RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com | Τηλέφωνο - FAX26810 77302

Το περιβάλλον η πραγματική πηγή άντλησης της δύναμής μας

Το περιβάλλον η πραγματική πηγή άντλησης της δύναμής μας

Ενα βήμα πιο μπροστά έκαναν οι νέοι κυρίως επαγγελματίες της περιοχής των Τζουμέρκων. Είναι αυτοί που... έστρωσαν το τραπέζι του διαλόγου όταν το σύννεφο της οικονομικής κρίσης βάραινε ολοένα και περισσότερο αποφασίζοντας να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς όφελος όλων και της περιοχής. Η αρχική σκέψη «κυοφορήθηκε» για όσο διάστημα χρειάζονταν με σκοπό να «δυναμώσει» και έτσι «γεννήθηκε» η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων.

Η αποστολή των Πορτογάλων εκπροσώπων με τη συνοδεία του αντιπροέδρου του Europarc, Paolo Kastro, ενημερώθηκε γι’ αυτή τη δράση σε αντίστοιχη συνάντηση εργασίας, παρακολουθώντας με έντονο ενδιαφέρον την παρουσίαση του εγχειρήματος. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης, Άγγελος Ζώνιος, μίλησε στον «Τ», δίνοντας το βασικό στίγμα της παρουσίασης που έκανε η Ένωση στην τεχνική συνάντηση και μέσα απ’ αυτό ότι γίνονται οι πρώτες συστάσεις μαζί της. Εντυπωσιάζει σίγουρα ότι οι επαγγελματίες αντιλήφθηκαν πως η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει δυνάμεων και πως η κοινή δράση αποτελεί το καλύτερο «λίπασμα» για να ανθίσει ο τόπος.

Ερ: Τί παρουσίασε η Ένωσή σας και τί αποκομίσατε από την επικοινωνία με το Europarc;
Απ: Η Ένωσή μας έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στα βήματα τουριστικής ανάπτυξης που έγιναν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Όπως πληροφορήθηκαν οι φιλοξενούμενοί μας, η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στα δυτικά Τζουμέρκα κατασκευάστηκε το 1987, καλύπτοντας κυρίως την ανάγκη των ετεροδημοτών που είχαν εγκατασταθεί στις μεγάλες πόλεις της χώρας όταν επισκέπτονταν για λίγες ημέρες τα χωριά τους. Δηλαδή τον τόπο καταγωγής τους. Αρκετά χρόνια αργότερα, από το 2007 και μετά, άρχισαν να δημιουργούνται νέα ξενοδοχεία, τα οποία κι αυτά στην πλειονότητά τους απευθυνόταν σ’ αυτό που ονομάζουμε εγχώρια τουριστική αγορά. Οι συνθήκες της εποχής, σε πολλά επίπεδα, δεν επέτρεπαν έναν πιο εξωστρεφή προσανατολισμό.
Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει δειλά - δειλά από το 2013, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, όταν πια τα στοιχεία έδειχναν ότι μειώνεται αισθητά ο εσωτερικός τουρισμός στην Ελλάδα και η τάση αυτή δεν θα μεταβάλλονταν για αρκετό καιρό. Τότε ήταν που θες από ανάγκη θες από δημιουργική επιλογή ή και από τα δυο μαζί, μαζευτήκαμε κάποιοι επαγγελματίες, ανταλλάξαμε εμπειρίες, προβληματισμούς και προτάσεις. Συζητήσαμε για το τί μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, τί πρέπει να αλλάξει και πώς θα μπορούσαμε εν πάση περιπτώσει να παρέμβουμε αποφασιστικά, ώστε να μείνουμε στον τόπο μας, σώζοντας τις επιχειρήσεις μας και βάζοντας τα θεμέλια για ένα πιο ασφαλές μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Κάπως έτσι, έπειτα από εξαντλητικές συζητήσεις, ιδρύθηκε η Ένωσή μας. Το πεδίο συνένωσης των δυνάμεών μας. Μ’ αυτό το «λίπασμα» της δυναμικής που σου εξασφαλίζει η συνεργασία πορευτήκαμε από την πρώτη στιγμή και πορευόμαστε μέχρι σήμερα.

Ερ: Τί έφερε ως «παραγωγή» αυτή σας η πρωτοβουλία;
Απ: Σε συνέργειες με άλλους τοπικούς φορείς και, κυρίως, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, δημιουργήσαμε τα κατάλληλα σύγχρονα «εργαλεία» για την τουριστική ανάδειξη και προβολή των Τζουμέρκων, φιλοδοξώντας να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες, όχι μόνο από την εσωτερική τουριστική αγορά, αλλά και από χώρες του εξωτερικού. Δημιουργήσαμε έναν ολοκληρωμένο ταξιδιωτικό χάρτη της περιοχής (προσαρμοσμένο στις ανάγκες και απαιτήσεις της σημερινής εποχής), τουριστική ιστοσελίδα, βίντεο για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των Τζουμέρκων, power point κα. Παράλληλα, συμμετείχαμε σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, διευρύναμε το δίκτυο των επαφών μας με τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους και βελτιώσαμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε ως επαγγελματίες.
Κοντολογίς, ενισχύσαμε σημαντικά την επικοινωνιακή υποδομή μας και σε συνδυασμό με την προώθηση άλλων τολμηρών πρωτοβουλιών και δράσεων, προσδοκούμε πλέον τα Τζουμέρκα να καταλάβουν τη θέση που τους αρμόζει στην ανταγωνιστική τουριστική αγορά. Με όρους, βέβαια, ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης που υπαγορεύει η ανάγκη προστασίας της άγριας φυσικής ομορφιάς και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά, άλλωστε, είναι τα δύο κυρίαρχα τοπικά χαρακτηριστικά που ελκύουν τους επισκέπτες στα μέρη μας. Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται η τοπική κοινωνία μας, η πραγματική πηγή άντλησης της δύναμής μας, η ασφαλής «περπατησιά» μας στο παρόν και το μέλλον, που διδαχθήκαμε από τους προγόνους μας. Γι’ αυτό και η Ένωσή μας στηρίζει τις βιώσιμες πρακτικές, όπως και κάθε προσπάθεια για τη διάσωση της χλωρίδας και πανίδας. Εδώ και καιρό μάλιστα συνδράμει ενεργά στον καθαρισμό και την ανάδειξη των παλιών μονοπατιών και μεριμνά για τη χάραξη νέων.

Ερ: Τα παρουσιάσατε όλα αυτά;
Απ: Βέβαια και η συζήτησή μας με τους εκπροσώπους του Europarc ήταν πολύ χρήσιμη. Ενίσχυσε την κοινή πεποίθησή μας για τα κοινά οφέλη που μπορούν να προέλθουν από την αλληλένδετη σχέση ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Από το σεβασμό της ανθρώπινης δραστηριότητας στην τοπική χλωρίδα και πανίδα, από το πάντρεμα της οικολογικής συνείδησης με την πολιτιστική ταυτότητα κάθε περιοχής και τις πρακτικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Ερ: Πώς τους φάνηκαν τα Τζουμέρκα αλλά και η διαμονή τους; Τί καταλάβατε;
Απ: Η εντύπωση που σχηματίσαμε αυτές τις ημέρες ήταν πως οι φιλοξενούμενοί μας εντυπωσιάστηκαν από την «ακατέργαστη» φυσική ομορφιά των Τζουμέρκων και το ισχυρό πολιτιστικό υπόβαθρο που διαθέτει η περιοχή μας. Ενθουσιάστηκαν από την αρμονική συνύπαρξη των Τζουμερκιωτών με το περιβάλλον τους και την πολιτιστική προσέγγισή τους στην καθημερινή δραστηριότητά τους. Νομίζω πως ως ένα βαθμό ξαφνιάστηκαν ευχάριστα από την ισχυρή σφραγίδα που βάζει ο πολιτιστικός παράγοντας στο φυσικό τοπίο. Από το πόσο αρμονικά «δένει» η πέτρα του τεχνίτη με το βραχώδες έδαφος, τις επιβλητικές βουνοκορφές, τις δασώσεις εκτάσεις και τα ορμητικά νερά των ποταμών.

Ερ: Υπάρχουν επόμενες δράσεις που προγραμματίζετε με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και αν «ναι», ποιές;
Απ: Ως Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Τζουμέρκων, θεωρούμε αυτονόητη τη συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων. Κατά κάποιον τρόπο βρισκόμαστε σ’ αυτό που ο λαός λέει «ίδιο καράβι», επομένως δεν μπορούμε παρά να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας σε μια κοινή πορεία. Οπότε, με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση για συνεργασία που μας απηύθυνε η σημερινή διοίκηση του Φορέα.
Ήδη, στο πλαίσιο συντονισμού της δράσης μας, προωθείται ένα αρκετά φιλόδοξο εγχείρημα που αφορά στην ανάπτυξη ενός διευρυμένου δικτύου μονοπατιών σ’ ολόκληρη την επικράτεια των Τζουμέρκων, το οποίο εκτείνεται σε περίπου 300 χιλιόμετρα. Στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκονται και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις, που θα ωφελήσουν πολλαπλά την περιοχή μας, με απώτερο στόχο, όπως προανέφερα, τα Τζουμέρκα να κατακτήσουν την περίοπτη θέση που αξίζουν στη σύγχρονη ανταγωνιστική τουριστική αγορά. Βεβαίως, επειδή ο σχεδιασμός και οι προτεινόμενες δράσεις έχουν ως πυξίδα τους την προστασία της φυσικής ομορφιάς και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ως Τζουμερκιώτες επαγγελματίες στηρίζουμε θερμά την προσπάθεια το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων να εξασφαλίσει την πιστοποίηση της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Προστατευόμενων Περιοχών, Europarc.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Κομμένου 30 (γωνία με οδό Μουργκάνας) - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47132

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« Φεβρουάριος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.