RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com - Τηλέφωνο: 26810 77302 - FAX: 26814 00062

Τελευταία νέα ανά κατηγορία

  1. Πολιτισμός
  2. Κοινωνικά
  3. Αθλητικά
  4. Οικονομία
  5. Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη στον «Τ»: Τέλος στο πελατειακό σύστημα - Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων από αρχές Οκτωβρίου

Όλγα Γεροβασίλη στον «Τ»: Τέλος στο πελατειακό σύστημα - Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων από αρχές Οκτωβρίου

Για εσκεμμένη παραπληροφόρηση σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έκανε λόγο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον «Τ» με αφορμή την εκδήλωσης ενημέρωσης από τον ειδικό γραμματέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτη Κουρμούση, την Παρασκευή στην Άρτα.

Η κ. Γεροβασίλη μάς μίλησε, επίσης, για την πορεία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και την τροπολογία προς προϊσταμένους που «ετσιθελικά» την ανακόπτουν, σύμφωνα με την ίδια, όπως και για το ΑΣΕΠ, μέσω του οποίου θα γίνεται η πρόσληψη όλων των γενικών γραμματέων των υπουργείων, πενταετούς θητείας. «Τέλος στην δημόσια διοίκηση μελών πολιτικών γραφείων», τονίζει η υπουργός.

Παράλληλα δηλώνει πεπεισμένη για την ανοδική πορεία της οικονομίας και την ανάπτυξη και απολύτως αισιόδοξη για την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, ενώ ως αρμόδια υπουργός ετοιμάζεται αρχές Οκτωβρίου να βγάλει στον «αέρα» την πλατφόρμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, «ώστε κι αυτή η διαδικασία να καταργήσει την γραφειοκρατία όσο τις πελατειακές και κομματικές πρακτικές του συστήματος».

Τέλος στην επιτροπεία

Αναλυτικά οι αναφορές της υπουργού έχουν ως εξής: «Σ’ όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και με πολιτικές που αντί να την θεραπεύσουν την επιδείνωναν την εκτός από οικονομική και κοινωνική.
Πολλά στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας έχουν πληγεί δραματικά. Στόχος μας είναι να βγούμε από την επιτροπεία, να βγούμε από τα μνημόνια. Ο ορίζοντας είναι πια ορατός. Το φως στο τούνελ έχει διαφανεί ώστε τον Αύγουστο του 2018 να τελειώσουμε με την επιτροπεία και τα μνημόνια. Όμως η προσπάθειά μας με μέτρα, νομοθετήσεις και παρεμβάσεις είναι να βγούμε με την κοινωνία στα πόδια της.
Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν κλείσει πάρα πολλές επιχειρήσεις κι όσες επιβιώνουν το κάνουν με πάρα πολλά βάρη. Βρήκαμε, λοιπόν, έναν μηχανισμό, ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα. Ο μηχανισμός του εξωδικαστικού διακανονισμού που είναι ισχυρός σύμμαχος, δημόσιος, δηλαδή χωρίς έξοδα, όπου ο καθένας μπορεί να βρει - με τους όρους που ορίζει η αντίστοιχη νομοθεσία φυσικά - τρόπους για να ρυθμίσει ή και να “κουρέψει” το δάνειό του ή και συνολικά τα χρέη του. Δεν είναι μόνο για τα κόκκινα δάνεια, αλλά περιλαμβάνει όλα τα χρέη. Ακόμα και προς ΔΕΚΟ, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και που όλα μπορούν να ρυθμιστούν με κάποιους όρους. Αυτό έχει αγγίξει μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών και στις αντίστοιχες ενημερώσεις με τον κ. Κουρμούση να γυρίζει όλη την Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλη η προσέλευση και η ανταπόκριση του κόσμου».

Γραφείο στην Άρτα

Για το Γραφείο Ενημέρωσης Υποστήριξης στην Άρτα, η κ. Γεροβασίλη, δήλωσε: «Στην Άρτα είναι ήδη γεγονός. Λειτουργεί με δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μετατέθηκαν από άλλες υπηρεσίες, έχουν αντίστοιχες γνώσεις κι έχουν ήδη μετεκπαιδευτεί πάνω στο ζήτημα.
Νομίζω ότι είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με Αρτινούς που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Έτσι είδαμε σήμερα εδώ ανθρώπους που εμπλέκονται και σηκώνουν ένα βάρος αυτής της διαδικασίας, όπως δικηγόρους, λογιστές, που είναι η δουλειά τους και μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καλούνται να βοηθήσουν στη διαδικασία τους δικούς πελάτες αλλά και συνολικά τους συμπολίτες μας».

Χρήσιμος ο διάλογος

Για την συμμετοχή και την επιτυχία της ενημέρωσης η ίδια απεφάνθη: «Οι ερωτήσεις ήταν πολλές. Ο διάλογος που έγινε ήταν διαφωτιστικός και χρήσιμος. Θεωρώ ότι αυτή η εκδήλωση δεν ήταν παρουσίασης κάποιου καινούριου θεσμού που υπάρχει στην Ελληνική πραγματικότητα, αλλά ενός εργαλείου, το οποίο χρειάζεται να ξέρουμε. Διότι όπως ακούσατε κι εσείς, γράφονται και διασπείρονται διαρκώς ψευδείς ειδήσεις. Όπως ας πούμε ότι μια επιχείρηση πρέπει να είναι βιώσιμη για να ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Μα αν είναι βιώσιμη γιατί να ενταχθεί; Αυτά όλα, λοιπόν, διακινήθηκαν - πιστέψτε με - όχι αφελώς και όχι κατά λάθος. Αλλά για να παραπλανήσουν ανθρώπους. Οπότε σήμερα θα υπάρχει ένα γραφείο στην πόλη μας όπου θα μπορούν να απευθυνθούν όλοι. Και δικηγόροι και λογιστές μέσω αυτής της εκδήλωσης είναι αρκετά πιο ενημερωμένοι».

Εμπόδια από προϊσταμένους

Για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την αποτελεσματικότητά της, η κ. Γεροβασίλη, ως καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός όταν ρωτήθηκε αν έχουν πειστεί οι εργαζόμενοι, είπε: «Έδειξα στους συναδέλφους σας δημοσιογράφους πρόσφατα σε τηλεοπτικό τραπέζι τα μηνύματα που δέχομαι από υπαλλήλους σ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θέλουν να αξιολογηθούν, όμως προσκρούουν στην άρνηση των προϊσταμένων τους.
Οι άνθρωποι μου καταγγέλλουν ότι οι προϊστάμενοι, όσοι δεν θέλουν ν’ αξιολογήσουν και ν’ αξιολογηθούν, προβάλλουν εμπόδια. Διότι οι υπάλληλοι θέλουν να αξιολογηθούν, γιατί γνωρίζουν ότι η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρητική, αλλά και γιατί πάντοτε στη ζωή τους την έκαναν ως δεδομένη διαδικασία από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Δεν είναι κάτι καινούριο. Το δε σύστημα που εμείς έχουμε νομοθετήσει και εφαρμόζουμε έχει κριθεί από την ΑΔΕΔΥ και δεν βρήκε αντιστάσεις, ούτε έφερε καμία πρόταση βελτίωσης, γιατί ακριβώς δεν υπήρξε λόγος. Είχε γίνει ευρεία διαβούλευση και είχαν ενσωματωθεί διάφορες πτυχές που επισημάνθηκαν από διάφορους φορείς.
Όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής η ΑΔΕΔΥ κήρυξε αποχή. Και οι υπάλληλοι που ήθελαν να αξιολογηθούν έδιναν τα φύλλα αξιολόγησης στους προϊσταμένους και οι προϊστάμενοι στην ΑΔΕΔΥ. Και στη συνέχεια έχουμε και πράξεις εκδίκησης από προϊσταμένους προς τους υπαλλήλους που συμμετείχαν στην αξιολόγηση. Και πολλά άλλα τέτοια.
Η τροπολογία που καταθέσαμε στη Βουλή δεν αφορά τον απλό υπάλληλο, αλλά τους ανθρώπους που έχουν θέση ευθύνης στο δημόσιο. Και τις οποίες θέσεις απέκτησαν κυρίως δια αναθέσεως στα μνημονιακά χρόνια, που η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κατάργησε τις κρίσεις και είχε βάλει την αξιολόγηση με ποσοστά υποχρεωτικά προς διαθεσιμότητα και απόλυση. Σ’ αυτό τότε αντιστάθηκε το κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων και το καταδίκασε στην πράξη, και ορθώς έπραξε.
Σήμερα όμως έχουμε μια αξιολόγηση με διαφανείς όρους και στόχο όχι να τιμωρήσει αλλά να βελτιώσει. Και γίνεται ταυτοχρόνως αξιολόγηση και δομών. Ολοκληρώνεται η στοχοθεσία και για πρώτη φορά γίνονται στο Ελληνικό Δημόσιο τα περιγράμματα εργασίας ώστε οι αξιολογήσεις να έχουν πλήρως αντικειμενικά μετρήσιμα μεγέθη.
Σ’ αυτό, λοιπόν, δεν θα ήταν δυνατό να αφήσουμε τη διαδικασία να εξελιχθεί κατά τέτοιο τρόπο και οφείλαμε να υπενθυμίσουμε στους προϊσταμένους, σ’ αυτούς που έχουν θέση ευθύνης ότι όποιος δεν έχει κάνει το καθήκον του - διότι δεν απεργεί αλλά απέχει από το καθήκον κι είναι άλλο ν’ απεργώ κι άλλο να απέχω από το καθήκον - η τροπολογία υπενθυμίζει το αυτονόητο. Ότι δηλαδή κάποιος που βρίσκεται σήμερα σε θέση ευθύνης και δεν έχει αξιολογήσει τους υφιστάμενούς του δεν έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος εκ νέου στις επικείμενες κρίσεις προϊσταμένων για να επαναδιεκδικήσει θέση προϊσταμένου.
Αυτή είναι η τροπολογία, που λέει το αυτονόητο. Διότι απέναντι στην Ελληνική κοινωνία που έχει περάσει ό,τι έχει περάσει δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν κάποιοι υπάλληλοι και συνδικαλιστικοί φορείς των υπαλλήλων να λένε “εμείς δεν θέλουμε να αξιολογηθούμε γιατί έτσι. Δεν θέλουμε”. Και τα μηνύματα που έχουμε είναι μετά και την ψήφιση της τροπολογίας ότι η αξιολόγηση σιγά - σιγά ολοκληρώνεται».

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Νόρμαν & Σκουφά - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47100

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« Ιούλιος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.