Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Υπόκλιση στα θύματα του Μαρτυρικού Καταρράκτη από τους ναζί

Υπόκλιση στα θύματα του Μαρτυρικού Καταρράκτη από τους ναζί

Φωτίστηκε ακόμη περισσότερο η μνήμη και η ιστορία του Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτης Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων από την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την 26η και 27η Οκτωβρίου 1943.

Η ανακήρυξη του πρώτου Μαρτυρικού Τόπου στα Τζουμέρκα έγινε τον Ιούνιο του 2017 με το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο κ. Παυλόπουλος, στον οποίο ο Δήμος Κεντρ. Τζουμέρκων, η Αδελφότητα Καραταρρακτινών και όλοι οι κάτοικοι, μαζί βέβαια με τους θρησκευτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους, επεφύλαξαν συγκινητική υποδοχή και άριστη φιλοξενία. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο δήμαρχος, Χρήστος Χασιάκος, με όλους τους βουλευτές του νομού, τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και τους κατοίκους ενώ κατά την έλευσή του άγημα στρατού απέδωσε τιμές.
Μετά το μνημόσυνο που τέλεσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος και το προσκλητήριο νεκρών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της πλατείας και ακολούθησε η ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρ. Τζουμέρκων.
...Καταρράκτης μηνυμάτων
Η ανακήρυξη έγινε στο πρώην κοινοτικό γραφείο Καταρράκτη, επί της πλατείας του χωριού, όπου ο κ. Παυλόπουλος μετά την προσφώνηση του δημάρχου προέβη σε σύντομη ομιλία κατά την οποία επέλεξε να στείλει ηχηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση της Γερμανίας για την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και τις αποζημιώσεις της ναζιστικής θηριωδίας στην περίοδο της κατοχής.
«Οι Έλληνες- τόνισε- θα αγωνιστούν ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά παρόμοια θηριωδία. Είναι δε ακριβώς το χρέος μας έναντι των τραγικών Θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας το οποίο, μακριά από κάθε έννοια αντεκδίκησης και αποκλειστικώς και μόνο για λόγους Δικαιοσύνης, μας υποχρεώνει να εγείρουμε, ως την τελική δικαίωση, τις νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της εποχής της ναζιστικής κατοχής».
Ο ίδιος σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε ότι «οι αξιώσεις αυτές, για τις οποίες ουδένα ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής τίθεται, είναι πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες», ενώ σχολίασε την απόρριψη της πλήρως τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας από την πλευρά της Γερμανικής κυβέρνησης (στις 18 Οκτωβρίου 2019), χαρακτηρίζοντάς την ως «παντελώς αναιτιολόγητη» και πρόσθεσε: «Υπό τα δεδομένα αυτά η Ελλάδα δεν αποδέχεται την ως άνω άρνηση και θα επανέλθει στο δίκαιο αίτημά της, επικαιροποιώντας και ενισχύοντας τα επιχειρήματά της». Ο κ. Παυλόπουλος απόλαυσε την θερμή φιλοξενία αρχών και κατοίκων του χωριού πριν αναχωρήσει και πάλι για την Αθήνα.

 

Μαζί του και τρεις μπακλαβάδες
ΟΠΩΣ το συνηθίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά το πέρας των εκδηλώσεων πηγαίνει και χαιρετά τους κατοίκους στα καφενεία χωριών και κωμοπόλεων.
Εις ότι αφορά την Άρτα το είχε κάνει στο Κομμένο, στις Πηγές και τώρα στον Καταρράκτη. Εκτός από τις χειραψίες και τις εκατέρωθεν ευχές με ντόπιους, ήπιε έναν σκέτο ελληνικό στο καφέ της Φαίης, τον οποίο συνόδευσε με χειροποίητο μπακλαβά. Τού άρεσε τόσο πολύ που ρώτησε ποιός τον φτιάχνει, παίρνοντας την απάντηση: «Η Φαίη».
Φεύγοντας ζήτησε... πακέτο τρεις ακόμα για να τους φάει - όπως είπε - στην Αθήνα. Τον... γλύκανε ο Καταρράκτης!

Το μενού στο γεύμα
ΤΟ γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας παρατέθηκε στο καταπληκτικό πέτρινο ξενοδοχείο με χρώματα της περιοχής «Αιθέρες Τζουμέρκων» του Χάρη Πανούτσου.
Το μενού, όπως μάθαμε, περιελάμβανε: Λαχανόπιτα, μακαρονόπιτα, κοκορέτσι, αρνί ψητό με πατάτες (κυρίως πιάτο) και συνοδεύονταν με κρασί και τσίπουρο. Για επιδόρπιο προσφέρθηκε καρυδόπιτα. Αδυναμία ο πρόεδρος έδειξε στο κοκορέτσι, ενώ... σφύριξε και δύο τσιπουράκια. Στην υγειά του...

...Και θερμός εναγκαλισμός
με τον Στέφανο
ΤΟΝ πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο ύψος της πλατείας του Καταρράκτη, ανέμεναν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, ο γενικός γραμματέας υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνος Τσουβάλας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι τρεις βουλευτές του νομού, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας κα.
Καταφθάνοντας ο Προκόπης Παυλόπουλος τούς χαιρέτησε όλους έναν προς έναν και πλησιάζοντας τον Καταρρακτινό πολιτικό, Στέφανο Τζουμάκα, άπλωσε τα χέρια του και τον πήρε αγκαλιά (αψευδής μάρτυρας η φωτο). Καθ’ όλα εκδηλωτικός. Έχει τις συμπάθειές του ο Στέφανος.

Εντυπωσιασμένος από υποδοχή
και φιλοξενία
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ικανοποιημένος από την υποδοχή, την οργάνωση της εκδήλωσης στη μνήμη των 18 θυμάτων του Καταρράκτη από τους ναζί 26 προς 27 Οκτωβρίου 1943, καθώς και από την φιλοξενία, έμεινε ο Πρ. Παυλόπουλος.
Το εκμυστηρεύτηκε στον δήμαρχο, Χρήστο Χασιάκο, ο οποίος εν τω μεταξύ έπαιρνε συγχαρητήρια από όλους. Κύλησαν πράγματι όλα καλύτερα απ’ ό,τι τα περίμεναν.

Τίμησαν την εκδήλωση
ΕΚΤΟΣ από τους τρεις βουλευτές του νομού, Γιώργο Στύλιο (ΝΔ), Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Χρήστο Γκόκα (ΚΙΝΑΛ), παρόντες ήταν επίσης οι: Γενικός γραμματέας υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήμαρχοι, Νικ. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, Ζηρού Νίκος Καλαντζής, αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Ζάψας κι ακόμα ο γενικός επιθεωρητής αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Κώστας Σκούμας, ο υποστράτηγος, Ιωάννης Παπαναγνώστου και ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικής, Θωμάς Ρίζος κα.

Απονομές και δώρα
ΣΤΟΝ Προκόπη Παυλόπουλο ο δήμαρχος Κεντρ. Τζουμέρκων, Χρήστος Χασιάκος, απένειμε πλακέτα με την ανακήρυξή του ως επιτίμου δημότη του Δήμου και παράλληλα έναν πάπυρο με την απόφαση της ύψιστης τιμής από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Προσφέρθηκε, επίσης, μια γκλίτσα, μια εικόνα της Αγίας Αικατερίνης, ένα βαζάκι μέλι κι ένα μπουκάλι τσίπουρο από την Φαίη.

Latest from ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Άρτας

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.