Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας Αγίας Θεοδώρας όμως… η σκαπάνη φέρνει στο φως αρχαιότητες

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας Αγίας Θεοδώρας όμως… η σκαπάνη φέρνει στο φως αρχαιότητες

Αρχισε να κατασκευάζεται το έργο ανάπλασης στην πλατεία Αγίας Θεοδώρας, αποκαλύπτοντας παράλληλα ευρήματα της Αρχαίας Αμβρακίας.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση τόσο της πλατείας έμπροσθεν του βυζαντινού μνημείου και ταυτόχρονα ανάπλαση προβλέπεται, με την ίδια εργολαβία και στην πλατεία Ροδαυγής μπροστά από τον ναό της Αγίας Παρασκευής. Με τον γενικό τίτλο «ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων» το έργο (και των δυο πλατειών), δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Αρταίων με προϋπολογισμό 577.419,35 ευρώ στην εκπνοή του 2018, περιλαμβάνοντας οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.

Στην Άρτα άρχισε να εκτελείται και έχει ολοκληρωθεί μόλις ένα τμήμα στο δεξί μέρος, στην αδιέξοδη δηλαδή οδό Νικοπόλεως. Προσφάτως η ανάδοχος εταιρεία ξεκίνησε την εκσκαφή στο αριστερό άκρο της πλατείας μπροστά στο ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Αϊ Σωτήρα), όπου η μικρή ανώνυμη οδός θα πλακοστρωθεί και η σκάλα πρόσβασης προς την πλατεία θα διαπλατυνθεί, (μήκος 3,60 μέτρα), δίνοντας αμεσότητα στην θέα από και προς την Αγία Θεοδώρα.
Με την εκσκαφή, όμως, του μικρό δρόμου μπροστά από τον Αϊ Σωτήρα, όπως τον αποκαλούν οι Αρτινοί, ήρθε στο φως ένα περίτεχνο κατώφλι της Ελληνιστικής περιόδου, το οποίο οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να ανήκει σε δημόσιο κτήριο της Αρχαίας Αμβρακίας. Η εισήγηση από πλευράς της Εφορείας είναι το εύρημα να παραμείνει στο φως. Δηλαδή αφού συντηρηθεί και συγκολληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, να ενσωματωθεί στο έργο ανάπλασης για να μπορούν να το θαυμάζουν οι ντόπιοι και οι επισκέπτες.

Επίβλεψη από αρχαιολόγο
Η ανάπλαση και των δυο πλατειών χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και δεν προβλέπει σχετικό υποέργο για την αρχαιολογική έρευνα ενόσω θα εκτυλίσσονται οι οικοδομικές εργασίες.
Αυτό αποτελεί εμπόδιο καθώς η τοπική Εφορεία δεν διαθέτει το ανάλογο προσωπικό για παρακολούθηση από αρχαιολόγο της εξέλιξης των εργασιών σε μόνιμη βάση στην πλατεία της Αγίας Θεοδώρας. Έτσι, η ανάδοχος εταιρεία αναμένεται να σταματήσει τις εργασίες όταν ολοκληρώσει και πλακοστρώσει το τμήμα επί της οδού μπροστά από την Αγία Σωτήρα. Η ίδια θα περιμένει κατόπιν έως ότου γίνουν διερευνητικές τομές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων με σκοπό να της αποδοθεί ο χώρος ελεύθερος ερευνών, για να συνεχίσει την ανάπλαση.
Στα μεγάλα δημόσια συγκοινωνιακά έργα οι ανάδοχες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αρχαιολόγο για να παρίσταται σ’ όλο το διάστημα των χωματουργικών εργασιών, επιβλέποντας την πιθανότητα να έρθουν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα. Στο εν λόγω δεν έχει προβλεφθεί αντίστοιχο υποέργο. Όπως πληροφορούμαστε ο ανάδοχος δεν οφείλει ούτε δύναται να καλύψει τέτοια δαπάνη. Μένει πλέον η αναζήτηση λύσης από τον Δήμο Αρταίων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάπλαση στον προβλεπόμενο χρόνο και πάντα με την επίβλεψη αρχαιολόγου ή με προηγηθείσα αρχαιολογική έρευνα.

Με εικόνα
Η εικόνα που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή τα δυο σημεία που έχουν πλακοστρωθεί δεν είναι αυτή που θα έχει η κυρίως πλατεία έμπροσθεν της Πολιούχου.
Όπως μας διευκρινίστηκε, η μελέτη προβλέπει τοποθέτηση πέτρας σε μικρό σχήμα που θα χρησιμοποιηθεί σ’ όλες τις παράπλευρες οδούς και σημεία, με εξαίρεση το κυρίως μέρος. Σ’ αυτό η πέτρα προβλέπεται ίδιας ποιότητας, όμως θα διαφέρει το σχήμα της για να σηματοδοτείται το κυρίως τμήμα της πλατείας.

Ιστορικός ο χώρος
Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να είναι κανείς ειδικός ή αρχαιολόγος μπορεί να αντιληφθεί ότι το σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η Αγία Θεοδώρα, αποτελεί έναν διαχρονικά ιστορικό χώρο για την Άρτα.
Στο παρελθόν η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα θεμέλια του Πρυτανείου της Αρχαίας Αμβρακίας (σχετική στήλη που αναφέρεται στο πολίτευμα δημοκρατίας και λειτουργίας Βουλευτηρίου της αρχαίας πόλης βρίσκεται στο Μουσείο). Αυτή η ανασκαφή έγινε στο πέρασμα (πλακόστρωτο σήμερα) μεταξύ ναού και σχολείου, που βρίσκεται εκτός περίφραξης του ναού, με κατεύθυνση προς οδό Νικ. Πλαστήρα.
Σήμερα, στο πλαίσιο εγκεκριμένης μελέτης της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας (από το 2017) για την φροντίδα πλακόστρωσης περιμετρικά του ναού εντός της περίφραξης αυτού, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως νέα ευρήματα.
Πρόκειται για την ανασκαφή που εκτυλίσσεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων στην κεντρική και την πίσω πλευρά του μνημείου. Όταν λέμε κεντρική εννοούμε εκείνη που αποτελούσε και την κεντρική είσοδο του ναού απέναντι από το ιερό και όχι την δυτική πλευρά της που κυρίως χρησιμοποιείται σήμερα.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, πληροφορούμαστε ωστόσο πως έφερε στο φως στοιχεία τόσο από την Βυζαντινή όσο και την προγενέστερη κλασική περίοδο. Εντοπίστηκαν οι βάσεις των κιόνων που υποβάσταζαν την στοά τόσο στην πίσω πλευρά όσο και στην κεντρική είσοδο, στην Βυζαντινή περίοδο. Οπότε αντίστοιχη στοά μ’ αυτή που υπάρχει σήμερα στη μια μόνο πλευρά, ο ναός είχε και στις άλλες δυο, με εξαίρεση εκείνη πίσω από το ιερό. Μάλιστα και στην ανατολική πλευρά του ναού η στοά κάλυπτε το μισό περίπου του κυρίως κτηρίου, όπως και αυτή που βλέπουμε σήμερα.
Την ίδια στιγμή εντοπίζονται κατάλοιπα και από την Αρχαία Αμβρακία, όπως ένα κιονόκρανο Ιονικού ρυθμού αλλά και κεραμικές σφραγίδες με τα διακριτικά σύμβολα της Αρχαίας Αμβρακίας (βάκιλο και ΔΑΜΟΣ) που σε πρώτη φάση «ομολογούν» ότι επρόκειτο για κάποιο δημόσιο κτήριο. Βέβαια, η έρευνα των αρχαιολόγων συνεχίζεται και δεν απομένει παρά να συγκεντρωθούν και να χρονολογηθούν όλα τα ευρήματα, ώστε να συμπληρωθεί το ...πάζλ, για το αν προέρχονται από το Πρυτανείο της Αρχαίας Αμβρακίας.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.