Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Έτσι μπορεί να ανοίξει φτερά η γυναικεία επιχειρηματικότητα

Έτσι μπορεί να ανοίξει φτερά η γυναικεία επιχειρηματικότητα

Ρεπορτάζ: Βίικυ Καινούργιου

Αν λάβουμε υπόψη ότι για τρεις ημέρες η καρδιά της «Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» χτυπούσε στην Άρτα, με αφορμή την διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου του Φόρουμ Αδριατικής και Ιονίου, μπορούμε να πούμε ότι τής έγινε αναλυτικό... καρδιογράφημα.

«Καρδιογράφημα» του οποίου τα συμπεράσματα θα συμβάλουν σε περαιτέρω ανάπτυξη του «Γυναικείου Επιχειρείν» στο σύνολο των χωρών-μελών της Μακροπεριφέρειας. Άλλωστε το 11ο συνέδριο έλαβε και αποφάσεις με τον πρόεδρο του Φόρουμ, Gino Sabatini από την Ιταλία, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες να δηλώνει στον «Τ»: «Πλέον καταγράψαμε τί έχουν πραγματικά ανάγκη οι γυναίκες επιχειρηματίες των μελών - χωρών από τα ίδια τα κράτη τους».

Σε διάστημα των τριών ημερών με κεντρικές εισηγήσεις και παράλληλα στρογγυλά τραπέζια διαλόγου («Workshops»), το Διεθνές Φόρουμ, κατέληξε πως η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα σε κάθε κράτος - μέλος χρειάζεται και επιζητά Ισότητα. Ισότητα Φύλων, Ισότητα εκπροσώπησης σε πολιτικές και κυβερνητικές θέσεις και ουσιαστικές πολιτικές για στήριξη, ισορροπία και σύσφιξη των δυο ρόλων της γυναίκας, σε οικογένεια δηλαδή και στο επιχειρείν.

Βέβαια, δεν έμεινε στο... απυρόβλητο και το τραπεζικό σύστημα, καθόσον, σύμφωνα με τις συμπερασματικές δηλώσεις του προέδρου του Φόρουμ «αποτελεί ζητούμενο σ’ όλα τα συμμετέχοντα κράτη, οι τράπεζες να στηρίζουν με δανειοδότηση σε κεντρικό επίπεδο στρατηγικά την γυναικεία επιχειρηματικότητα».

Στο επίκεντρο η Άρτα

Από την περασμένη Τετάρτη έως και την Παρασκευή η πόλη μας βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας, φιλοξενώντας το 11ο συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, που μετέτρεψε το Επιμελητήριο Άρτας σε μια πολυπολιτισμική κυψέλη ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών, δοκιμασμένων πρακτικών και στόχων. Δεν ξέρουμε αν τελικά η άψογη διοργάνωση από το Επιμελητήριο ή η ίδια η πόλη ενέπνευσε τις εργασίες του, πάντως έλαβε σημαντικές αποφάσεις. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και εκείνη που αφορά το εν λόγω συνέδριο, το οποίο θα διοργανώνεται πλέον ετησίως, καθότι έως σήμερα διεξάγονταν ανά δύο χρόνια.

Την ανακοίνωση έκανε, μεταξύ των άλλων, ο κ. Sabatini, αναφέροντας στην εφημερίδα μας: «Στην διάρκεια του συνεδρίου ανακαλύψαμε πραγματικά τί έχουν ανάγκη οι γυναίκες επιχειρηματίες των διαφόρων χωρών από τα ίδια τα κράτη τους. Γι’ αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα Ισότητας των Φύλων, το ζήτημα Ισότητας στις πολιτικές και κυβερνητικές θέσεις, όπως και το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε ευκολότερη την σύσφιξη των σχέσεων των δυο ρόλων, ήτοι της γυναίκας στην οικογένεια και της γυναίκας επιχειρηματία.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να στηρίξει με δανειοδότηση σε κεντρικό επίπεδο στρατηγικά την γυναικεία επιχειρηματικότητα ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο. Παράλληλα, πάρθηκε η απόφαση το συνέδριο που γίνονταν κάθε δυο χρόνια να διοργανώνεται πλέον κάθε χρόνο για να μπορέσουν τόσο οι περιοχές σ’ όλη την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου όσο και το ίδιο το συνέδριο, σε πολιτικό επίπεδο, να δώσουν λύσεις στα θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας».

Αναγκαία η Ελλάδα στο Φόρουμ

Ο κ. Sabatini, στις δηλώσεις στου προς τον «Τ», υπερασπίστηκε την πρόταση και προσωπική του βούληση ώστε η Ελλάδα να συμμετέχει στο Φόρουμ και μάλιστα καταλαμβάνοντας την αντιπροεδρία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μετά από 15 χρόνια καταφέραμε αλλάζοντας το καταστατικό του Φόρουμ να αντιπροσωπεύεται για πρώτη φορά στην αντιπροεδρία η Ελλάδα δια μέσω του προέδρου του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτη Τσιχριτζή. Μ’ αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να φέρουμε το Φόρουμ πιο κοντά στις χώρες αναφοράς αλλά και κατευθείαν στους επιχειρηματίες αναδεικνύοντας τον ρόλο του, ενώ δίνουμε την δυνατότητα σ’ όλους τους προέδρους να προσπαθήσουν για το καλύτερο των περιοχών τους».

Έχουν υπεραξία
«Υπεραξία» σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς, υποστήριξε ο κ. Sabatini ότι κομίζουν τα Ελληνικά Επιμελητήρια (41 στο σύνολό τους στο Φόρουμ από τους νομούς αναφοράς), και πρόσθεσε: «Η αντιπροσώπευση της Ελλάδας δια μέσω του κ. Τσιχριτζή ήταν μια δική μου πρωτοβουλία γιατί πιστεύω ότι τα Ελληνικά Επιμελητήρια έχουν μεγάλη υπεραξία στην περιοχή της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου λόγω της τεράστιας ανάπτυξης και του συγκριτικού πλεονεκτήματος στους κλάδους τουρισμού και αγροδιατροφής σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Αδριατικής. Κι αυτό γιατί πιστεύω πως μέσα από την Ελληνική ιστορία που αποτελεί ένα ακόμη τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, η χώρα σας μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στο Φόρουμ και στν γυναικεία επιχειρηματικότητα».

Τί είπε στο συνέδριο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Γιάννης Γκολομάζος (φωτο) (πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας): «Χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερες γυναίκες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, συνεισφέροντας σημαντικά στην προσπάθεια για τη διεύρυνση της γνώσης, την προώθηση της καινοτομίας, την εδραίωση της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Γυναίκες επιχειρηματίες γίνονται πια συστατικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή...». Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα με τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία που θα βοηθήσουν τις γυναίκες, τονίζοντας πως απαιτούνται στοχευμένα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με παράλληλη εκπαίδευση σε θέματα διοίκησης και χρηματοοικονομικής διαχείρισης...

Με αφορμή την διεθνή ημέρα αγρότισσας που γιορτάστηκε την 15η Οκτωβρίου, ο κ. Γκολομάζος έκανε ειδική αναφορά στην γυναίκα αγρότισσα, επισημαίνοντας: «Οι γυναίκες της υπαίθρου για χρόνια ήταν οι αφανείς ήρωες και τα τελευταία χρόνια έρχονται σιγά - σιγά στο προσκήνιο και γίνονται ισότιμοι μέτοχοι και πολλές φορές πρωτοπόροι στην παραγωγή και διακίνηση των τοπικών μας προϊόντων. Ο αγροτικός τομέας είναι σημαντικός στυλοβάτης της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα στη χώρα μας και επηρεάζεται άμεσα από το δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και χρειάζεται δυναμικές μεταβολές, με βάση τα νέα δεδομένα, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις...».

Είπαν ακόμα στο συνέδριο

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης: Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, μίλησε για τον ρόλο και την συμμετοχή των Πανεπιστημίων στα προγράμματα έξυπνης εξειδίκευσης και ειδικότερα στην περίπτωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Νικήτας Ασημακόπουλος (καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος ΕΕΣΜ): Απαιτείται συστηματική διαχείριση των τουριστικών προορισμών.

Έμφαση στον βιώσιμο και προσιτό τουρισμό, έδωσε ο ειδικός σε θέματα τουρισμού του Συνδέσμου Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων και Εθνικού Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών «Isnart» , Flavia Coccia.

Η μάνατζερ προορισμού και ειδικός μάρκετιγκ πολυτελών ταξιδιών, Cristina Lambiase, μίλησε για τους Κινέζους καταναλωτές ως ομάδα παθιασμένων και εξελιγμένων ταξιδιωτών.

Στην προσφορά της γυναίκας στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας και τις δυνατότητες που ανοίγονται με την αξιοποίηση των δυνάμεών της και αντιμετώπιση των εμποδίων στο επιχειρείν, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και γενική γραμματέας του Επιμελητηρίου Λάρισας, Καλλιόπη Τζίκα.

Ο εκπαιδευτής υπαίθριων δραστηριοτήτων, Δημήτρης Παπαγεωργίου, επιχειρηματίας της Treekking Ελλάς «Τζουμέρκα» παρουσίασε τις καλές πρακτικές του εναλλακτικού τουρισμού σε Ήπειρο και Ελλάδα.

Η Nikolina Farcic από την Κροατία, ιδιοκτήτρια εταιρείας διοργάνωσης γάμων, αναφέρθηκε στον εναλλακτικό τουρισμό στην χώρα της παρουσιάζοντας ως καλή πρακτική με τίτλο «Γάμος προορισμού στο Ντουμπρόβνικ», εκπλήσσοντας του συνέδρους πετώντας μια γαμήλια ανθοδέσμη από τριαντάφυλλα.

Η αντιπρόεδρος της επιτροπής γυναικών, Copa Cogeca, από την Ιταλία μίλησε για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στον τομέα της γεωργίας με στόχο την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού σε Ευρωπαϊκό και Ιταλικό επίπεδο.

Η γενική γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ξενώνων και Διαμερισμάτων Αγροτουρισμού «Ο Άραχθος», Μαρία Παπαβασιλείου, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού ως βασικό παράγοντα ανάπτυξης τουρισμού στην Άρτα, παρουσιάζοντας ως πρότυπο ανάπτυξης για το νομό μας περιηγητικές διαδρομές και μονοπάτια,όπως το Μονοπάτι της Βίδρας στη Σκούπα, το «Δρόμο του κάστανου» στα Πιστιανά και το «μονοπάτι της Λεύκας» στη Ροδαυγή.

Η Sabina Ramović, ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού γραφείου RAMS travel, από το Μαυροβούνιο, υποστήριξε την ανάγκη συνεργασίας του τοπικού πληθυσμού, των κοινοτήτων - φορέων, της κυβέρνησης και των ΜΚΟ με σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής και του βιώσιμου τουρισμού.

Στήριξη συνεδρίου από Τράπεζα Ηπείρου

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Ηπείρου υποστηρίζει τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, συμ-μετέχοντας στο «11ο Συνέδριο» που διοργανώθηκε από το Φόρουμ των Επιμελητηρίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου για το διάστημα από 16 έως 18 Οκτωβρίου, στο Επιμε- λητήριο της Άρτας.

Στην ίδια ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, τονίζεται: “Με τη συγκεκριμένη συμμετοχή, η Τράπεζα Ηπείρου απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι στο επίκεντρο των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων βρίσκεται ο πελάτης. Για το λόγο αυτό, έχει αναπτύξει εξειδικευμένα προϊόντα αλλά και χρηματοδοτικά προγράμματα, υψηλής ποιότητας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα επιχειρηματία είτε να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση είτε να την αναπτύξει περαιτέρω. Εξυπηρετώντας τον παραπάνω σκοπό, η Τράπεζα προσφέρει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση σε κεφάλαια και ευκαιρίες για σωστή καθοδήγηση”.

Γυναίκες του επιχειρείν γνώρισαν τα μνημεία της πόλης μας

Το πρόγραμμα φιλοξενίας του Επιμελητηρίου Άρτας περιελάμβανε το απόγευμα της Πέμπτης ξενάγηση των εκπροσώπων στην πόλη και τα μνημεία της.

Την ξενάγηση επιμελήθηκε η και υπεύθυνη Τύ-που του Επιμελητηρίου, Σοφία Αναγνωστάκη, με σταθμούς το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Παρηγορήτισσα και το ιστορικό γεφύρι. Προκειμένου να διευκολυνθεί το πούλμαν στην προσέγγιση του Βυζαντινού ναού, η ξενάγηση διανθίστηκε και από μια τουρνέ περιμετρικά της πόλης, όπου ατένισαν το παραποτάμιο πάρκο και την τεχνητή λίμνη.

Δια μέσω της οδού Αμβρακίας εισήλθαν βλέποντας τα τείχη της Αρχαίας πόλης, το άγαλμα του βασιλιά Πύρρου και την ομώνυμη οδό. Κατέγραψαν έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πόλη και τους ρυθμούς της στην καθημερινότητα των πολιτών και των επαγγελματιών. Έμειναν κατενθουσιασμένοι.

Κυρίως εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο της Αρχαίας Αμβρακίας που συνάντησαν στο Μουσείο. Κι αυτό το μοιράστηκαν μαζί μας όταν το ίδιο βράδυ ο «Τ» τους συνάντησε στο επίσημο προς τιμήν τους δείπνο μετά μουσικήςστο πεντάστερο ξενοδοχείο «Βυζαντινό».

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.