Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Ο μεγαλύτερος θεωρητικός στη Φυσική, Ι. Ηλιόπουλος, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στην Άρτα

Ο μεγαλύτερος θεωρητικός στη Φυσική, Ι. Ηλιόπουλος, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στην Άρτα

Ο καθηγητής Γιάννης Ηλιόπουλος, είναι καλεσμένος του Συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας «Αστρολάβος», ο οποίος σε συνεργασία με τον «ΣΚΟΥΦΑ», διοργανώνουν προς τιμήν του εκδήλωση στην πνευματική αίθουσα του ιστορικού Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου.

Η εκδήλωση με ομιλητή τον διακεκριμένο παγκοσμίως και πολυβραβευμένο καθηγητή, αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων πρωτοβουλιών του «Αστρολάβου» που κάθε φορά γεμίζει ασφυκτικά ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Η ομιλία του Γιάννη Ηλιόπουλου θα γίνει το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, 7:30 το απόγευμα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια σύντομο άρθρο του Βασίλη Κατσώτη για τον «Αστρολάβο», με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα την προσωπικότητα και το έργο του διάσημου καθηγητή: «Περισσότερο ασχολούμαι με τη Φυσική του πολύ μικρού, με τα στοιχειώδη σωμάτια, όχι με την κοσμολογία του μεγάλου. Με ενδιαφέρουν οι πρώτες στιγμές του Σύμπαντος. Η μόνη πειραματική ένδειξη που έχουμε από την κοσμολογία είναι ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στο Σύμπαν, τα πρώτα κλάσματα δευτερολέπτου μετά τη «μεγάλη έκρηξη» είναι ακριβώς οι συνθήκες που δημιουργούμε σήμερα στους μεγάλους επιταχυντές που υπάρχουν στη Γενεύη».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο σπουδαίος καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Ιωάννης Ηλιόπουλος, το πάθος που τον οδήγησε στη μελέτη του σύμπαντος με τόση λεπτομέρεια. Το ίδιο αυτό πάθος, σε συνδυασμό με τηn σκληρή δουλειά, τον οδήγησε στο να αποκτήσει μια λαμπρή καριέρα στηn Θεωρητική Φυσική σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποκορύφωμα την τεράστια συμβολή του στην έρευνα που σχετίζεται με τον αριθμό και τις ιδιότητες των σωματιδίων «κουάρκ» (βασικός τύπος στοιχειωδών σωματιδίων της ύλης).

Την δεκαετία του 1960 οι επιστήμονες πίστευαν ότι στον κόσμο υπήρχαν τρία είδη κουάρκ. Το 1969, ο Ηλιόπουλος, σε συνεργασία με τους S. L. Glashow και L. Maiani, προέβλεψαν θεωρητικά την ύπαρξη ενός τετάρτου είδους (σήμερα ξέρουμε πως τελικά υπάρχουν έξι). Δυο χρόνια αργότερα, από κοινού με τους Cl. Bouchiat και Ph. Meyer, απέδειξε ότι μια θεωρία με τέσσερα (;h έξι) κουάρκ είναι μαθηματικά συνεπής. Το 1974 η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιώθηκε, όταν και ανακαλύφθηκε ένα άθροισμα σωματιδίων, στην σύσταση των οποίων υπεισέρχεται το καινούριο κουάρκ. Ο δρόμος για μια ενοποιημένη θεωρία που θα περιέγραφε τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε στοιχειώδη σωματίδια είχε ανοίξει.

Ποιος είναι

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1940 στην Καλαμάτα. Έλαβε δίπλωμα Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το 1962 και συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Παρισιού, όπου το 1963 έλαβε το DEA, το 1965 το Doctorat 3e Cycle και το 1968 το Doctoratd’État. Διετέλεσε επιμελητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού από το 1964 ως το 1966, ενώ για τα δύο επόμενα χρόνια υπήρξε υπότροφος στο CERN, στη Γενεύη. Την διετία 1969-71 ήταν Research Associate στο Πανεπιστήμιο του Harvard, ενώ από το 1971 εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), αρχικά ως ερευνητής και από το 1978 ως Διευθυντής Ερευνών στο εργαστήριο Θεωρητικής Φυσικής της École Normale Supérieure, στο Παρίσι, όπου διετέλεσε και διευθυντής κατά τα έτη 1991-1995 και 1998-2002. Από το 2006 φέρει -στην ίδια σχολή- τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή.

Θα ήταν άδικο να μη γίνει -έστω και απλή- αναφορά στις επιστημονικές του διακρίσεις, που κάθε επιστήμονας του επιπέδου του θα έβρισκε αξιοθαύμαστες.

Βραβείο Paul Langevin, Société Française de Physique (1978).

Μεγάλο βραβείο Ricard, Société Française de Physique (1984).

Βραβείο J.J. Sakurai, American Physical Society (1986).

Αριστείο Μποδοσάκη (2002).

Μετάλλιο Matteucci, Accademia Nazionale delle Scienze (2006).

Μετάλλιο Dirac, ICTP (2007).

Βραβείο του Τομέα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, European Physical Society (2011).

Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης (1999), Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2002), Πανεπιστημίου Αθηνών (2002) και Πανεπιστημίου Πατρών (2004).

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.