Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Συνέντευξη με τον Γιώργο Αλιφτήρα. Όχι σε όλα, που κουρέλια κάνουν τα όνειρα μας!

Συνέντευξη με τον Γιώργο Αλιφτήρα. Όχι σε όλα, που κουρέλια κάνουν τα όνειρα μας!

Συνέντευξη με τον Γιώργο Αλιφτήρα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Άρτας και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τους στίχους του ποιητή Άλκη Αλκαίου «Αξίζει, φίλε, να υπάρχεις για ένα όνειρο», μετέρχεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργος Αλιφτήρας, απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους, τους οποίους καλεί να στηρίξουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Υποστηρίζει ο ίδιος: «Οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι με το ΚΚΕ σε Περιφέρεια και Δήμους δεν χρειάζονται “καρτελάκια”. Τους γνωρίζει καλά ο λαός. Μπαίνουν μπροστά για κάθε λαϊκό πρόβλημα, αναγνωρίζονται πλατιά οι παρεμβάσεις τους. Το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και την επομένη των εκλογών, καταθέτοντας κάθε ψήφο στην ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων και του λαού».

Ο Γιώργος Αλιφτήρας -όπως πάντα άλλωστε- δίνει όχι μόνο εύστοχες αλλά και έξυπνες απαντήσεις με υψηλά νοήματα. Πρόκειται για ξεχωριστή συνέντευξη, την οποία συνιστούμε να διαβάσετε.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καινούργιου

Ερ: Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από τις φτωχότερες της Ευρώπης. Πώς αναδεικνύεται αυτό το στοιχείο στην αντιπαράθεση των συνδυασμών;

Απ: Η περιοχή μας δεν είναι η φτωχότερη της Ευρώπης. Ο λαός της περιοχής μας είναι ο φτωχότερος. Μια ματιά αν κοιτάξετε στα αρχεία των εφημερίδων, είναι γεμάτα από επισκέψεις υπουργών και διάφορων παρατρεχάμενων στις «επιχειρήσεις θαύματα» της Άρτας, αλλά και της υπόλοιπης Ηπείρου. Φωτογραφίες με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, κούς-κους, και χαμόγελα στις κάμερες. Με μια ματιά στους ισολογισμούς τους, θα ανακαλύψετε ότι και την περίοδο της βαθειάς κρίσης αυτοί διπλασίαζαν κάθε χρόνο τα κέρδη τους- κατά το κοινώς λεγόμενο τα κονόμαγαν- με το τσουβάλι. Άσε που από την άλλη πλάκωσαν και οι εξορύξεις και θα πάρουν φωτιά τα κουταλοπήρουνα των πετρελαϊκών εταιρειών.
Από την άλλη, όλοι οι άλλοι συνδυασμοί, αντί να φωνάξουν «που πάτε ωρέ κλεφτόπουλα», δικαιολογούν την φτώχεια του λαού με τάχα λαθεμένους χειρισμούς, με ευκαιρίες που χάθηκαν και με οράματα που περδικλώθηκαν και έπεσαν. Αν από τα εκατομμύρια που συσσωρεύονταν κάθε χρόνο στα κέρδη των επιχειρηματιών έδιναν από ένα χιλιάρικο εξτρά κάθε χρόνο στους εργαζόμενους, κάνε το λογαριασμό και θα ανακαλύψεις ότι για εκατό εργαζόμενους (σε μια επιχείρηση), εκατό χιλιάρικα για τα εκατομμύριά τους δεν είναι ούτε μια τσίχλα από τον κορβανά τους.

Ερ: Γιατί αποκλείεις να πρόκειται όντως και για κάποιες χαμένες ευκαιρίες;

Απ: Γιατί είναι οι ίδιοι που τα φαινόμενα της κρίσης τα παρουσιάζουν σαν υποχρεωτικό «κυκλικό κόμβο», την υποταγή σαν νέο πατριωτισμό, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο σαν τη μόνη αλήθεια και την οποιαδήποτε φωνή αντίστασης σαν λαϊκισμό. Μέσα από φτηνές δικαιολογίες επιχειρούν να διασφαλιστούν οι ανάγκες, οι αξίες και οι αρχές ενός συστήματος που βασίζεται στη λογική του κέρδους και στην εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου, εμποδίζοντας, όσο μπορούν, την κριτική, την αμφισβήτηση και το αντιπάλεμα της πολιτικής και της εξουσίας του συστήματος και κυρίως απενοχοποιούν την κυρίαρχη τάξη και την καπιταλιστική κοινωνία.

Ερ: Και η ανάπτυξη που υπόσχονται, τελικά κατά τη γνώμη σου βοηθάει μόνο τους επιχειρηματίες;

Απ: Από την ανάπτυξη για παράδειγμα στον κλάδο του γάλακτος, οι εργαζόμενοι εισπράττουν 12ώρα, συνθήκες γαλέρας, μισθούς πείνας, συνθήκες γενικά σκλαβοπάζαρου. Η διαχείριση των σκουπιδιών, με τη νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων που κατασκευάζεται μέσω ΣΔΙΤ, θα χρυσοπληρωθεί από τα λαό μας, με υπέρογκα ανταποδοτικά τέλη. Απέναντι σ’ αυτή την άθλια πραγματικότητα, η περιφερειακή αρχή παρουσιάζει ως «λύση» την στήριξη των επενδύσεων, ειδικά στον τομέα της αγροτοδιατροφής και του τουρισμού, με χρηματοδοτικά εργαλεία από το ΕΣΠΑ και τα Προγράμματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, που απευθύνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις και δεν αποτελούν διέξοδο ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, ούτε για τους αγρότες της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η κατοχύρωση της ΠΟΠ φέτας, που προβάλλουν ως «μαγική λύση» όλες οι άλλες δυνάμεις, αλλά δεν αφορά τους μικρούς παραγωγούς.

Ερ: Δηλαδή το τοπίο είναι με αστούς και προλετάριους που έλεγε και ο Μάρξ;

Απ: Στην εποχή μας έχουν θάψει τέτοιες «παλιοκουβέντες». Απελθέτω απ’ αυτούς «το ποτήριον τούτο», γιατί χαλάει τη φάτσα της «σύμπνοιας» για την ανάπτυξή τους. Ας τους τα λέμε συνθηματικά. Τους τραπεζίτες τελώνες και τους αστούς φαρισαίους. Πάντως και ο Χριστός, στις ιδέες του απέκλεισε από τη βασιλεία των ουρανών τις τότε κυρίαρχες τάξεις των τελώνων και των φαρισαίων. Εμείς γιατί τους εκφραστές της σημερινής κυρίαρχης τάξης πρέπει όχι μόνο να τους προσκυνάμε, αλλά και να τους ψηφίζουμε; Και η κατάσταση έχει ξεφύγει. Τώρα πια οι ίδιοι οι εργοδότες μπαίνουν με τις πλάτες των εργατοπατέρων στην διοίκηση της ΓΣΕΕ, για να σώσουν τους εργάτες. Και με τυμπανοκρουσίες, οι «πετυχημένοι» του χρήματος κατέρχονται και υποψήφιοι σύμβουλοι και στις δημοτικές και στις περιφερειακές για να μας σώσουν όλους.

Ερ: Γιατί θεωρείς κακό να προβάλλει κάποιος ότι είναι «πετυχημένος»;

Απ: Ο καθένας μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Αυτό που προβάλλουν όμως, προϋποθέτει ότι οι άλλοι είναι αποτυχημένοι. Και έχει πέσει πολύ στριμωξίδι από «πετυχημένους». Τους βλέπεις να κάνουν «γκαλά» στη βίλλα τους, και δεν τους περνάει από το μυαλό τους, ότι κάτι «αποτυχημένοι» οικοδόμοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί και σιδεράδες την έχτισαν και ότι χωρίς αυτούς θα ήταν παρέα με τις αρκούδες. Τρώνε «veganism», αυτό που λέμε χορτοφαγία, χωρίς να υπολογίζουν ότι δίχως τους αγρότες δεν θα ήξεραν να ξεχωρίσουν τα ραδίκια. Φωτογραφίζονται στην παλιά γέφυρα της Άρτας, ξεχνώντας ότι και αυτή «μαστοράντζες» και «μαθητάδες» την έχτισαν και όχι «επιχειρηματίες-σωτήρες». Το μόνο που σώζουν με τα απανωτά «καρτελάκια» που σκορπίζουν από εδώ και από εκεί, είναι οι συμπαθείς μας τυπογράφοι. Κοντολογίς, οι «έξυπνοι» ψάχνουν εναγωνίως την ψήφο απ’ αυτούς που οι ίδιοι, θεωρούν «ηλίθιους».

Ερ: Πως θα όριζες την έννοια της «επιτυχίας»;

Απ: Να έχεις ζήσει έτσι τη ζωή σου που στο στερνό σου γράμμα να μπορέσεις να γράψεις τους στίχους του Άλκη Αλκαίου: «Αξίζει, φίλε, να υπάρχεις για ένα όνειρο».

Ερ: Ναι, αλλά γιατί ο κόσμος τους ψηφίζει;

Απ: Γιατί ζει σε μια κοινωνία που η διαδικασία της γνώσης έχει αντικατασταθεί από τη διαδικασία της πληροφόρησης. Γιατί η τρομοκρατία του συστήματος είναι ανείπωτη. Γιατί ο «Γόρδιος Δεσμός» του καπιταλισμού κόβεται με σπαθί. Όπως και να έχει όμως, η κατάσταση «κοχλάζει». Ποτέ δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι τίποτα δεν αλλάζει. Η Αυτοκράτειρα της Γαλλίας, η Αντουανέτα, χάλασε τη φαιά ουσία της σκεπτόμενη γιατί δεν τρώει ο κόσμος παντεσπάνι και έφαγε το κεφάλι της. Οι αγώνες ταχύτητας στους Ολυμπιακούς αγώνες μπήκαν στην αρχαιότητα, όταν κάποιοι Ρωμαίοι στρατηλάτες, νόμισαν ότι θα πάνε «εκδρομή» για να «καθαρίσουν» με τον Σπάρτακο και τους δούλους. Ε! Ακόμα τρέχουν...

Ερ: Δεν επιδρούν τα θετικά μέτρα που παίρνονται στη διαμόρφωση του κριτηρίου της ψήφου;

Απ: Εξαρτάται από ποια «γωνία» το βλέπεις. Ο Τσίπρας εξάγγειλε μέτρα στα Γιάννενα, πχ 120 δόσεις και έκλεισε τις εξαγγελίες αυτές με το «BellaCiao». Αλήθεια, δοκίμασε ποτέ κανείς να ακούσει το «BellaCiao» και μετά να δει με θετικό πρόσημο μια ζωή με ατελείωτες δόσεις, μια ζωή υποταγμένη σε ρυθμίσεις, μια ζωή... παρκαρισμένη στο πεζοδρόμιο του καπιταλισμού, κι από πάνω να της ρίχνουν και πρόστιμο; Είναι έγκλημα να σκεπάζεις την ξεδιαντροπιά, την σαπίλα του καπιταλισμού με στίχους από το “BellaCiao”. «Ω! ομορφιά μου αντίο. Ω! αντάρτη πάρε με μακριά γιατί αισθάνομαι ότι θα πεθάνω». Είναι καισαρισμός χειρίστου είδους να κάνεις τον κόσμο να μην κοιμάται περιμένοντας ασταμάτητα την «πρώτη του μηνός», να ζει σε καθεστώς τρομοκρατίας, (αν δεν πληρώσεις δυο δόσεις κόβεται η ρύθμιση και ξανά-μανά πάλι από την αρχή), και μετά να το ντύνεις με στίχους όπως «κι αν πεθάνω σαν αντάρτης, πάρε με να με θάψεις εκεί στο βουνό κάτω από τη σκιά ενός υπέροχου λουλουδιού», ενώ την ίδια ώρα, η ζωή σου θα περνάει και θα χάνεται άσκοπα. Δεν φτάνει που η κυβέρνηση βγάζει τα σπίτια σε πλειστηριασμό, τώρα βγάζει και τα όνειρα. Και μόνο γι’ αυτή την ξεδιαντροπιά, δεν πρέπει κανείς να τους ψηφίσει!

Ερ: Κλείνοντας την συζήτησή μας, εκφράζεστε ενιαία με το σύνθημα ΚΚΕ παντού. Γιατί;

Απ: Κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Τα λαϊκά στρώματα, έχουν την πείρα και είναι καιρός να απαντήσουν με βάση τις ανάγκες τους. Δεν θέλουν να συνεχίσουν στο ίδιο μονοπάτι της φτώχειας, της ανεργίας, των κινδύνων από την ιμπεριαλιστική εμπλοκή, για χάρη των κερδών μιας χούφτας μονοπωλίων. Θα κάνουν την διαφορά μ’ ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, που θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της λαϊκής αντιπολίτευσης και διεκδίκησης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, με κριτήριο τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Γι' αυτό καλούμε τον λαό με ενιαίο κριτήριο να ενισχύσει το ΚΚΕ σ’ όλες τις κάλπες των τοπικών, περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών. Άλλωστε, οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι με το ΚΚΕ σε Περιφέρεια και Δήμους δεν χρειάζονται «καρτελάκια». Τους γνωρίζει καλά ο λαός. Μπαίνουν μπροστά για κάθε λαϊκό πρόβλημα, αναγνωρίζονται πλατιά οι παρεμβάσεις τους. Το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και την επομένη των εκλογών, καταθέτοντας κάθε ψήφο στην ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων και του λαού.

back to top

|| Επικοινωνήστε μαζί μας ||

TAXY LOGO1

Γραφεία: Κομμένου 30 (γωνία με οδό Μουργκάνας)

ΤΚ: Άρτα, 47132 - Ήπειρος

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο & FAX: 26810 77302

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ ανά έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« June 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.