Σε μια καταπληκτική λαϊκή Ηπειρώτικη ατμόσφαιρα που πάλλονταν άλλοτε από συγκίνηση και άλλοτε από «Ηπειρώτικο ανασασμό», που στοίχειωνε με το κλαρίνο, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Δήμος Περιστερίου σε συνεργασία με την Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου, προς τιμήν του κορυφαίου Ηπειρώτη κλαρινίστα, Πέτρο Λούκα Χαλκιά.

Πάνω από πέντε χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν στο Άλσος Περιστερίου και τίμησαν με την παρουσία τους -περισσότερο ευχαρίστησαν- τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά για την προσφορά του στο δημοτικό μας τραγούδι και εν γένει στον λαϊκό μας πολιτισμό.

Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό που διάβασε η Μαρίκα Γκόνη, αναφέροντας τα εξής: «Η αποψινή μας εκδήλωση, προκειμένου να τιμήσουμε τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά, τον άνθρωπο – προσωποποίηση της Ελληνικής παράδοσης, πιστεύουμε πως θα εξελιχθεί στην ουσία σ’ έναν ύμνο και μια ωδή στο καθαρό δημοτικό μας πνεύμα. Γιατί είναι γνωστό πως ο Πέτρο Λούκας Χαλκιάς υπηρέτησε και υπηρετεί με καημό, κέφι και μεράκι τη δημοτική μας μουσική και στην ουσία την διαφύλαξε περιντύνοντάς την με το ισχυρό και ατόφιο Ελληνικό πολιτιστικό στοιχείο.
Είναι μια προσπάθεια που έχει σχέση με την ευαισθησία του δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, για τον λαϊκό μας πολιτισμό και τον αγώνα που κάνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, για την προώθησή του στην πόλη μας. Και όχι μόνο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής διοργανώνει την αποψινή αυτή εκδήλωση».

Με το ρυθμό στο αίμα
Τα κείμενα της παρουσίασης για τον «θρύλο» της δημοτικής μας μουσικής παράδοσης, Πέτρο Λούκα Χαλκιά, φέρουν την υπογραφή του και συνεργάτη μας, Χρήστου Τούμπουρου, τα οποία ανέγνωσε επίσης η Μαρίκα Γκόνη, προκαλώντας αίσθηση στο πολυπληθέστατο κοινό.
Σταχυολογούμε ορισμένα αποσπάσματα: «Είναι γνωστό πως οι λαϊκοί οργανοπαίκτες ήταν οι τοποτηρητές της λαϊκής ψυχής και του ζωντανού Ελληνικού ρυθμού που χρόνια κυκλοφορούσαν στα ορεινά της Ηπείρου παίζοντας σε πανηγύρια και γλέντια, σε γάμους και σε γιορτές… Άνθρωποι αγνοί με το ρυθμό στο αίμα και την ψυχή τους βγαλμένο μέσα από κρήνες και πηγές, από ανάσες ανέμων και θροΐσματα δασών.
Ένα κλαρίνο, ένα βιολί, ένα ντέφι κι ένα λαούτο και ένας κελαηδισμός από πτυχές άγνωστες και μακρινές, από πάθη ενός ολόκληρου λαού, που συνόδευε τη νύφη, τραγουδούσε τη φεγγαροπρόσωπη, για κρυφά ερωτικά πάθη “Ξύπνα περδικομάτα μου, κι ήρθα στο μαχαλά σου”. Μαντατοφόροι ενός άλλου πολιτισμού “για μαύρα μάτια χάνομαι για καστανά πεθαίνω γι’ αυτά τα καταγάλανα σχίζω τη γη και μπαίνω…”, που έχει σβήσει ή έστω ψυχορραγεί μέσα από κακές απομιμήσεις και κακοφωνίες με μικρές πάντοτε εξαιρέσεις.
Παλιοί οργανοπαίκτες, με τριμμένα παντελόνια και το ίδιο χρονικής σακάκι, πεινασμένοι από φαί, όμως μπουχτισμένοι από μεράκι, γύριζαν με το όργανο παραμάσχαλα σε γάμους, βαφτίσια, ονομαστικές γιορτές και πανηγύρια υπηρετώντας τα θελήματα των εορταζόντων και εξυπηρετώντας τις χορευτικές ανάγκες των συμπανηγυριζόντων. Στο πουθενά και χωρίς αγκομαχητό, πάντα με χαμόγελο και ευγένεια, έστηναν αληθινό γιορτάσι. Με σεβασμό στην παράδοση υπηρέτησαν και θεμελίωσαν από την πλευρά τους, τον λαϊκό πολιτισμό.

«Καλώς ανταμωθήκαμε»
Στη συνέχεια οι παραδοσιακές χορωδίες της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου και της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργάνας, απέδωσαν τα τραγούδια «Καλώς ανταμωθήκαμαν» και «Αλησμονώ και χαίρομαι», συνοδεία βεβαίως με το λόγο: «Πάντα ο Έλληνας ήταν φιλόξενος, πάντα καλωσόριζε τους επισκέπτες, τους φιλοξενούμενους, τους συγγενείς και οδοιπόρους. Και πάντα στον Ηπειρώτη κυριαρχούσε ο πόνος και η θύμηση της ξενιτιάς. Αυτά κι αν “τα ύμνησε” με το κλαρίνο του ο Πέτρο Λούκας Χαλκιάς».
Με το «καλώς ανταμωθήκαμαν» και το «Αλησμονώ και χαίρομαι», εν τω μεταξύ, ξεκίνησε και η εκδήλωση τιμής στον μεγάλο Ηπειρώτη κλαρινίστα. Τα τραγούδια απέδωσαν καταπληκτικά οι εν λόγω χορωδίες της.

Και χορός
Ακολούθησε το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου με τέσσερις Ηπειρώτικους χορούς και με τον λόγο να συνεχίζεται:«Ο Ηπειρώτης μεγαλούργησε στο μακρόχρονο περπάτημά του στη μάνα Ήπειρο γιατί αγάπησε το χώμα που πατούσε και την Ηπειρώτικη φύση που την αγκάλιασε και την τραγούδησε. Τραγούδι και χορός με την απλότητα του λόγου και το αηδονόπλεκτο παίξιμο του Πέτρου Λούκα Χαλκιά».

Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς
Όταν ο Πέτρο Λούκας Χαλκιάς πήρε το κλαρίνο του για να παίξει δεν έκρυψε την συγκίνησή του, μαγεύοντας ταυτόχρονα, κυριολεκτικά το πλήθος που συνεχώς τον χειροκροτούσε.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εξής κίνηση: Όλοι οι δεξιοτέχνες κλαρινίστες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, όσο έπαιζε ο Πέτρο Λούκας Χαλκιάς, στεκόντουσαν όρθιοι σε στάση προσοχής. Διακρίναμε χαρακτηριστικά τον Θοδωρή Γεωργόπουλο, ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα από την συγκίνησή του.
Όταν τελειώνοντας η εκδήλωση ο Πέτρο Λούκας Χαλκιάς και ο Σταύρος Καψάλης «σταύρωσαν τα κλαρίνα τους» σ’ ένα απερίγραπτο μοιρολόγι, «ανατρίχιασαν ακόμα και οι πέτρες». Ήταν κάτι που προκαλούσε έκσταση και διονυσιασμό.

Φύλαξαν Θερμοπύλες
Τραγούδησαν και «πόνεσαν» τους πόνους και τους καημούς του Ηπειρώτη.
Γνήσιοι, αληθινοί και, φυσικά, αφκιασίδωτοι ζούσαν πραγματικά κάθε μουσική σκηνή, ταυτίζονταν με τον χορευτή, ακολουθώντας μουσικά τα χορευτικά βήματά του, οδηγώντας τον στην κάθαρση που παρείχε η δημοτική μελωδία.
Κι ούτε τους πέρασε ποτέ από το μυαλό πως έτσι γινόντουσαν σκαπανείς, δημιουργοί του λαϊκού μας πολιτισμού, προστάτες, θεματοφύλακες της μουσικής μας παράδοσης. Θερμοπύλες φύλαξαν! Κι όλα αυτά εντυπώνονται καθαρά στο πρόσωπο του Πέτρου Λούκα Χαλκιά».

Βράβευση
Ακολούθησε η βράβευση από τον δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος ευφυώς «ανακοίνωσε» ότι το 2034 που θα συμπληρώνονται εκατό χρόνια ζωής του Πέτρου Λούκα Χαλκιά, «θα είμαστε εδώ και πάλι για να τον βραβεύσουμε».

Βίντεο αφιέρωμα
Ακολούθησε βίντεο με τη ζωή και το έργο του Πέτρου Λούκα Χαλκιά, έργο του Παναγιώτη Τζόκα, αφιέρωμα στον μεγάλο δάσκαλο.
Η πρόσκληση προς τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά ήταν εκπληκτική και άκρως συγκινητική: «Εδώ σωπαίνουν τα πουλιά/ λαρώνει όλη η πλάση/ οι πέρδικες κρυφοακούν/ στης φύσης το γιορτάσι./ Η Ήπειρος φεγγοβολά,/ τα ζάβατα θαυμάζουν,/ πεύκα, οξιές, βελανιδιές/ στο τριζοβόλημά τους./ Νερά διαβαίνουν./ Ροδόλευκα, καθάρια, ασημένια/ και μ’ όμορφο χαιρετισμό βαθιά μας/ παντάνε./ Η φύση ημέρεψε,/ έγινε όμορφη, γαλανή κι αγία./ Όλα τριγύρω είναι μαγικά./ Η πλάση προσδέχεται/ και χαιρετίζει τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά».

Τίμησαν τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά
Όλοι μαζί οι κλαρινίστες. Ακολούθησε μια λιτή ανακοίνωση προσκλήθηκαν όλοι οι κλαρινίστες και έπαιξαν εκ περιτροπής το μοιρολόγι τους, φόρος τιμής στον μεγάλο δάσκαλο.
«Τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά υπολήπτονται όλοι οι συνάδελφοί του. Όλα τα κλαρίνα εκ περιτροπής θα τιμήσουν το δάσκαλο, το μουσικό αγκωνάρι της Ελληνικής παράδοσης. Όλοι λοιπόν σ’ ένα μοναδικό, συνεχόμενο μοιρολόγι. Μια βαθιά υπόκλιση, μια τιμή, μια πράξη αγάπης και αποδοχής του Πέτρου Λούκα Χαλκιά», αναγράφονταν στο κείμενο.

Ποιοι καλλιτέχνες συμμετείχαν
Η εκδήλωση τέλειωσε με τραγούδι. Έπαιξαν κλαρίνο οι: Σταύρος Καψάλης, Νίκος Φιλιππίδης, Δόκιμος Χαραλάμπους, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Γιώργος Κωτσίνης, Δημήτρης Ζιάγκας και Τάσος Μαγκλάρας.
Τραγούδησαν: Παγώνα Αθανασίου, Δημήτρης Καλογήρου, Ηλίας Κόντης, Γιώργος Κόντης, Κωνσταντίνος Κόντης, Αντώνης Κυρίτσης, Θωμάς Κυρίτσης, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Ανδρέας Μετσοβίτης, Κώστας Μήτσης, Παπαναστάσης, Χρήστος Πότσης, Βαγγέλης Τόρης, Σάββας Σιάτρας, Δημήτρης Τζουμερκιώτης, Λευκοθέα Φιλιππίδη.

Χορωδίες και χοροί
Συμμετείχαν οι παραδοσιακές χορωδίες της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου και της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας. Χόρεψαν τα Τμήματα Παραδοσιακών Χορών της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου.
Κείμενα-επιμέλεια: Χρήστος Τούμπουρος. Παρουσίαση: Μαρίκα Γκόνη. Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά και βιντεοσκοπήθηκε από τον Παντελή Σούλη, για την εκπομπή «Κοντά στην παράδοση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here