Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

banner 01

“Χρυσάφι” της Ηπείρου η γη και τα τοπικά της προϊόντα

“Χρυσάφι” της Ηπείρου η γη και τα τοπικά της προϊόντα

Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου

Με 35 περίπτερα λειτούργησε η έκθεση της Περιφέρειας “Κερνάμε Ήπειρο” από την Παρασκευή έως την Κυριακή και παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων δίνουν τη μάχη για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού αλλά και την αγορά με την υψηλή τους ποιότητα, εντούτοις η συμμετοχή των Αρτινών δεν ήταν η αναμενόμενη.

Εξαίρεση αποτέλεσε η πρώτη βραδιά (Παρασκευή), στα εγκαίνια επί της πλατείας Σκουφά, όταν και παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που όχι μόνο διερευνούσε τα διατειθέμενα προϊόντα αλλά και αγόραζε. Από τους 35 εκθέτες παρουσιάστηκε μια πλούσια γκάμα, όμως αυτό που κυριάρχησε ήταν το μέλι που φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό.
Ομιλητής στα εγκαίνια ήταν ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι στηρίζει και θα εξακολουθήσει να στηρίζει με όλη την δύναμή του τις προσπάθειες των παραγωγών που δίνουν τον δικό τους αγώνα για να καθιερωθούν οι ίδιοι αλλά και τα Ηπειρωτικά προϊόντα στην αγορά. Παρόντες - μεταξύ άλλων - στα εγκαίνια ήταν ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Ψαθάς, ο αντιδήμαρχος Αρταίων, Νίκος Λιόντος, η περιφερειακή σύμβουλος, Αναστασία Σίμου, η επικεφαλής της “Δημοτικής Αναγέννησης” Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων, Τζένης Ταπραντζή - Κοίλια, την οποία συνόδευσαν σύμβουλοί της, ενώ δροσερή ανάσα αποτέλεσε το χορευτικό του Συλλόγου “Κωστηλάτα” με τον πρόεδρό του, Γιάννη Παπαγιάννη, να δίνει τον τόνο με το τραγούδι του.
“Ψυχή” της έκθεσης “Κερνάμε Ήπειρο”, όπως και σ’ όλες τις εκθέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό η Σοφία Φούκη, προϊσταμένη Τουρισμού της Περιφέρειας. Δεν απουσιάζει από καμία, ενώ παράλληλα καταφέρνει να τις οργανώνει και να τις συντονίζει με άψογο τρόπο. Αν μη τι άλλο πολυτιμότατη η συμβολή της σε ένα τομέα που αγαπά και υπηρετεί με πάθος.
Μπορεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, Κώστας Τράμπας, να μην έδωσε το παρόν του στα εγκαίνια της έκθεσης, όμως την τίμησε την επόμενη βραδιά (Σάββατο). Στη φωτο με την σύζυγό του, Ελένη Μπανταλούκα, δικηγόρο. Δεν ξέρουμε αν έκαναν αγορές, υποθέτουμε όμως ότι όλο και κάποιες προτιμήσεις θα εκδήλωσαν, καθότι ο πρόεδρος είναι της ποιότητας...
Την αγάπη του για τους δημοτικούς χορούς έδειξε το βράδυ των εγκαινίων ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας “Καράλης”, Κώστας. Όχι μόνο μπήκε συνοδεύοντας το χορευτικό της “Κωστηλάτας” αλλά τον έσυρε κιόλας. Δεινή χορεύτρια, εν τω μεταξύ, αποδείχθηκε και η προϊσταμένη Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, Σοφία Φούκη, η οποία επίσης βρέθηκε σε ρόλο πρωτοχορεύτριας. Πάντα χαρούμενη και πάντα γελαστή. Και γιατί άλλωστε αφού ο θεσμός γνωρίζει επιτυχία. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στα Ιωάννινα όπου η Περιφέρεια... κερνάει για πρώτη χρονιά Ήπειρο!
Κοντά σ’ όλα τα γεγονότα της πόλης ο φίλος, Γιάννης Σίμος, καταγράφει με τον φωτογραφικό του φακό τον παλμό της. Έτσι όπως αρμόζει στους φωτογράφους
«Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και αυτό θα πράξουμε με οποιοδήποτε τίμημα», τόνισε στα εγκαίνια της έκθεσης «Κερνάμε Ήπειρο», στην πλατεία Σκουφά, το βράδυ της Παρασκευής, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι «η δράση αυτή είναι ενταγμένη στον γενικό στόχο που έχει θέσει η Περιφέρεια».
Ως το «μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ηπείρου» χαρακτήρισε ο ίδιος την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της, ενώ παράλληλα ανέφερε πως ήδη δέχθηκε ειδική ενημέρωση και πρόσκληση για την αποστολή εκπροσώπου στη συνάντηση του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (AREPO), στις Βρυξέλλες, τον προσεχή Νοέμβριο, με θέμα τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Στην ίδια συνάντηση, με πρόταση της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας), αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της πλήρους κατοχύρωσης όλων των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, σ’ όλες τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ. Παράλληλα, η Ένωση έχει ζητήσει «η AREPO να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχουν καθοριστική γνώμη για τις εμπορικές συμφωνίες τα εθνικά κοινοβούλια και οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες».
Ο κ. Καχριμάνης επέμεινε στο γεγονός ότι «ο πρωτογενής τομέας θέλει δουλειά» και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες εκθέτες στη διοργάνωση, δηλώνοντας ότι την ίδια στιγμή οι άνθρωποι που παράγουν και κρατούν τον τόπο ζωντανό, θα έχουν κάθε δυνατή στήριξη από την Περιφέρεια Ηπείρου. Προς τούτο ανακοίνωσε σειρά προγραμμάτων που το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν, παροτρύνοντας όσους ασχολούνται να συμμετάσχουν.
Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια βρίσκονται σε εξέλιξη τα προγράμματα Leader που αφορούν μεταποίηση και τυποποίηση, όπως και νέα προγράμματα για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον δυο φορολογικές χρήσεις με ΚΑΔ στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα» και συμπλήρωσε: «Σε λίγο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί στην Περιφέρεια πρόγραμμα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ενώ πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί το μέτρο 4.2.1 στα Leader που αφορά στη μεταποίηση. Καταλαβαίνετε ότι δίδονται ευκαιρίες σε όλους να κάνουμε δουλειά».
Να ξανανθίσουν τα νοικοκυριά. «Ως περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να δώσουμε ώθηση και να χτίσουμε την ανάπτυξη της περιοχής μας πάνω στα πλεονεκτήματα του τόπου μας», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια: «Θέλουμε να ξανανθίσουν νοικοκυριά πάνω στην ποιότητα που μας έχει δώσει ο Θεός και το περιβάλλον της Ηπείρου». Αναφερόμενος στην προσπάθεια που η Περιφέρεια καταβάλει γι’ αυτό το σκοπό, επισήμανε: «Στηρίζουμε όλους τους παραγωγούς με την συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού που έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα, όπως η ANUGA Food Tec, στην Πολωνία, που γίνεται χρόνο παρά χρόνο και θα είμαστε εκεί.
Τον επόμενο χρόνο γίνεται άλλη έκθεση στο Παρίσι, ενώ αντίστοιχα συμμετέχουμε στο Ντουμπάι και στην Ελλάδα καθώς και σε μεγάλες διοργανώσεις όπως η Food Expo, στην οποία παίρνουμε μέρος. Με δική μας πρωτοβουλία διοργανώνουμε και αυτές τις μικρότερες εκθέσεις που έχουν αποτελέσματα και βοηθούν τους παραγωγούς. Όμως θέλουμε να παντρέψουμε τον πρωτογενή τομέα με την παροχή υπηρεσιών». Ο ίδιος πάντως ως το μέγιστο στόχο, παράλληλα με την στήριξη στην εξαγωγή, αξιολογεί την σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία. «Αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, το οποίο δεν έρχεται μόνο του, θέλει δουλειά. Κι αυτό προσπαθούμε», είπε.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.