Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Γιώργος Αλιφτήρας. Αναζητώντας στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ τη «Σύλβια» της ζωής μας

Γιώργος Αλιφτήρας. Αναζητώντας στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ τη «Σύλβια» της ζωής μας

Βίκη Κ. Αναζητώντας, τι είναι αυτό που κάνει το φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε. ξεχωριστό γεγονός στην πόλη μας, τι είναι αυτό που ενώνει χιλιάδες κόσμου σε ένα ατελείωτο χορό εικόνων και παραστάσεων, τι είναι αυτό που κατά τη δήλωση του Γ. Ανδρεάτου, στην Άρτα πρώτα χορεύουμε με την ψυχή μας και μετά με το κορμί μας, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε με αυτή την ερώτηση μια σύντομη συζήτηση με το Γιώργο Αλιφτήρα.

Γιώργος Α.: Στο φεστιβάλ τα αισθήματα, οι αντιλήψεις, οι παραστάσεις, δεν είναι ένα παθητικό καθρέφτισμα των «πραγμάτων». Ο κάθε ένας που συμμετέχει στο φεστιβάλ αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί τις σκέψεις του και τα συναισθήματα του με τους γύρω του, να ακούσει μουσική, να χορέψει, να συζητήσει. Το φεστιβάλ, δεν αποτελεί απλά ένα αντικείμενο δραστηριότητας αλλά ένα μέσο με το οποίο αναδεικνύεται η συμμετοχή στην κοινωνική ζωή. Διαμεσολαβεί στις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Έχουν τώρα κάτι να πούνε, να ανταλλάξουν ιδέες, να αξιολογήσουν πράξεις. Έτσι το φεστιβάλ, γίνεται «εργαλείο», όχι για απλή μετάδοση πληροφοριών αλλά για μετάδοση γενικότερα στοιχείων της προσωπικότητας. Άλλωστε η έννοια της προσωπικότητας αποχτάει την πραγματική της σημασία μόνο στο πλαίσιο σταθερών διαπροσωπικών σχέσεων, που αναπτύσσονται στην κοινωνική δραστηριότητα του ανθρώπου. Για παράδειγμα, η αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει την ατομικότητα ενός νεολαίου, δεν είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του, μέχρι να συμμετάσχει σε συλλογική δραστηριότητα, και εκεί να εκδηλώσει αυτήν την ποιότητα, να αναγνωρίσει τη δική του συμμετοχή, το δικό του «λιθαράκι». Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί νέοι άνθρωποι, (όχι οργανωμένοι), συμβάλλουν με την προσφορά τους σε κάθε τομέα που αφορά το «στήσιμο» του Φεστιβάλ και με οποιοδήποτε τρόπο προσφοράς.
Βίκη Κ.: Πώς ξεδιπλώνεται το πολιτικό μήνυμα μιας εκδήλωσης με έντονα τα πολιτιστικά στοιχεία;
Γιώργος Α.: Το φεστιβάλ έχει τη δική του συμβολή, όσο αυτό είναι δυνατόν, στην ανάκτηση της ανθρώπινης ουσίας, που στον καπιταλισμό εκκενώνεται από τα θετικά ανθρωπιστικά της στοιχεία. Αν το θέλετε το πολιτικό μέρος του φεστιβάλ, δεν είναι ένα πανό, ούτε ένα σύνθημα. Είναι η ουσία του κεντρικού συνθήματος του 45ου φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε., που συμπυκνώνεται σε ένα ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ: Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμη μας, «... θα χτίσουμε ένα κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα!». Στην κοινωνία που ζούμε, η αλλοτριωμένη εργασία, χωρίζει τον άνθρωπο από τον καρπό της δραστηριότητάς του, μεταβάλλει πραγματικά τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους σε σχέσεις ανάμεσα σε πράγματα. Με τη διαδικασία αυτή, όπου το ανθρώπινο στοιχείο μετατρέπεται σε υλικό αντικείμενο, ξένο προς τον άνθρωπο, δηλαδή σε εμπόρευμα, όλες οι σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους καταντούν λειτουργία του χρήματος. Το εμπόρευμα εξουσιάζει τον άνθρωπο και όλες οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων εμφανίζονται με τη μορφή σχέσεων ανάμεσα σε εμπορεύματα, ανάμεσα σε πράγματα. Το φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε., απαντάει στην ξεδιαντροπιά του συστήματος, που η σημαία του γράφει φαρδιά πλατιά, «ο θάνατος σου η ζωή μου», επεκτείνοντας την αποξένωση (αλλοτρίωση) και στον ελεύθερο χρόνο, γιατί, όσο λιγότερος είσαι εσύ ο ίδιος, τόσο λιγότερη είναι η έκφραση που δίνεις στη ζωή σου. Ιδιαίτερα σήμερα, αποκτάει μεγαλύτερη σημασία, γιατί γεννιέται ασταμάτητα, από το εκμεταλλευτικό σύστημα η αντίληψη του ξεμοναχιασμένου ατόμου, διαμορφώνοντας έναν ραγιαδισμό σκλάβου που εθελουσίως περιγράφει τις ομορφιές της σκλαβιάς και είναι ενθουσιασμένος από τον καλό κύριό του . Έτσι – όπως έλεγε και ο Μάρξ - «Στον καπιταλισμό εκκενώνεται από τα θετικά-ανθρωπιστικά στοιχεία της η ιστορικά κατακτημένη ανθρώπινη ουσία. Αλλά η Ιστορία δεν τελείωσε και η θετική ουσία του ανθρώπινου-κοινωνικού όντος θα ανακτηθεί και θα εμπλουτισθεί στην κοινωνία “των ελεύθερων και ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών”».
Βίκη Κ.: Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, μπορεί να παίξει ρόλο ο πολιτισμός;
Γιώργος Α.: Για εμάς, καταρχάς ο πολιτισμός δεν είναι κάτι το περιττό ή κάτι το πολυτελές. Για εμάς, ο πολιτισμός είναι ανάγκη - και είναι ανάγκη που δεν καλύπτεται από το σύστημα στο οποίο ζούμε αυτή τη στιγμή. Στο φεστιβάλ με κάποιο τρόπο θα συναντηθείς με τη «Σύλβια» της ζωής σου, με τα όνειρα και τους αγώνες για την εκπλήρωση τους. Θα συναντήσεις τη δύναμη που μας χρειάζεται για να χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα.. Τη «Σύλβια», τη ζωή δηλαδή, που όπως λέει και ο Αλκαίος, ζητάει στην αγκάλη σου την κόλαση και τον παράδεισο σου, που θα μας επιτρέψει να σαλπάρουμε μια νύχτα με πανσέληνο σε «ταξίδια», ώστε στο τελευταίο γράμμα μας, να γράψουμε όλοι μας: «αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο, και ας είναι η φωτιά του να σε κάψει».

Latest from ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Άρτας

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.