RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com | Τηλέφωνο - FAX26810 77302

Αναστάσιος Πολιτίδης: Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ευθύνη μας να αποκαταστήσουμε τις αδικίες

Αναστάσιος Πολιτίδης: Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ευθύνη μας να αποκαταστήσουμε τις αδικίες

«Προχωράμε στην ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και ενός «Ταμείου Εγγυήσεων» για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις και την παροχή προς αυτές υποστηρικτικών εργαλείων μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον «Τ» το μέλος της πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οργανωτικού για την Ήπειρο, Αναστάσιος Πολιτίδης, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άρτα όπου παρέστη σε συνεδρίαση της ΝΕ του κόμματος.

Ο ίδιος δεν αρνήθηκε την εικόνα της σκληρά βαλλόμενης κοινωνίας, τονίζοντας πως «μετά την ευθύνη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια η Αριστερά έχει πλέον την ευθύνη να αποκαταστήσει τις αδικίες που αυτά έχουν επιφέρει». Ολόκληρη η συνέντευξη κι όσα αναφέρει για την επόμενη μέρα, στην κοινωνία, την εργασία, την ανάπτυξη και τους όρους τους, έχει ως εξής: 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καινούργιου

Ερ: Μένοντας δυο 24ωρα στην Άρτα τι περισσότερο μάθατε γι’ αυτήν;
Απ: Συζητήσαμε διεξοδικά για τα προβλήματα της Άρτας αλλά και τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες μιας περιοχής που ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν (στο βαθμό που θα έπρεπε). Δεν υπήρξε στο παρελθόν ένα συνεκτικό πολιτικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον αστείρευτο παραγωγικό πλούτο με αποτέλεσμα αυτή η περιοχή να οδηγηθεί σε οικονομική και κοινωνική υποχώρηση. Αυτό συνέβη και με όλη την Περιφέρεια. Δεν μπορεί μία ευλογημένη περιοχή με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, φυσικό πλούτο, ιστορία και πολιτισμό να είναι αντιμέτωπη για δεκαετίες με αντιαναπτυξιακές λογικές που την ήθελαν καθηλωμένη στο περιθώριο. Αυτό αλλάζει. Η Άρτα, η Ήπειρος, η ελληνική περιφέρεια, έχουν φωνή και το σπουδαιότερο έχουν σημαίνοντα ρόλο στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ερ: Από τη συμμετοχή σας στην συνεδρίαση της Νομαρχιακής οργάνωσης, πόσα θέματα έχετε σημειώσει στο μπλοκάκι σας και ποια είναι αυτά;
Απ: Πέρα από τα οργανωτικά ζητήματα και την συζήτηση για την ανάπτυξη του κόμματος, μας απασχόλησε ιδιαίτερα η επόμενη μέρα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ηπείρου, η εξειδίκευση και ο εμπλουτισμός του για θέματα της περιοχής και η παρακολούθηση της υλοποίησης του. Έγινε επίσης μία πλούσια συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για την ανάπτυξη μίας σειράς σημαντικών παρεμβάσεων στην τοπική κοινωνία, που αφορούν τις μεγάλες θεσμικές τομές που πραγματοποιούνται σήμερα στη χώρα, μέσω ανοιχτής διαβούλευσης όπως η συνταγματική αναθεώρηση. Επίσης σημαντική ήταν η συζήτηση που αναπτύχθηκε για το τέλος των μνημονίων και το νέο οδικό χάρτη της χώρας. Η Αριστερά πήρε την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και έχει τώρα την ευθύνη να προχωρήσει στην αποκατάσταση αδικιών και να οδηγήσει τη χώρα στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης.

Ερ: Όταν ο υπεύθυνος οργανωτικού παραμένει δυο ημέρες σ’ ένα νομό, μπορούμε να σκεφτούμε ότι ...πλησιάζουν εκλογές; Εν προκειμένω οι αυτοδιοικητικές θα έρθουν σίγουρα, με τι όρους; Πότε κατατίθεται το τελικό νομοσχέδιο και ποιες οι δεδομένες μεταβολές;
Απ: Παρακολουθώντας τα τοπικά μέσα, βλέπουμε να αναπαράγεται η είδηση για εκλογές και δεν μπορώ να καταλάβω από πού αντλούν αυτή την πληροφόρηση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα κρίνει θετικά το γιγάντιο έργο που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση και θα της δώσει τη δυνατότητα να το συνεχίσει. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019. Όσο για το νομοσχέδιο θα έρθει μόλις ολοκληρωθεί ο δημόσιος διάλογος.
Οι θεσμικές αλλαγές που προτείνονται θα αλλάξουν το αυτοδιοικητικό τοπίο προς όφελος της δημοκρατίας και της ίδιας της αυτοδιοίκησης ως εκείνου του θεσμού που είναι εγγύτερα στον πολίτη. Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες για την «Οδύσσεια» της αυτοδιοίκησης, τις στρεβλώσεις του Καλλικράτη, την αφαίμαξη των πόρων της και το κυρίαρχο μέχρι σήμερα δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία. Εκείνο που θέλω να σας επισημάνω είναι ότι η μεγάλη τομή που επιχειρείται σήμερα αφορά το τρίπτυχο δημοκρατία-συμμετοχή-διαφάνεια. Απλή αναλογική, μορφές άμεσης δημοκρατίας, λογοδοσία και κοινωνικός έλεγχος θα ενισχύσουν το θεσμό και θα βάλουν τον πολίτη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ερ: Μόνο αυτό κουβεντιάσατε ή και για πρόσωπα σε τοπικό επίπεδο; Είχατε σχετικές συναντήσεις μήπως;
Απ: Μπορεί κάποιοι άλλοι πολιτικοί χώροι να αντιλαμβάνονται την αυτοδιοικητική πολιτική σαν ένα απλό άθροισμα προσώπων. Για εμάς η αυτοδιοίκηση είναι όραμα και πολιτικό σχέδιο. Είναι το προγραμματικό πλαίσιο που θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και θα κινητοποιεί τις δημιουργικές, κοινωνικές δυνάμεις για την επίτευξη αυτού του οράματος. Ταυτόχρονα η αυτοδιοίκηση πέρα από το ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πολιτικοδιοικητικός πυλώνας του κράτους, σαν Αριστερά πιστεύουμε ότι είναι βασικό εργαλείο του κοινωνικού μετασχηματισμού. Άρα, λοιπόν, απαντώντας στο ερώτημα σας, εμείς δεν ξεκινήσαμε τη συζήτηση μιλώντας για πρόσωπα αλλά για πολιτικές, για μία διαδικασία που θα συσπειρώσει τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις της περιοχής στην αναζήτηση ενός άλλου μέλλοντος. Είναι λογικό στο τέλος αυτής της διαδικασίας να αναδειχθούν και τα πρόσωπα που θα εξυπηρετήσουν αυτό το πολιτικό σχέδιο, γιατί προσωπικά πιστεύω πως η αυτοδιοίκηση εκτός από «όραμα» είναι και «πρόσωπο», αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο οι πολιτικές προτεραιότητες που σας ανέφερα.

Ερ: Στην Ήπειρο διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο το Αναπτυξιακό Συνέδριο. Έκτοτε, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί, οι κομματικές οργανώσεις επρόκειτο να ελέγχουν το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση σημαντικών δεσμεύσεων, ώστε αυτές να μην μείνουν στα συρτάρια. Τις κουβεντιάσατε; Πού βρίσκονται;
Απ: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες γίνεται μία συζήτηση στη βάση της κοινωνίας μέσω των Αναπτυξιακών Συνεδρίων για να υπάρξουν αναπτυξιακές πολιτικές. Η Άρτα όπως και όλες οι περιοχές της χώρας είναι μέρος αυτής της συζήτησης. Έχουν κατατεθεί από τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής και την αυτοδιοίκηση δέσμες προτάσεων στο 5ο Αναπτυξιακό συνέδριο, το οποίο δεν τελείωσε με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των υπουργών στις επιμέρους συζητήσεις. Τα συνέδρια παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι μία δυναμική διαδικασία που χτίζει το αύριο της περιοχής και της χώρας.

Ερ: Αυτός ο διάλογος που εγκαινιάστηκε τότε με τις τοπικές κοινωνίες, με πολίτες και φορείς, θα συνεχιστεί;
Απ: Όλες αυτές οι περιφερειακές συζητήσεις οδηγούν στο Εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Με αυτή την έννοια η συζήτηση για την περιοχή δεν τελείωσε, είναι μία συνεχής διαδικασία, μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε και σε αυτή την πορεία πρέπει να ενσωματωθούν τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα, ακόμα και τα ζητήματα εκείνα και δεν συζητήθηκαν στο συνέδριο. Αυτά πρέπει να ενσωματώνονται διαρκώς στην συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και το κόμμα καλείται να τα αφουγκράζεται και να συζητά διαρκώς με τους φορείς και τους πολίτες γι’ αυτά.

Ερ: Η Ήπειρος κι εντός αυτής η Άρτα, αποτελεί διαχρονικά περιοχή τελευταία στους δείκτες ανάπτυξης και μεταξύ των... πρωταθλητών στην ανεργία. Ποίος ο τρόπος και τα μέτρα αντιστροφής; Προωθούνται;
Απ: Η Άρτα, η Ήπειρος συνολικά, όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο 5ο Συνέδριο δέχθηκε ισχυρά πλήγματα τις τελευταίες δεκαετίες. Από τον εμφύλιο, τη μετανάστευση, την αστικοποίηση αλλά κυρίως από την ανεπάρκεια των πολιτικών που οδήγησαν σε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης. Ο πλούτος, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα έμειναν αναξιοποίητα φτωχοποιώντας την περιοχή, οδηγώντας τη στο περιθώριο. Εμείς παραλάβαμε μία χώρα που έχασε το 25% του εισοδήματος της, με την ανεργία στο 27%. Καταφέραμε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας να μειώσουμε την ανεργία περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες, αλλά δεν είναι αρκετό. Πρέπει να ανακτήσουμε την εργασία και για να γίνει αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Χρειάζεται πολιτικό σχέδιο για την αποκατάσταση των αδικιών και για να αντιστραφούν τα τραγικά ποσοστά ανεργίας ειδικά στους νέους ανθρώπους. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε, μέσα από το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Να ανανεωθεί ο αγροτικός πληθυσμός, να προχωρήσουμε σε συνεργατικά επαγγελματικά σχήματα, να αναπτύξουμε την έρευνα και την καινοτομία στον αγροτοκτηνοτροφικό χώρο και τον τομέα της μεταποίησης για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα αυξήσουν τις εξαγωγές αλλά και την επάρκεια της χώρας σε βασικά προϊόντα διατροφής. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, χρειάζονται συνέργειες με την αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Ερ: Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι «εταίροι» ανοίγουν τα στόματά τους και μας λένε ότι «Σώσαμε με τα μνημόνια τις τράπεζες». Εκείνες όμως εξακολουθούν με «κλειδωμένες στρόφιγγες» απέναντι στον Έλληνα επιχειρηματία τουλάχιστον τον μικρομεσαίο. Ποιο το αντίμετρο;
Απ: Είναι αλήθεια, την περίοδο της κρίσης το χρηματοπιστωτικό σύστημα συρρικνώθηκε και τη διάσωση των τραπεζών την πλήρωσαν οι φορολογούμενοι πολίτες. Έγιναν πολλές «ενέσεις» για να καλυφθούν αυτές οι ζημιές και να ανακεφαλαιοποιηθούν τα πιστωτικά ιδρύματα. Το τραπεζικό σύστημα κλείστηκε στο «καβούκι» του, αφήνοντας απέξω τις επιχειρήσεις που πάλευαν με τα κύματα στην τρικυμία της κρίσης. Και αυτό δεν έχει τελειώσει. Υπάρχει μεγάλη δυστοκία στην αγορά, οι τράπεζες είναι φοβικές απέναντι στην αγορά, παρότι έχουν πλέον ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς. Στα αντίμετρα που λέτε, πέρα από τις διαρκείς συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν με τις ιδιωτικές τράπεζες, προχωράμε στην ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προσφέρει στην οικονομία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη. Όπως επίσης και στην δημιουργία ενός «Ταμείου Εγγυήσεων» για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις και την παροχή προς αυτές υποστηρικτικών εργαλείων μέσω της Συνεταιριστικής Τράπεζας της Ηπείρου.

Ερ: Η παραγωγική ανασυγκρότηση σχεδιάζεται με ή χωρίς τα μεγάλα φορολογικά βάρη, το υψηλό κόστος παραγωγής, το ακριβότερο καύσιμο στην Ευρώπη (πλην Ολλανδίας), το ΦΠΑ 24%, κλπ; Προβληματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα γι’ αυτά;
Απ: Το υψηλό κόστος παραγωγής έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους, τη μικρή η μεγάλη παραγωγή, την ποιότητα των προϊόντων, την ανταγωνιστικότητα τους, τη διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων την εξωστρέφεια. Όσον αφορά τη φορολογία στο πετρέλαιο, την επιστροφή ή κατάργηση του φόρου πετρελαίου τουλάχιστον για παραγωγικούς κλάδους και δημόσια κτίρια, αυτό θα είναι αποτέλεσμα της επίτευξης δημοσιονομικών στόχων. Για τα φορολογικά βάρη, είναι αλήθεια πως η μεσαία τάξη σήκωσε στην πλάτη της ένα σημαντικό βάρος της κρίσης. Το είπαμε και πριν, με την απορρύθμιση της αγοράς τις απροσπέλαστες τράπεζες, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις συσσώρευαν χρέη αδυνατώντας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ξεκινήσαμε μία σειρά παρεμβάσεων όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός στήριξης των επιχειρήσεων και οι 120 δόσεις και εργαζόμαστε επάνω σε αυτό που αναφέρατε για τη μεγάλη φορολογία και τον ΦΠΑ. Πιστεύω πως εάν συνεχίσει η χώρα να κινείται ανοδικά όπως μαρτυρούν όλοι οι οικονομικοί δείκτες και όσο πετυχαίνουμε τους στόχους τόσο θα μειώνεται αυτό το φορολογικό βάρος.

Ερ: Ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο, το ακούμε καθημερινά. Εκείνο που οι πολίτες, κυρίως θέλουν να γνωρίσουν είναι αν αυτό θα σημάνει μια διαφορετική μέρα για την δική τους καθημερινή ζωή. Θα έχει και με τι χρόνο αντανάκλαση στο δικό τους βιοτικό επίπεδο;
Απ: Στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων δεν υπήρχε ζωή. Περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, 1.500.000 άνεργοι, 2.500.000 πολίτες έξω από σύστημα υγείας, περικοπή του 50% των εισοδημάτων και το βαρέλι δεν είχε πάτο. Προσπαθήσαμε μέσα σε ένα διαλυμένο κοινωνικό και οικονομικό τοπίο, σε συνθήκες ασφυξίας, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια με δέσμες πολιτικών που αφορούσαν την επανασύσταση του κοινωνικού κράτους, την ακραία φτώχια, το σύστημα υγείας και παιδείας, την επανάκτηση της εργασίας. Η χώρα φεύγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Μπορούμε πλέον να στραφούμε στην επανάκτηση αυτών που χάθηκαν την περίοδο της κρίσης. Δεν είναι εύκολο, είναι ένας δύσκολος δρόμος. Δεν μπορεί να επανέλθουν μονομιάς όλα αυτά που χάθηκαν, δεν υπάρχει «μαγικό ραβδάκι». Όμως σταδιακά θα ανακτούμε την εργασία μειώνοντας την ανεργία, οικοδομώντας το κοινωνικό κράτος, επαναφέροντας θεμελιώδη δικαιώματα. Και σε αυτό έχει ρόλο και το κόμμα και οι θεσμικές εκφράσεις της κοινωνίας. Η διεκδίκηση πρέπει να είναι συνεχής. Οπότε, ναι. Όλα αυτά που θα γίνουν θα έχουν αντανάκλαση στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών και όσο η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης θα βλέπουμε αποτελέσματα μέρα τη μέρα.

Ερ: Η ανάπτυξη που όλοι επικαλούνται, θα είναι με εργαζόμενους των 300 και 400 ευρώ; Με ελαστικά ωράρια και εν προκειμένω με «απασχόληση»,«εργασία», «δουλειά» ή «δουλεία»;
Απ: Ο εργαζόμενος όχι των 300-400 ευρω, αλλά ο εργαζόμενος των 150-200 ευρω είχε γίνει ορατός στην χώρα την περίοδο των μνημονίων. Δώσαμε και δίνουμε σκληρές μάχες για την ανάκτηση, την υπεράσπιση της εργασίας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αυτό ήταν και ένα σημείο σύγκρουσης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων κρατήσαμε ανυποχώρητη στάση όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα. Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά κινήθηκε στην κατεύθυνση ενίσχυσης του πλαισίου προστασίας των εργαζομένων από την απλήρωτη, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, έδωσε λύσεις σε θέματα που είχαν σχέση με την κοινωνική ασφάλιση, εισήγαγε αλλαγές για την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Ήδη η υπουργός Εργασίας δήλωσε δημόσια πως το υπουργείο εργάζεται στην κατεύθυνση της σταδιακής αύξησης του βασικού μισθού.

Ερ: Ποιο ήταν το βασικό σας μήνυμα προς τα μέλη του κόμματος;
Απ: Διαρκής επαφή και συζήτηση με την κοινωνία. Ένα αριστερό κόμμα είναι εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας. Σε όλη την ιστορία μας ήμασταν μέρος των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων που άνοιξαν τους δρόμους της δημοκρατίας στην χώρα. Σε αυτούς τους δρόμους προχωράμε και σήμερα με στόχο τις μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές προς όφελος των δυνάμεων της προόδου, της εργασίας και του πολιτισμού.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Κομμένου 30 (γωνία με οδό Μουργκάνας) - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47132

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« Μάρτιος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.