Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

maketa 2

Στράτος Καλλώνης. Δεν υπάρχει όμορφη πόλη με δυστυχισμένους ανθρώπους

Στράτος Καλλώνης. Δεν υπάρχει όμορφη πόλη με δυστυχισμένους ανθρώπους

Συνέντευξη Στράτου Καλλώνη υποψηφίου δημάρχου Αρταίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον «Τ»

Καθόλα πολιτικές οι απαντήσεις που δίνει στα ερωτήματα του «Τ» ο υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στράτος Καλλώνης, ο οποίος ευφυώς σημειώνει πως «δεν υπάρχει όμορφη πόλη με δυστυχισμένους ανθρώπους», τη στιγμή που ...αντίπαλοι συνδυασμοί επικαλούνται γενικόλογες αναφορές, αποχρωματίζοντας εντελώς τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Από τον Στράτο Καλλώνη εκπέμπονται ένα σωρό μηνύματα που εστιάζουν στον άνθρωπο, την ποιότητα ζωής του, στον τρόπο ανάσχεσης εκείνων που επιδιώκουν και θέλουν να έχουν το πάνω χέρι, στην υπεράσπιση των λαικών συμφερόντων, στους αγώνες για ένα μέλλον χωρίς «καπελώματα» και εκμετάλλευση.
«Φτάσαμε στο σημείο μεγαλοεπιχειρηματίες να κατεβαίνουν υποψήφιοι σ’ άλλα ψηφοδέλτια με τυμπανοκρουσίες, για πετυχημένους που θα κάνουν τη χάρη στον “ηλίθιο λαουτζίκο” να τον σώσουν!», επισημαίνει χαρακτηριστικά, για να δώσει την απάντηση ότι «η δική μας εγγύηση αντιστρατεύεται όλους αυτούς που για να διασκεδάσουν την ανία τους, νομίζουν ότι μαζί με τον ιδρώτα θα κλέβουν και την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων». Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως ακολούθως.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καινούργιου

Ερ: Είσαστε από τους πρώτους που ανακοινώσατε το σύνολο σχεδόν του ψηφοδελτίου σας. Κατεβαίνετε με το μάξιμουμ στο ψηφοδέλτιο;
Απ: Έτσι είναι. Αλλά ξέρετε, η ουσία δεν είναι μόνο στην συσπείρωση που εκφράζεται και με τους αριθμούς, αλλά στην ποιότητα των ανθρώπων που το απαρτίζουν. Και εδώ κάνουμε τη διαφορά. Γιατί τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν τους αναγνωρίζεις από καρτελάκια γνωριμίας, ούτε από πληρωμένες προβολές σωτήρων. Τα λαϊκά στρώματα της Άρτας, ειδικότερα η νεολαία (που είναι και το χαρακτηριστικό του ψηφοδελτίου μας) μας έζησε σε κάθε αγωνία του, γιατί δρούσαμε δίπλα του, γιατί το κάθε λαϊκό πρόβλημα έγινε σημείο πάλης.

Ερ: Πάλη βέβαια σημαίνει και συγκρούσεις. Ποιους είχατε απέναντι;
Απ: Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για «γενικό καλό» όλων των «πολιτών». Γιατί δεν υπάρχουν «πολίτες γενικώς...». Και στην Άρτα, πίσω από την βιτρίνα της μικρής μας πόλης, υπάρχουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι, απλήρωτοι, με την απόλυση πάνω από το κεφάλι τους, σε καθεστώς τρομοκρατίας, και αυτοί συγκρούονται εκ των πραγμάτων με «Αρτινά αφεντικά». Υπάρχουν οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, που συνθλίβονται στην μέγγενη του καπιταλιστικού οράματος, μιας «ελεύθερης αγοράς», που συστατικό στοιχείο της είναι να δουλεύουν από το πρωί έως το βράδυ και να μην μπορούν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους. Και τέλος, η νεολαία που την οδήγησαν στο σημείο όχι μόνο να μη μπορεί πια ούτε να ονειρευτεί, αλλά το χειρότερο... θέλουν να την κάνουν να αποδεχθεί τον ραγιαδισμό των μειωμένων απαιτήσεων.

Ερ: Τι σχέση όμως έχει ο Δήμος με τα ζητήματα που ανοίγετε;
Απ: Ο Δήμος δεν μπορεί να μένει θεατής, πόσο μάλλον να βάζει πλάτη σ’ αυτή την πολιτική. Δεν μπορεί, για να πούμε ένα μόνο παράδειγμα, οι παρακρατηθέντες πόροι από τους Δήμους (που είναι δικά μας χρήματα), να φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ, ενώ για τις Περιφέρειες τα 1,8 δισ. ευρώ, και όλοι να σφυρίζουν κλέφτικα. Και το θέμα δεν είναι αν τα ζητάνε μεταξύ «τυριού και αχλαδιού», αλλά αν οργανώνουν την πάλη για διεκδίκηση και σύγκρουση. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να δίνουν καθημερινές μάχες στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς και οι δήμαρχοι να νίπτουν τας χείρας τους και να μένουν σ’ ένα «τσάι με συμπάθεια». Η επόμενη κίνησή τους θα είναι περισσότεροι φόροι για το λαό μας, αυτό που λένε ανταποδοτικά, περισσότερο ξεζούμισμα των ανύπαρκτων πια λαϊκών εισοδημάτων. Και ξέρετε, δεν υπάρχει όμορφη πόλη με δυστυχισμένους ανθρώπους. Δεν μπορείς να «δεις» έναν καινούργιο φανοστάτη, όταν τα προβλήματα ζωής των λαϊκών στρωμάτων, τους σκεπάζουν πάνω από τα μάτια. Το ψηφοδέλτιό μας στέλνει το ελπιδοφόρο μήνυμα για να δυναμώσει η καθημερινή μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς, σπουδών και κατοικίας, για την ανάπτυξη αγώνων διεκδίκησης, των δικαιωμάτων στη μόρφωση, τη δουλειά και συνολικά τη ζωή. Για να παρθούν μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής - κρατικής ευθύνης, για να σπάσει το εμπόριο ελπίδων των νεανικών ψυχών, για πραγματική σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο για περισσότερες διεκδικήσεις, για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μας.

Ερ: Μήπως και αυτά είναι ένα προεκλογικό κουβεντολόι;
Απ: Λογική η ερώτηση, γιατί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση περισσεύουν τα λόγια. Όμως, το σύνολο του ψηφοδελτίου μας, δεν είναι από παρθενογένεση, ούτε υποταγμένο στον «καθωσπρεπισμό» της σαπίλας που διαμορφώνει παράγοντες ανάλογα με το πορτοφόλι τους, «σωτήρες» ανάλογα με το «κοινωνικό στάτους» και στην τελική... υπηρέτες των «αφεντάδων». Φτάσαμε στο σημείο μεγαλοεπιχειρηματίες να κατεβαίνουν υποψήφιοι σ’ άλλα ψηφοδέλτια με τυμπανοκρουσίες, για πετυχημένους που θα κάνουν τη χάρη στον «ηλίθιο λαουτζίκο» να τον σώσουν! Η δική μας εγγύηση αντιστρατεύεται όλους αυτούς που για να διασκεδάσουν την ανία τους, νομίζουν ότι μαζί με τον ιδρώτα θα κλέβουν και την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων. Η δική μας εγγύηση είναι η «ανάσα» μας που την αισθάνονται στο σβέρκο τους όλοι όσοι είναι απέναντι στο λαό μας.

Ερ: Πως περιμένετε να εκφραστεί όλη αυτή η αγανάκτηση που περιγράφετε;
Απ: Η αγανάκτηση έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να περιγραφεί. Φαίνεται μόνο ένα κομμάτι της. Το άλλο, το μεγαλύτερο, σιγοβράζει μέσα στον κόσμο. Το ζητούμενο είναι πηγαίνοντας στην κάλπη ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε νέος, ο κάθε επαγγελματίας, ο αγρότης, να αναλογιστεί ότι δεν πηγαίνουν όλοι να ψηφίσουν με τον ίδιο τρόπο. Την Κυριακή των εκλογών οι περισσότεροι θα ξυπνήσουν μ’ ένα κεφάλι «καζάνι» από τις έγνοιες για την καθημερινότητα, ενώ κάποιοι λίγοι θα έχουν έγνοιες για το πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις τους, πού κινούνται οι καταθέσεις τους! Είναι η στιγμή που τα λαϊκά στρώματα πρέπει να κάνουν το «κλίκ» στην κάλπη, που θα δώσει την αφορμή για μια στροφή στη ζωή τους. Να ψηφίσουν για όλα αυτά που τους βασανίζουν. Αυτό το «κλίκ» αν προκύψει, τότε θα ακουμπήσει στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και θα είναι πολλοί αυτοί που θα ...ψάχνονται.

Ερ: Θα σας ρωτούσα τι θα κάνατε την δεύτερη Κυριακή, αλλά αφήνετε και το ενδεχόμενο να είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δεύτερο γύρο;
Απ: Δεν υπάρχει δεύτερη Κυριακή. Υπάρχουν πενήντα δύο Κυριακές, υπάρχουν πενήντα δύο βδομάδες το χρόνο. Συνηθίσαμε να είμαστε «πρωταγωνιστές» και στις 52 βδομάδες. Να βάζουμε το αποτύπωμά μας σε κάθε αγωνιστικό σκίρτημα, σε κάθε διεκδίκηση. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες μεγαλώσαμε, εκεί μετράμε το μπόι μας. Και τη δεύτερη Κυριακή, όπως όλες τις άλλες, δεν θα μπορεί να σκεπαστεί ο «αναστεναγμός» των λαϊκών στρωμάτων που συνθλίβονται. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και είναι θέμα χρόνου να τιναχτεί το «καπάκι».

Ερ: Ως προς το θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, γιατί διαφωνείτε με τη λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης;
Απ: Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για την προστασία των χρηστών, τη στιγμή που με την λειτουργία τέτοιων χώρων υπονομεύονται στην πράξη το κίνητρο και η δυνατότητα των εξαρτημένων στην απεξάρτηση και στην κοινωνική επανένταξη. Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση της πολιτικής της λεγόμενης «μείωσης της βλάβης», που έχει αποτύχει ήδη. Εμείς, λοιπόν, απαιτούμε πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη και όχι «χώρους εποπτευόμενου θανάτου» ή δημιουργία «χώρων χρήσης ζωντανών- νεκρών». Αφού γέμισαν τον τόπο με προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων, συντήρησαν την εξάρτηση και διαμόρφωσαν νέες πιάτσες γύρω τους, διαφήμισαν την κάνναβη, στήνοντας καμπάνιες για τα οφέλη της στην υγεία και στην οικονομία, ανοίγουν μαγαζιά και στην Άρτα με προϊόντα κάνναβης και στα περίπτερα ακόμα βρίσκεις τέτοια προϊόντα, τώρα κινούνται στη λογική, η οποία μαντρώνει τους χρήστες, αντιμετωπίζοντάς τους ως «ξοφλημένους» για να μη χαλά το τουριστικό προϊόν που θέλουν να πουλήσουν. Πρόκειται για έναν συμβιβασμό με τα ναρκωτικά και όχι φροντίδα προς τον χρήστη.

Ερ: Ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών;
Απ: Δήμαρχος-υπηρέτης των κυβερνήσεων του κεφαλαίου ή δήμαρχος που δουλεύει μαζί με τους εργαζομένους, τον λαό της πόλης από θέσεις διεκδίκησης-αντιπολίτευσης στους ισχυρούς; Γιατί και η Άρτα θέλει δήμαρχο που να υπηρετεί την καθημερινότητα του λαού και όχι έναν ακόμα υπηρέτη κυβερνήσεων, ελιτίστικων και μεταμοντέρνων προσεγγίσεων. Γιατί η καθημερινότητα αναδεικνύει τους δικούς της ήρωες, τους εργαζόμενους, τους άνεργους τους ανθρώπους του μόχθου και του μεροκάματου, όλους δηλαδή εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν την πόλη όρθια.

Latest from Βίκυ Καινούργιου

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.