Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Η εκδήλωση για την Επανάσταση των Ραδοβιζινών από Δήμο Γ. Καραϊσκάκη

Η εκδήλωση για την Επανάσταση των Ραδοβιζινών από Δήμο Γ. Καραϊσκάκη

Ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη σε συνεργασία με το Σύλλογο Κάτω Συνοικιών Μεγαλόχαρης διοργάνωσε εκδήλωση για την επέτειο της Επανάστασης των Ραδοβιζίων, στη Μεγαλόχαρη το 1854.

Θυμίζουμε ότι ο εν λόγω Δήμος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του Συλλόγου Κάτω Συνοικιών Μεγαλόχαρης αποφάσισε πριν δυο χρόνια την καθιέρωση της 15ης Ιανουαρίου ως ημέρα επετείου Επανάστασης των Ραδοβιζίων.

2019 01 18 radovizinwnΗ υποδούλωση της Ηπείρου τον 14ο αιώνα από τους Τούρκους οδήγησε τους ντόπιους στην εξαθλίωση και την απόλυτη φτώχεια και ανέχεια από την βαριά και ταπεινωτική φορολογία που αυξήθηκε στο διπλάσιο κατά την εποχή του Κριμαϊκού πολέμου, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει από σκοτεινή πιο ζοφερή και απάνθρωπη, σχεδόν αβάσταχτη...
To 1852 δερβέναγας της Άρτας τοποθετείται πάλι ο Φράσσαρης ενώ μια σειρά φόνων, όπως του Κωσταντίνου Σκαλτσογιάννη και του Γιάννη Ψαρογιάννη, καθώς και η απαίτηση του Φράσσαρη για προκαταβολή του φόρου για το έτος 1854, όξυναν την κατάσταση. Εκτραχύνθηκε ακόμη περισσότερο όταν έγινε απόπειρα δολοφονίας του μητροπολίτη Αργυροκάστρου. Τότε ήταν που στην Άρτα ενίσχυσαν τον στρατό τους και ξεκίνησαν επιχειρήσεις για την εξόντωση των ανταρτών στην περιοχή Ραδοβιζίου.
Τον Δεκέμβριο του 1853 ένοπλες ομάδες των Ελλήνων της περιοχής Άνω Ραδοβιζίου συγκρούονται με τον Τούρκικο στρατό στην Σκουληκαριά και στο Δημαριό, όπως και στην περιοχή «Παληοπαναγιά» και νικούν μετά από δύο φοβερές συγκρούσεις με τα Τουρκικά στρατεύματα. Οπλαρχηγοί ήταν ο Δημήτριος Σκαλτσογιάννης, ο Γ. Κατσικογιάννης και ο Κοτσίλας. Από κει και πέρα ξεκινά προετοιμασία και εγρήγορση σ’ όλη την περιοχή. Αυτή είναι η αρχή, η έναρξη μιας περιόδου με μάχες, αντιπαραθέσεις και πολύ αίμα...
Οι Τούρκοι της Άρτας μαθαίνοντας για την συγκέντρωση άρχισαν τα αντίποινα για εκφοβισμό, καταδιώκοντας και λεηλατώντας. Ταυτόχρονα στέλνουν ισχυρό απόσπασμα για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους άντρες στην Μπότση (Μεγαλόχαρη) μια και όλο περισσότεροι ένοπλοι και πρόθυμοι αγωνιστές μαζεύονται για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.
Στις 15 Ιανουαρίου 1854, στο χωριό Μπότση, πάρθηκε η επίσημη απόφαση του ξεσηκωμού. Υψώθηκε γαλάζια σημαία με λευκό σταυρό, μέσα στον οποίο είναι γραμμένο το «Εν τούτω νίκα» και γύρω από τον σταυρό το «Ελευθερία ή θάνατος».
Αυτή την έναρξη, που δυστυχώς είναι σχεδόν άγνωστη στους περισσότερους από μας, καθώς δεν αναφέρεται σε κανένα σχολικό εγχειρίδιο, τιμήσαμε σήμερα. Αυτή η Επανάσταση προκάλεσε τον ξεσηκωμό στην Ήπειρο και την Θεσσαλία με αλυσιδωτές αντιδράσεις που αν και θεωρητικά απέτυχε, ουσιαστικά οδήγησε στην απελευθέρωση της περιοχής.
Η ιστορία δεν είναι μονοσήμαντη ή μονοεστιακή, αλλά ένα σύστημα αλληλεπίδρασης που εκπέμπει και διδάσκει έως σήμερα. Αν βέβαια μπορούμε να την διαβάσουμε, αν μπορούμε να την διακρίνουμε, αν εν τέλει συναισθανθούμε για ποιό λόγο μνημονεύουμε και τιμούμε τους νεκρούς μας.
Θερμά συγχαρητήρια στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και τον άξιο δήμαρχο, Περικλή Μίγδο, ένα Δήμο, από τους πιο δύσκολους και δύσβατους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, που ξέρει να αντιστέκεται, που γνωρίζει να μάχεται κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες για να επιβιώσει και να προβληθεί η ένδοξη ιστορία του τόπου του μαζί με όλους τους Ραδοβιζινούς. Το απέδειξαν τότε, το 1854, το έδειξαν και σήμερα με την προθυμία τους και τις άοκνες προσπάθειές τους να καταφέρουν να διατηρήσουν το ελεύθερο και ανυπόταχτο πνεύμα και την ψυχή τους.

2019 01 18 radovizinwn2

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.