Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Συνέντευξη Παναγιώτη Ευθυμιάδη. Οι ποντιακοί χοροί και η μουσική είναι για μας το καλύτερο ψυχοφάρμακο

Συνέντευξη Παναγιώτη Ευθυμιάδη. Οι ποντιακοί χοροί και η μουσική είναι για μας το καλύτερο ψυχοφάρμακο

Με τον χοροδιδάσκαλο, Παναγιώτη Ευθυμιάδη, μίλησε η συνεργάτης του «Τ» - φιλόλογος, Κατερίνα Σχισμένου, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων. Μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύονται σοβαρά και ενδιαφέροντα θέματα των Ελλήνων του Πόντου και ειδικά αυτών που ζουν στην περιοχή μας. Η συνέντευξη έχει ως ακολούθως:

Συνέντευξη στην Κατερίνα Σχισμένου

Ερ: Είστε χοροδιδάσκαλος ποντιακών χορών και ταυτόχρονα με ποντιακή καταγωγή, τι σημαίνει ακριβώς αυτό για σας; 

Απ: Είμαι εμπειροτέχνης χοροδιδάσκαλος και έχω ποντιακή καταγωγή και από τους δύο γονείς μου. Για εμένα αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή και συνάμα τεράστια υποχρέωση διότι εμείς οι Έλληνες του Πόντου είμαστε μια πληθυσμιακή ομάδα δίχως κάποιο φυσικό τόπο πλέον και αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθειά μας για διατήρηση της λαογραφίας και της παράδοσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο χορός να αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέσα διατήρησης και μεταλαμπάδευσης της παράδοσης μαζί με το ιδιαίτερο ποντιακό τραγούδι. Για να το θέσω πιο απλά, να δώσω ένα παράδειγμα. Οι Ηπειρώτες έχουν την Ήπειρο, οι Κρητικοί την Κρήτη, οι Θρακιώτες την Θράκη κτλ. Όπου κι αν πάνε υπάρχει μία αφετηρία, μια βάση όπου μπορούν να επιστρέψουν και να επανεκκινήσουν. Για τους Πόντιους δεν ισχύει αυτό. Ο δικός μας τόπος είναι υπό κατοχή και σιγά-σιγά σβήνει από την συνείδηση των νεότερων. Οπότε το μοναδικό μέσο για την συνέχιση και διατήρηση αυτής της ιδιαίτερης παράδοσης είναι ο χορός. Συνεπώς καταλαβαίνετε και την βαρύτητα της δικιάς μας προσπάθειας.

Ερ: Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων. Ποιά είναι η δική σας προετοιμασία και απότιση φόρου τιμής στα εκατό χρόνια;

Απ: Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και της χαμένης πατρίδας. Ένα κομμάτι της καρδιάς πάντα ήταν, είναι και θα είναι αφιερωμένο στον Πόντο. Απλά φέτος έχουμε να κάνουμε και μια δήλωση στους γενοκτόνους, μια απάντηση στις προσπάθειές τους να μας εξαφανίσουν μετά από μια τρισχιλιετή ιστορία. Και η δήλωση αυτή είναι ότι είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ ακόμη και μετά, γιατί η Ρωμανία και αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο. Οι αιωνόβιες γενοκτονίες είναι αυτές που αποδεικνύουν στους γενοκτόνους ότι η ανικανότητά τους έχει ουρά κι ότι τελικά δεν κατάφεραν τον στόχο τους επειδή το κομμάτι της Ανθρωπότητας που χτύπησαν αντιστάθηκε στη βαρβαρότητά τους κι επέζησε. Έτσι μπόρεσε να μοιράσει τις γνώσεις του για να μάθει την ιστορία του και σ’ άλλους λαούς του πλανήτη χωρίς να φοβηθεί.

Ερ: Πώς αισθάνεστε κάθε φορά που ακούτε και χορεύετε ποντιακά;

Απ: Κάθε χορευτική διαδικασία οδηγεί σε ψυχική και ψυχολογική ανάταση τον χορευτή.
Ειδικότερα δε οι ποντιακοί χοροί και η ποντιακή μουσική σε εμάς τους Ποντίους που κατανοούμε την ιδιαίτερη αυτή ποντιακή διάλεκτο είναι το καλύτερο ψυχοφάρμακο. Πέραν όλων των άλλων ωφελειών προς τη σωματική υγεία. Αλλά η μουσική έχει διαφόρων ειδών τραγούδια, κάποια απ’ αυτά μας μεταφέρουν εικόνες από την ιδιαίτερη πατρίδα μας, άλλα πάλι μάς προκαλούν ρίγη συναισθημάτων, αλλά θλίψη και άλλα μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο για μάς και τα παιδιά.

Ερ: Πιστεύετε πως η ποντιακή παράδοση μπορεί να συνεχιστεί άσβεστη και να μεταβιβαστεί στις επόμενες γενιές;

Απ: Όπως προείπα εμείς οι Πόντιοι δεν έχουμε κάποια φυσική έδρα στον ελλαδικό χώρο και οι πόντιοι είναι απλωμένοι στην επικράτεια. Όπου υπάρχουν αμιγώς ποντιακά χωριά, όπως στη Μακεδονία, είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως η δικιά μας, τα πράγματα δυσκολεύουν διότι η επαφή με ένα επίσης δυνατό πολιτισμικό στοιχείο όπως η Ήπειρος, κάνει το έργο μας δύσκολο. Σε πολλές περιοχές με μικρές πληθυσμιακές ομάδες είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει αφομοίωση με το τοπικό στοιχείο.
Είναι ένα δύσκολο έργο και αυτή τη στιγμή οι μοναδικοί φορείς που προσπαθούν για τη διάσωση και διατήρηση είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι με τα μύρια προβλήματα. Η παράδοση, πέρα από τους χορούς και τα τραγούδια, περιλαμβάνει επίσης και την λαογραφία ενός λαού, τα ήθη και έθιμα. Σε αυτό το κομμάτι τολμώ να πω ότι δυσκολευόμαστε περισσότερο απ’ όλα. Ο χορός και τα τραγούδια είναι πιο εύκολο να διδαχθούν, ενώ τα διάφορα έθιμα και οι λαϊκές παραδόσεις είναι περισσότερο βιωματικά. Αν κάποιος δεν έχει ζήσει καταστάσεις δεν μπορεί να εκτιμήσει αναλόγως. Όπως και τα σημερινά παιδιά δεν μπορούν να διανοηθούν ότι παίζαμε διάφορα παιχνίδια στα παιδικά μας χρόνια, ενώ αυτοί έχουν απορροφηθεί από τα κάθε είδους ηλεκτρονικά παιχνίδια και social media.
Κάποιες προσπάθειες που γίνονται από την πολιτεία είναι ακόμα σε νηπιακό επίπεδο και δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια, καλό όμως είναι να συνεχιστούν. Συνοψίζω στο ότι είναι ένα δύσκολο έργο και το εάν θα διατηρηθεί άσβεστη η φλόγα της ποντιακής παράδοσης θα εξαρτηθεί μόνο από τη διάθεση που θα δείξουν οι επόμενες γενιές.

back to top

|| Επικοινωνήστε μαζί μας ||

TAXY LOGO1

Γραφεία: Κομμένου 30 (γωνία με οδό Μουργκάνας)

ΤΚ: Άρτα, 47132 - Ήπειρος

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο & FAX: 26810 77302

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ ανά έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« June 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.