RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com | Τηλέφωνο - FAX26810 77302

Με Δίκτυο επιχειρήσεων η Πολιτιστική Διαδρομή - Μέχρι 20 Οκτωβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος

Με Δίκτυο επιχειρήσεων η Πολιτιστική Διαδρομή - Μέχρι 20 Οκτωβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος

Στελέχη της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» μετά από πρόσκληση της διοίκησης του Επιμελητηρίου, παρουσίασαν το «Δίκτυο Επιχειρήσεων της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου», που αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Συμβουλίου Φορέων Πολιτιστικής Διαδρομής, που έχει συσταθεί και στο οποίο συμμετέχουν 21 φορείς (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμιο, υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού κα).

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Γκολομάζος, ο οποίος χαρακτήρισε το εγχείρημα σημαντικό, καθώς όπως είπε προβάλει και δίνει δημοσιότητα στις τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού και αγροδιατροφής, ενώ αποτελεί σημαντικό λόγο επιλογής της πολιτιστικής διαδρομής από δυνητικούς επισκέπτες που ενδιαφέρονται για πολιτιστικό τουρισμό και όχι μόνο.
«Με τη συνεργασία όλων μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τον πολιτισμό», τόνισε ο κ. Γκολομάζος, προσθέτοντας: «Δεν είναι καιροί για να αφήνουμε ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και διαθέσιμα προγράμματα. Η συνεργασία είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη και αξίζει τον κόπο να προβάλλουμε τον τόπο μας και να προωθήσουμε το τουριστικό και πολιτιστικό μας προϊόν. Στόχος είναι να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου και της Άρτας ειδικότερα και να επιτύχουμε τη διασύνδεση του πολιτισμού με το τουριστικό μας προϊόν και τον αγροδιατροφικό τομέα. Γιατί έτσι μόνο θα κατακτήσουμε τον τελικό στόχο που είναι η προσέλκυση περισσότερων τουριστών στην περιοχή μας. Οι επισκέπτες που θα έρθουν θα γευτούν και θα αγοράσουν ποιοτικά τοπικά προϊόντα, θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας. Και φυσικά η διαφήμιση θα φέρει και αύξηση του εισοδήματος».
Τα στελέχη της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ», Βασίλης Κιτσάκης, Αριστοτέλης Σταγκίκας και Γεωργία Κιτσάκη, παρουσίασαν αναλυτικά τους στόχους σύστασης του Δικτύου Επιχειρήσεων, τον τρόπο και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σ’ αυτό. Υποστήριξαν ότι πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τα μνημεία με τελικό στόχο την προσέλκυση επισκεπτών στον συγκεκριμένο προορισμό, δημιουργώντας ευκαιρίες στις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους (στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω συνεργατικών σχηματισμών - προώθηση των προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης αυτών - σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με το τουριστικό κύκλωμα). Οι ίδιοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει επιτυχία και θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια.

Η πολιτιστική διαδρομή
Η πολιτιστική διαδρομή περιβάλλει τις σημαντικές αρχαίες πόλεις και περιοχές, που άκμασαν και άφησαν τα σημάδια τους στον Ηπειρωτικό χώρο (Νικόπολη, Κασσώπη, Γίτανα, Δωδώνη, Αμβρακία κα), αλλά δεν αφορά μόνο αυτές. Περιλαμβάνει όλες τις ζώνες που ορίζονται ως παράκτιοι τουριστικοί πόλοι, καθώς και μέρος των ζωνών που προσδιορίζονται ως ζώνες για οικοτουρισμό και φυσιολατρικό τουρισμό, όπως ο Αμβρακικός, η κοιλάδα του Αχέροντα, η Σαγιάδα και άλλες. Μελλοντικά εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης επάλληλων και εμπλεκόμενων θεματικών τουριστικών διαδρομών στους σπάνιους οικότοπους, τα πέτρινα γεφύρια και τις ιαματικές πηγές που συνδιαμορφώνουν ένα συμπληρωματικό τουριστικό προϊόν.

Το Δίκτυο Επιχειρήσεων
Το Δίκτυο Επιχειρήσεων απευθύνεται σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς ιδιωτικού, κοινωφελούς και δημόσιου χαρακτήρα, οι οποίοι σχετίζονται με τη «Διαδρομή» και συναποφασίζουν να συνεργαστούν σε εθελοντική βάση με αυτοδέσμευση προκειμένου να προωθήσουν τη «Διαδρομή» και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου ως προορισμό, με κοινό όραμα την βελτίωση ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.

Είδη επιχειρηματικότητας
Προτεινόμενες κατηγορίες επιχειρήσεων είναι τα καταλύματα (φιλοξενία), επιχειρήσεις εστίασης -διατροφής (γαστρονομία), παραγωγής τροφίμων, παραγωγής αντικειμένων (χειροτεχνία), μετακινήσεων (τουριστικά γραφεία-RentaCar) - συνοδοί/ξεναγοί.
Σκοποί του Δικτύου είναι η σύνδεση της «Διαδρομής» με την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της «Διαδρομής» στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως επώνυμου τουριστικού προϊόντος, στο οποίο αποτυπώνονται τουριστικές υπηρεσίες αναβαθμισμένης ποιότητας και ταυτότητας της περιοχής, καθώς και δημιουργία εστίας ποιότητας στην «καρδιά» της «Διαδρομής» ως σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες και οδηγό για τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.
Επιδιώκεται η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, έτσι ώστε να συγκροτηθεί μια ισχυρή ομάδα, τα μέλη της οποίας, αποδεχόμενα τους κανόνες του Συμφώνου, τόσο μεμονωμένα, όσο και -κυρίως- μέσω συνεργειών, αποδέχονται την τοπική στρατηγική ανάπτυξης, ενσωματώνουν στην πολιτική και τη λειτουργία τους στοιχεία της τοπικής ταυτότητας, συντελούν στη δημιουργία του καλού ονόματος του νέου τουριστικού προϊόντος (του brandname της Διαδρομής), συνδράμουν σε αυτό και το διαφυλάσσουν ως μια «συλλογική περιουσία», λειτουργώντας ως πρεσβευτές των άλλων μελών, της ομάδας ως οντότητας και της περιοχής. Καθιερώνονται ως ελάχιστα κριτήρια συμμετοχής που δεν αποθαρρύνουν τις μικρότερες επιχειρήσεις από το να προσέλθουν στο Σύμφωνο. Επιπλέον, στους συμμετέχοντες στο Σύμφωνο, θα δοθεί το Σήμα της «Διαδρομής» ως ένδειξη-αποτύπωση της ποιότητας των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρουν.

Τα κριτήρια συμμετοχής
Τα κριτήρια συμμετοχής στο υπό σύσταση Δίκτυο επιχειρήσεων είναι: Προφίλ - Ενεργή Παρουσία στο Portal της «Διαδρομής» σε Ελληνικά και Αγγλικά. Διαχείριση παρατηρήσεων και παραπόνων. Χρήση και προβολή τουλάχιστον τριών τοπικών προϊόντων. Εγκατάσταση και λειτουργία συσκευής «Point of Sale» («POS»). Εφαρμογή κατ’ ελάχιστον μίας πρακτικής εξοικονόμησης ενέργειας και ενός τουλάχιστον ρεύματος ανακύκλωσης. Συμμετοχή σε τουλάχιστον 10 ώρες προγραμμάτων επιμόρφωσης. Ενεργή επιδίωξη συνεργειών.
Σε δεύτερη φάση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν σήμα πιστοποίησης (ISO, HASP), πρόσβαση σε ΑμΕΑ, σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και προθήκη προβολής τοπικών προϊόντων. Όσοι θα συμμετέχουν στο τοπικό σύμφωνο θα εκπροσωπούνται από τη γενική συνέλευση (όπου θα μετέχουν όλες οι επιχειρήσεις) και τις επιτροπές παρακολούθησης και δεοντολογίας. Το συντονισμό και την ευθύνη υλοποίησης του συμφώνου θα έχει ο φορέας λειτουργίας της «Διαδρομή» που είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Ηπείρου «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ», που συμμετέχει στη διοίκηση του δικτύου επιχειρήσεων.

«Ομπρέλα» από «Ήπειρο ΑΕ»
Η «Ήπειρος ΑΕ» έχει αναλάβει να διαμορφώσει το σήμα της «Διαδρομής» και το σύστημα ελέγχου των προϋποθέσεων για την απόκτησή του σήματος, έχει την ευθύνη για τον περιοδικό έλεγχο τήρησης των προδιαγραφών που τίθενται (σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του συμφώνου), για την επαγγελματική ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών του συμφώνου, διατηρεί το διαδικτυακό ιστότοπο της «Διαδρομής» και του συμφώνου ancienttheaters.com, αναπτύσσει, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του συμφώνου, προγράμματα marketing και προβολής, συνεργάζεται με ειδικούς σε θέματα τουρισμού για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην περιοχή και με άλλους φορείς που επιδιώκουν την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού και αναλαμβάνει κοινές δραστηριότητες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Δίκτυο μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας τη δήλωση συμμετοχής και το έντυπο αυτοαξιολόγησης. Τα έγγραφα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Άρτας e-artas.gr και μπορείτε να τα υποβάλλετε ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2018 στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2681028728. Η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας ανάληψης πρωτοβουλιών για την τουριστική προβολή της Ηπείρου.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Κομμένου 30 (γωνία με οδό Μουργκάνας) - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47132

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« Μάρτιος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.