Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Κάθε φέτος και καλύτερα. Ανάρπαστα τα Αρτινά ακτινίδια

Κάθε φέτος και καλύτερα. Ανάρπαστα τα Αρτινά ακτινίδια

Η συγκομιδή των ακτινιδίων στην Άρτα άρχισε ακριβώς την ημερομηνία (15 Οκτωβρίου) που όρισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν διακινηθεί στο σύνολό τους, δηλαδή μέσα σχεδόν σ’ ένα μήνα.

Το σύντομο διάστημα απορρόφησης είναι αψευδής μάρτυρας του μεγάλου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι έμποροι, οι οποίοι εμπιστεύονται προφανώς την ποιότητα, προσφέροντας μάλιστα φέτος υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με το παρελθόν. Σύμφωνα με εκπροσώπους συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών αλλά και απλών καλλιεργητών, οι τιμές φέτος κυμαίνονται μεταξύ 50 και 60 λεπτών το κιλό.

Βαρόμετρο φαίνεται να αποτέλεσαν ξανά οι Ιταλοί έμποροι που κινούμενοι έξω από τα εγχώρια καρτέλ, που μέχρι λίγα χρόνια καθόριζαν τις τιμές, διαμόρφωσαν ένα νέο και πάντως ευνοϊκότερο κλίμα προς όφελος των παραγωγών. Το σπάσιμο του υπαρκτού καρτέλ, από το οποίο δεινοπαθούσαν επί χρόνια οι καλλιεργητές, ανάγκασε τους Έλληνες εμπόρους να παρασύρουν και εκείνοι προς τα πάνω τις τιμές με αποτέλεσμα να επέλθει μια ισορροπία.

Εκτός από τις υψηλότερες τιμές οι Ιταλοί έχουν μια επιπλέον επιβάρυνση στις μεταφορές (μεγαλύτερες αποστάσεις, λιμάνι, καράβια) και παρ’ όλα αυτά λογαριάζοντας- γιατί δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους -υπολογίζουν ότι περισσεύει κέρδος. Άρα είναι εύκολο να διακρίνει κανείς το μέγεθος της εκμετάλλευσης που επιχειρούσαν οι κατά τα άλλα... συνέλληνες έμποροι.

Όλοι οι έμποροι στην Άρτα

Από τους 45.000 τόνους που εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος η συνολική παραχθείσα παραγωγή, οι 10.000 τόνοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ακτινιδίων «Πύρρος», Ευάγγελο Χρηστάκη, αναμένεται να διακινηθούν στη γείτονα χώρα και οι υπόλοιποι από Έλληνες εμπόρους είτε στην εγχώρια είτε σε χώρες του εξωτερικού.

Προκειμένου να υποδηλώσει το ενδιαφέρον για τα Αρτινά ακτινίδια, ο κ. Χρηστάκης μάς ανέφερε ότι αυτό το διάστημα που η συγκομιδή γίνεται σε «φουλ» ταχύτητες θα πρέπει να βρίσκεται στην Άρτα το 80% του συνόλου των Ελλήνων εμπόρων. Είναι κάτι που πράγματι επιβεβαιώνεται ύστερα από επικοινωνία μας με συμπατριώτες μας ξενοδόχους.

Σε κλούβες, αλλά και bins;

Το αίτημα για διακίνηση με bins (μεγάλες κλούβες των 350 κιλών και άνω) που διατύπωσε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Συνεταιρισμός Ακτινιδίων «Πύρρος» δεν έγινε δεκτό, οπότε τα ακτινίδια συσκευάζονται και εξάγονται σε κλούβες των 10 κυρίως κιλών.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζεται από το υπουργείο, διασφαλίζεται η ονομασία προέλευσης (Ελληνικό) αλλά και η ποιότητα, ενώ αποφεύγονται και τα μπλόκα αρμόδιων υπηρεσιών στα λιμάνια. Αντίθετα, ο «Πύρρος», επισημαίνει ότι το καθεστώς εμπορίας με τα bins εφαρμόζεται και σ’ άλλες χώρες.

Πολέμιοι των bins στην Άρτα και κυρίως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπορίας Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ), επιμένουν ότι η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης βακτηρίων από Ιταλία σε Ελλάδα, ενώ από την άλλη, οι υποστηρικτές της διακίνησης με bins αντιτείνουν ότι αποτελεί πρόσχημα διότι η Ιταλοί χάλασαν την «πιάτσα» των καρτέλ για τον καθορισμό τιμών, επιχειρώντας να πάρουν το... αίμα τους πίσω. Δηλαδή να τους διώξουν.

Παρά το γεγονός του απαγορευτικού διακίνησης με bins, εντούτοις -όπως μάς μεταφέρεται από ακτινιδοπαραγωγό- χρήση τους γίνεται και φέτος και μάλιστα με ξύλινα που είναι περισσότερο ευάλωτα στη μεταφορά βακτηρίων. Προς τούτο -προσθέτει- υπάρχει και φωτογραφικό ντοκουμέντο. Η επιβεβαίωση μπορεί να έρθει ύστερα από έρευνα, την οποία ο «Τ» θα επιχειρήσει, καθότι η μαρτυρία μάς ήρθε την τελευταία στιγμή.

Κόστος εγκατάστασης

Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται για το κόστος εγκατάστασης ακτινιδίων ανά στρέμμα, οπότε σπεύσαμε σε καθ’ ύλην αρμόδιο παραγωγό, ο οποίος γνωρίζει άριστα το θέμα. Αν εξαιρεθούν -μας είπε- η γεώτρηση και το ηλεκτρικό ρεύμα, το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ ανά στρέμμα. 

Συν Αθηνά και χείρα κίνει 

Από τα ακτινίδια στηρίζονται οικονομικά και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα για καλή πηγή άντλησης οικογενειακών εισοδημάτων και επιχειρηματικών εσόδων.

Έχουμε και λέμε: Εργάτες συγκομιδής. Κλαδευτές. Επιχειρήσεις αγροεφοδίων και καταστήματα γεωπονίας (φυτοφάρμακα, λιπάσματα). Φυτωριακές μονάδες. Υλικά συσκευασίας (υπάρχουν αντιπροσωπείες στην Άρτα). Επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τσιμεντένια ή μεταλλικά κολωνάκια για υποστήλωση κατά την φύτευση (μάς αναφέρεται ότι στην Άρτα υπάρχουν δύο). Επιχειρήσεις που διαθέτουν λάστιχα και άλλα εξαρτήματα για αρδευτικά συστήματα. Επιχειρήσεις που πουλούν σύρματα. Ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια (διαμονή εμπόρων και φαγητό). Πρατήρια υγρών καυσίμων (νταλίκες που μεταφέρουν το προϊόν). 

Βασίλης Παππάς

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.