Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Όλγα Γεροβασίλη. Όρθιο ξανά Οκτώβριο το γεφύρι Πλάκας - Με Πυροσβεστικό Κλιμάκιο τα Πράμαντα

Όλγα Γεροβασίλη. Όρθιο ξανά Οκτώβριο το γεφύρι Πλάκας - Με Πυροσβεστικό Κλιμάκιο τα Πράμαντα

Με δώδεκα κατ’ αρχήν πυροσβέστες στελεχώνεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, το οποίο εγκαινίασε την Κυριακή η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ενώ παράλληλα διαθέτει τον απαραίτητο στόλο που ενισχύει την ασφάλεια των παραδοσιακών οικισμών των κατοίκων και των επισκεπτών, καθώς και την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου.

Εκτός από τα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, η Όλγα Γεροβασίλη και η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου (υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), επισκέφθηκαν το γεφύρι της Πλάκας, στο οποίο το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αρχίζει η λιθοδομή.
Στον χαιρετισμό της και για τα δυο έργα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε: «Χαίρομαι που συναντιόμαστε εδώ σήμερα, στα Πράμαντα, την καρδιά των Τζουμέρκων, με ό,τι αυτός ο ορεινός όγκος σημαίνει για την ιστορία τους. Αλλά είμαστε εδώ και για να συμβάλλουμε στις απαραίτητες υποδομές που χρειάζεται ο τόπος για να αναπτυχθεί.
Ο λόγος της σημερινής μας συνάντησης είναι η τήρηση μιας υπόσχεσης που έδωσα στον δήμαρχο και στους κατοίκους της περιοχής όταν έθεσαν το αίτημα για την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα Πράμαντα. Ένα αίτημα ομολογουμένως δικαιολογημένο, για τη λειτουργία μιας σημαντικής υποδομής για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Μια υπόσχεση που κάναμε πράξη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.Το έργο ξεκίνησε ο προκάτοχός μου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Γέφυρα Πλάκας
Ωστόσο, θα ήθελα να πω ότι πριν έλθουμε εδώ επισκεφθήκαμε με την πρώην υπουργό Πολιτισμού και υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου, το γεφύρι της Πλάκας. Αυτό το αρχιτεκτονικό και ιστορικό κόσμημα της περιοχής μας που κατέρρευσε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου.
Εκείνη την ημέρα η κοινωνία συγκλονίστηκε. Όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα. Η δε τοπική κοινωνία ένοιωσε ακρωτηριασμένη. Η αντίδραση της πολιτείας ήταν άμεση. Από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στο συλλογικό αίτημα για την αποκατάσταση του μνημείου.

Αποτέλεσμα συνεργασίας
Με την αποτελεσματική συνεργασία των υπουργείων Υποδομών, Πολιτισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Β. Τζουμέρκων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του ΤΕΕ-τμήμα Ηπείρου, βρέθηκαν τα χρήματα και επιλύθηκαν γρήγορα οι διαδικασίες. Ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αποκατάσταση του μνημείου, διασφαλίζοντας την χρηματοδότηση και κυρίως μεριμνώντας για την αποτελεσματική θεσμική διαδικασία και συνεργασία. Είναι ένα υπόδειγμα συνεργασίας φορέων, που έφερε αποτέλεσμα για ένα δύσκολο έργο. Είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που αναστηλώνεται σ’ όλο τον κόσμο, αποτελώντας παγκόσμια τεχνική πρωτοπορία στην αναστήλωση πέτρινων γεφυριών.
Τα έργα ξεκίνησαν πέρυσι το Φθινόπωρο. Σε λίγες ημέρες, από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αρχίζει η λιθοδομή και τον Οκτώβριο το γεφύρι θα είναι έτοιμο. Θα μείνει με το μεταλλικό κέλυφος για λίγους μήνες και τον Φεβρουάριο του 2020 είναι το ραντεβού μας για να γιορτάσουμε την παράδοση.

Να... καθησυχάσει ο Μπέκας
Το γεφύρι της Πλάκας θα είναι και πάλι στη θέση του γιατί ο κόσμος δεν το άφησε να φύγει. Να...καθησυχάσει έτσι κι ο πρωτομάστορας από τα Πράμαντα, ο Κώστας ο Μπέκας, που με τεχνική ιδιοφυΐα το έκτισε 150 χρόνια πριν. Να... καθησυχάσει και ο Μπέκας και να πάψει να γυρίζει σκιά πάνω από τα ερείπια του γεφυριού.
Σ’ αυτό το έργο γεφυρώνεται το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Γιατί στο γεφύρι που αναστηλώνεται τώρα αποτυπώνονται πολλά. Από τη μια η μαρτυρία για τις τεχνολογικές δυνατότητες των προγόνων μας, δηλαδή το πολιτισμικό μας παρελθόν. Από την άλλη η συνεργασία και η τεχνογνωσία, δηλαδή τα θεσμικά μας αντανακλαστικά, η κοινωνική συμμετοχή και συνεργασία, η συνέργεια και η σύγχρονη τεχνική γνώση.

Θωρακίζουμε τη χώρα από έντονα καιρικά φαινόμενα
Δεν είναι από σύμπτωση της τύχης που είχαμε την κατάρρευση του γεφυριού με τις πλημμύρες του Αράχθου.
Οι κλιματολογικές αλλαγές είναι έντονες και παρούσες. Οι απώλειες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια από φυσικές καταστροφές είναι πολύ σημαντικές. Για το λόγο αυτό, για όλο τον ευρωπαϊκό χώρο συντάσσεται ένα θεσμικό πλαίσιο συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο θα εξειδικεύεται σε κάθε επιμέρους χώρα ξεχωριστά.
Εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει και ολοκληρώνουμε την επεξεργασία του σχεδιασμού για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Η χώρα μας θα αποκτήσει ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών ακολουθώντας τα πλέον προηγμένα πρότυπα παγκοσμίως. Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο, που είναι απαραίτητο για να θωρακιστεί η χώρα απέναντι σ’ όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Το νέο μοντέλο θα αξιοποιεί όλες τις υποδομές και υπηρεσίες του δημοσίου και θα αφορά όλες τις φάσεις εκτάκτων αναγκών. Από την πρόληψη έως την αποκατάσταση, ενιαία, για όλες τις κατηγορίες κινδύνων.

Ασφάλεια για τους πολίτες
Όπως καλά ξέρετε τα Τζουμέρκα, χειμώνα καλοκαίρι, συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό παραθεριστών και πολλές δραστηριότητες. Αγροτουρισμός, ορειβασία, πεζοπορία, αναρριχήσεις, κατάβαση ποταμών, περιπατητικές διαδρομές σε ορεινά μονοπάτια.
Όλα αυτά κάθε χρόνο με αυξητική τάση. Αυτό σημαίνει και αυξημένα περιστατικά παροχής υπηρεσιών πυρόσβεσης ή διάσωσης.
Με τις υφιστάμενες δομές του Πυροσβεστικού Σώματος χρειαζόταν να καλυφθούν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις δηλαδή 60 έως 80 χιλιόμετρα σε δύσβατο ορεινό περιβάλλον για να αντιμετωπισθούν. Το Κλιμάκιο Βορείων Τζουμέρκων θα ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες στην περιοχή, την ασφάλεια των παραδοσιακών οικισμών, των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου.

Με δώδεκα πυροσβέστες
Θα στελεχωθεί σε πρώτη φάση-είπε-με δώδεκα πυροσβέστες και θα εξοπλιστεί με τρία υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα με τον εξοπλισμό τους.
Και βέβαια θα ευχαριστήσω τον δήμαρχο και το Δήμο που φρόντισαν για την κτηριακή υποδομή και την πρόσβαση, αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα για την ανταπόκριση.
Εύχομαι, λοιπόν, καλή δύναμη στο προσωπικό που θα αναλάβει το επιχειρησιακό πεδίο του κλιμακίου με τη σιγουριά ότι θα δώσει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής».

back to top

|| Επικοινωνήστε μαζί μας ||

TAXY LOGO1

Γραφεία: Κομμένου 30 (γωνία με οδό Μουργκάνας)

ΤΚ: Άρτα, 47132 - Ήπειρος

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο & FAX: 26810 77302

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ ανά έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« June 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.