Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Άλωση του Ζαππείου...! Επιχειρείται από εταιρείες αγνώστων συμφερόντων

Άλωση του Ζαππείου...! Επιχειρείται από εταιρείες αγνώστων συμφερόντων

Τις έντονες αντιδράσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΣΕ) συναντά η επιχείρηση εταιρειών αγνώστων συμφερόντων να αγοράσουν το Ζάππειο Μέγαρο, προσπάθεια που είχε γίνει και πέρυσι αλλά έχασαν τη δίκη μετά από προσφυγή της κουρυφαίας αποδημικής οργάνωσης.

Οι εταιρείες επανήλθαν και πάλι έχοντας, όπως πληροφορούμαστε, δικηγόρο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο και η δικάσιμος είχε προσδιοριστεί για χτες Τρίτη. Η ΠΣΕ δια του δικηγόρου της, Μιχάλη Μαρτσέκη, από την Κόνιτσα επρόκειτο να ζητήσει αναβολή, που αναμένονταν να γίνει δεκτή. Ταυτόχρονα συντονίζει τις ενέργειές της ώστε να προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό των Ηπειρωτών, οι οποίοι μόλις έγιναν γνωστές οι διαθέσεις για πώληση είναι αλήθεια ότι δοκίμασαν μεγάλη έκπληξη, καθότι το Ζάππειο αποτελεί δωρεά του Ηπειρώτη ευεργέτη, Ευάγγελου Ζάππα, που παράλληλα είχε χρηματοδοτήσει και την αναστήλωση του Καλλιμάρμαρου Σταδίου.
Πληροφορίες του “Τ” αναφέρουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο απέστειλε ήδη επιστολές στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, από τους οποίους και περιμένουν απαντήσεις. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος, Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος - Κιάμος και ο γενικός γραμματέας, Σωτήρης Κολιούσης, εκπροσωπώντας το ΔΣ απευθύνονται προς τους προέδρους και τα ΔΣ των Αδελφοτήτων, Ομοσπονδιών και Συλλόγων και τους καλούν με έγγραφό τους σε έκτακτο γενικό συμβούλιο της Συνομοσπονδίας προκειμένου την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, 6:30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, να συζητήσουν την κατάσταση για τα μεγάλα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα και ιδιαίτερα το Ζάππειο. Στο ίδιο συμβούλιο έχει κληθεί να παραστεί και ο δικηγόρος, ΜΙχάλης Μαρτσέκης, που υπερασπίζεται νομικά την υπόθεση.
Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του Μεγάρου - σύμφωνα με την ΠΣΕ - αποτελεί πρόκληση των ιδιωτικών συμφερόντων, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι αποφασισμένη για νυν υπέρ πάντων αγώνα. Σε συστράτευση πρόκειται επίσης να καλέσει όλους τους Ηπειρώτες βουλευτές, τον περιφερειάρχη, Αλ. Καχριμάνη, τους δημάρχους, πολιτιστικούς και άλλους Συλλόγους και φορείς. Χθες, εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΔΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο επρόκειτο να συναντηθεί με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην οποία ήταν αποφασισμένο να παραθέσει τους λόγους ματαίωσης μιας τέτοιας προσπάθειας, επικαλούμενο την μεγάλη προσφορά των Ηπειρωτών ευεργετών που σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελαν να υπάρξει τέτοια οδυνηρή κατάληψη για τα κληροδοτήματα.

Δήλωση προέδρου της ΠΣΕ Μάκη Κιάμου
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Χρυσόστομος (Μάκης) Χήτος-Κιάμος, αναφέρει πως η κορυφαία Οργάνωση των Αποδήμων Ηπειρωτών είναι ο θεματοφύλακας της Ηπειρώτικης παράδοσης και του Ηπειρώτικου πολιτισμού. Αυτόν τον πολιτισμό, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα εθνικά ευεργετήματα υπηρετεί και προασπίζει και θα αγωνιστεί, όπως έκανε και παλιότερα, για την αποτροπή τυχόν μετατροπής τους σε “εμπορικά προϊόντα”...».
Δηλώνει επακριβώς: «Είναι αλήθεια πως το μεγαλείο του Ηπειρωτισμού συνθέτουν αξίες και ιδανικά που έχουν σχέση με τον αλτρουισμό, τη μεγαλοψυχία και την υπέρβαση του “εγώ”. Κάθε Ηπειρώτης νιώθει υπερήφανος για την καταγωγή του, γιατί την Ήπειρο δεν την συνθέτει το φτωχό και το άγονο του εδάφους, αλλά παράλληλα το μεγαλείο της ψυχής, ο ανυπέρβλητος ηρωισμός και η αυτοθυσία στην υπόθεση της προσφοράς για το κοινό καλό.
Η προσφορά των Ηπειρωτών ευεργετών είναι μοναδική. Είναι αδύνατο να φανταστούμε την Αθήνα χωρίς το Ζάππειο και την Ακαδημία, το Καλλιμάρμαρο και το Αστεροσκοπείο, τη Σχολή Ευελπίδων και το Μέγαρο Μελά, την Εθνική Τράπεζα και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αρσάκειο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τόσα άλλα. Τα εθνικά αυτά ευεργετήματα έχουν πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα και αποτυπώνουν την εθνική Ηπειρώτικη ψυχή, αφού- εκτός των άλλων- διδάσκουν αξίες και ιδανικά και στην ουσία νοηματοδοτούν την ανυπέρβλητη εθνική λαμπρότητα. Είναι στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες, δεν εντάσσονται, “στα υπό εκμετάλλευση” και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η κορυφαία οργάνωση των απόδημων Ηπειρωτών που αριθμεί στις τάξεις της πάνω από τετρακόσια Σωματεία Ηπειρωτών, είναι ο θεματοφύλακας της Ηπειρώτικης παράδοσης και του Ηπειρώτικου πολιτισμού. Αυτόν τον πολιτισμό, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα εθνικά ευεργετήματα, υπηρετεί και προασπίζει και θα αγωνιστεί, όπως έκανε και παλιότερα, για την αποτροπή τυχόν μετατροπής τους σε “εμπορικά προϊόντα” και ως εκ τούτου της διαχείρισής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
Ήδη συγκαλέσαμε Γενικό Συμβούλιο την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, για να καθορίσουμε τη στάση και να ορίσουμε την τακτική μας απέναντι στην, έστω και παραμικρή σκέψη “ιδιωτικοποίησης” του Ζαππείου Μεγάρου. Τα εθνικά κληροδοτήματα δεν εκποιούνται, αφού είναι σηματωροί της Ηπειρώτικης εθνικής ψυχής».

Ζάππειον. Από τα κατεξοχήν εμβληματικά Μέγαρα των Αθηνών
Το Ζάππειον Μέγαρο, ή απλά Ζάππειο, είναι ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας. Βρίσκεται νότια του Εθνικού Κήπου και των παλαιών Ανακτόρων και δυτικά του Παναθηναϊκού Σταδίου.
Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα και ολοκληρώθηκε το 1888. Το νεοκλασικό μέγαρο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.
Το 1869 η Ελληνική κυβέρνηση οριοθέτησε 80.000 τετραγωνικά μέτρα δημόσιας γης για το κτήριο στο χώρο μεταξύ των κήπων του Παλατιού και του αρχαίου Ναού του Ολυμπίου Διός. Η Βουλή των Ελλήνων πέρασε επίσης νόμο στις 30 Νοεμβρίου του 1869 ειδικά για τις κατασκευές των κτηρίων των Ολυμπιακών αγώνων του 1896 αφού το Ζάππειο ήταν το πρώτο κτήριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Το πρώτο σχέδιο του κτηρίου εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Φ. Μπουλανζέ, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε από τον Αναστάσιο Θεοφιλά και τελικά εγκαταλείφθηκε. Ο Κωνσταντίνος Ζάππας ανέθεσε τελικά τον σχεδιασμό του κτηρίου στον Δανό αρχιτέκτονα, Θεόφιλο Χάνσεν. Μετά από πολλές καθυστερήσεις το κτήριο θεμελιώθηκε τη 20η Νοεμβρίου του 1874. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν με πανηγυρικό τρόπο την 20η Οκτωβρίου του 1888. Η αρχιτεκτονική του κτηρίου ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού.
Το κτήριο σε συνδυασμό με την τριτοξωτή λίθινη γέφυρα του Ιλισσού, η οποία είχε κατασκευασθεί, επίσης, με χορηγία του Ευάγγελου Ζάππα, και τους γύρω κήπους, αποτέλεσαν την εικόνα της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα. Δυστυχώς ο Ευάγγελος Ζάππας δεν έζησε αρκετά για να δει το κτήριο στην τελική του μορφή.
Στη διαθήκη του άφησε τον ξάδερφό του, Κωνσταντίνο Ζάππα, υπεύθυνο για την εκτέλεση και συνέχιση του φιλανθρωπικού του έργου.
Στις 22 Μαρτίου του 1961, μετά την ριζική ανακαίνισή του επί τη ευκαιρία των 100 χρόνων από της υπογραφής της διαθήκης του Ευάγγελου Ζάππα, το ανακαινισμένο Ζάππειο εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Χρήσεις του Ζαππείου. Το Ζάππειο διαθέτει περίπου 25 δωμάτια (από 97 έως 984 τετραγωνικά μέτρα). Η αρχική χρήση του κτηρίου και του προαύλιου χώρου ήταν για τα «Νέα Ολύμπια», μια γεωργική, τεχνική και βιομηχανική έκθεση που ορίστηκε να πραγματοποιείται ανά τετραετία στο Ζάππειο.
Χρησιμοποιήθηκε επίσης από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και από τις εγκαταστάσεις του εξέπεμπε από το 1938 ο κρατικός ραδιοσταθμός Αθηνών. Οι εκπομπές παράγονταν στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου, ενώ χρησιμοποιήθηκε η κεραία μεσαίων των Λιοσίων.
Χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 για τους αγώνες ξιφασκίας. Στη Μεσολυμπιάδα του 1906 χρησιμοποιήθηκε σαν Ολυμπιακό χωριό ενώ στους Ολυμπιακούς του 2004 αποτέλεσε κέντρο τύπου και εκδηλώσεων. Πολλά ιστορικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο με αποκορύφωμα την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ) την 1η Ιανουαρίου του 1981 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Επίσης, μετά την μεταπολίτευση το Ζάππειο αποτέλεσε το κέντρο τύπου σ’ όλες τις Γενικές Εκλογές της χώρας όπου οι νικητές και οι ηττημένοι δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Ο χώρος του Ζαππείου χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις και τελετές. Ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στους Αθηναίους όλων των γενεών είναι το αναψυκτήριο «Αίγλη» του Ζαππείου, που έχει ιστορία πολλών δεκαετιών.

Ο ευεργέτης για το ιδιοκτησιακό
Ο Ευαγγέλης Ζάππας ο οποίος δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας με την ακτοπλοΐα στο Δούναβη άφησε το κληροδότημα στο Δημόσιο και η βούλησή του ήταν τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν προκειμένου η περιοχή του Ζαππείου να αποτελέσει ένα μόνιμο Ολυμπιακό Μουσείο. Μάλιστα, με τη διαθήκη του προέτρεπε τους Έλληνες να προστατεύσουν οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. «Πας Έλλην, χωρίς εξαίρεσι, έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση εις την εκτέλεσιν των διατάξεων της διαθήκης μου».

Λίγα λόγια για τον ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα
Ο Ευάγγελος Ζάππας (φωτο) γεννήθηκε στο Λάμποβο Τεπελενίου 23 Αυγούστου 1800 -Μπροστένι Ρουμανίας, 19 Ιουνίου 1865) ήταν Έλληνας αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και εθνικός ευεργέτης. Πρωτοστάτησε και έπαιξε κύριο ρόλο στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Ευάγγελoς, σε ηλικία 13 ετών, στρατολογήθηκε απ τον Αλή Πασά και στάλθηκε φρουρός σε ένα φρούριο κοντά στα Γιάννενα. Με τη συμμαχία των Σουλιωτών με τον Αλή, ο Ζάππας βρέθηκε στο στρατόπεδο του Αγώνα και μεταπήδησε στην εξουσία του Μάρκου Μπότσαρη. Έγινε, μάλιστα, υπασπιστής και τον ακολούθησε. Μετά το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη, ο Ευαγγέλης Ζάππας πολέμησε με τον Κωνσταντίνο Μπότσαρη, αδελφό του ήρωα, και στη συνέχεια με τον στρατηγό Νικόλαο Ζέρβα, τον Λάμπρο Βέικο, τον Γκούρα, με συναγωνιστή τον Μακρυγιάννη, τον Νοταρά και τον Πανουργιά. Το 1824, έγινε ταξίαρχος και διοίκησε τα Βλαχοχώρια των Σαλώνων. Σύμφωνα με άλλες πηγές, πολέμησε με τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.
Στο τέλος της επανάστασης αρνείται την χρηματική αποζημίωση για τους ήρωες που πήραν μέρος στους αγώνες για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό και μεταναστεύει στο Βουκουρέστι το 1831. Η περιοχή αυτή των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών είχε την περίοδο εκείνη μεγάλη ελληνική παράδοση, από την εποχή που η Υψηλή Πύλη διόριζε Φαναριώτες στις διοικητικές θέσεις. Ο Ζάππας εγκαταστάθηκε στη Βλαχία.
Ο Ζάππας ακολούθησε την τακτική και άλλων Ελλήνων, νοίκιασε και εκμεταλλεύτηκε μοναστηριακά κτήματα στην περιοχή της Γιαλόμιτζας, κοντά στο Βουκουρέστι. Σε τρεις περίπου δεκαετίες απέκτησε τεράστια περιουσία και αντίστοιχα εισοδήματα. Η μακροχρόνια απουσία του Ευαγγέλου απ' την Ελλάδα και το ρίζωμα του στη βλάχικη κοινωνία δημιούργησε περιπλοκές στην έκφραση της εθνικής του συνείδησης. Η διάθεση του ήταν να ευεργετήσει και τις δύο πατρίδες του. Κύριος αποδέκτης των ευεργεσιών του ήταν η Ελλάδα. Η πιο εντυπωσιακή εκδήλωση της προσφοράς του Ευαγγέλου προς την Ελλάδα ήταν το εγχείρημα αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων. Ο Ευάγγελος Ζάππας, μαζί με τον εξάδελφό του Κωνσταντίνο Ζάππα τιμώνται ως εθνικοί ευεργέτες από το 1859, όταν ιδρύθηκαν τα "Νέα Ολύμπια", έκθεση γεωργική, τεχνική και βιομηχανική που ορίστηκε να πραγματοποιούνται ανά τετραετία (στο "Ζάππειο"). Το 1863 ο Ευαγγέλης προσβλήθηκε από ψυχική νόσο και πέθανε στο Μπροστένι Ρουμανίας, 19 Ιουνίου 1865.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.