υπηρετώντας ως κουκουλοφόροι, ταγματασφαλίτες, δωσίλογοι, καταδότες, συνεργάτες κλπ. τη ναζιστική κτηνωδία.
Υπάρχουν, ευτυχώς, και σήμερα θαυμάσιοι Γερμανοί που δίνουν μάχες μέσα στη χώρα τους κατά του ναζισμού και του νεοναζισμού και παλεύουν για τη δημοκρατία και τις διαχρονικές της αξίες. Και υπάρχουν, απ’ την άλλη, θλιβεροί Έλληνες πολίτες που στηρίζουν τον ναζισμό και μισούν τη δημοκρατία.
Θα συναντήσουμε αξιοπρεπείς Γερμανούς πολίτες που αναγνωρίζουν τα δίκαια των Ελλήνων και απαιτούν από την κυβέρνησή τους να καταβάλει τις οφειλές της στην Ελλάδα για τις καταστροφές και τα εγκλήματα που της προξένησε η γερμανική Βέρμαχτ και τα Ες Ες κατά την περίοδο 1914 – 1944. Και θα συναντήσουμε, την ίδια στιγμή, μίζερους και ανεύθυνους Έλληνες, που μένουν απαθείς και αδιάφοροι απέναντι στο σοβαρό αυτό θέμα.
Δεν είναι αθώοι και άγιοι όλοι οι Έλληνες. Και δεν είναι ένοχοι και άδικοι συλλήβδην οι Γερμανοί ως λαός. Δεν έχουμε μέτωπο κατά του γερμανικού λαού. Μέτωπο έχουμε κατά της πολιτικής που εφαρμόζει το γερμανικό κράτος, το οποίο αρνείται να αναγνωρίσει το χρέος της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και να της πληρώσει αυτά που της χρωστά.
Είχα την καλή τύχη να γνωρίσω τον Geert Platner στο Κάσελ τον περασμένο Σεπτέμβρη στη διάρκεια της διεθνούς καλλιτεχνικής έκθεσης Documenta, η τελευταία ημέρα της οποίας ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία, Έλληνες και Γερμανοί, να παρακολουθήσουμε το μουσικό δράμα «Γάμος στο Κομμένο», σύνθεση του μεγάλου Γερμανού κρουστού Gunter Baby Sommer, στηριγμένη στο βιβλίο μου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…».
Ο Gunter στα κρουστά, η Katharina Sommer στα πνευστά και η Lotti Kalotti με τη Harie Macke στην απόδοση των κειμένων δημιούργησαν μια συγκινητική ατμόσφαιρα που μετέφερε το κοινό στη 16η Αυγούστου 1943, ημέρα του ματωμένου γάμου της Αλεξάνδρας και της σφαγής του Κομμένου από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Ήταν μια εύνοια της τύχης να φιλοξενηθώ από τον Geert Platner και να περάσω μαζί του πέντε υπέροχες μέρες στο πανέμορφο Κάσελ. Κι έκανα κομμάτι της ζωής μου αυτή τη μοναδική εμπειρία της απλότητας και της φυσικότητας που προσφέρει ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον στη μεγάλη και δυνατή αυτή χώρα. Κι ένιωσα πως βρίσκομαι σ’ έναν οικείο χώρο, κουβεντιάζοντας με ανθρώπους που σου δημιουργούν την αίσθηση πως γνωρίζεστε από παλιά, πως τίποτε δικό σου δεν τους είναι ξένο και άγνωστο.
Ο Geert Platner με δίδαξε με την πραότητα και τη γαλήνη της ψυχής του πως η αληθινή φιλία δεν έχει σύνορα και η ανθρωπιά δεν είναι δικό μας μονάχα προνόμιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ