Logo
Print this page

«Ριγμένα» τα οκτώ τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου από την απόφαση για αναλώσιμα της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

«Ριγμένα» τα οκτώ τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου από την απόφαση για αναλώσιμα της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

«Ριγμένα» βρήκε για το 2019 η απόφαση της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τα οχτώ τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, κάτι που αποκαλύπτεται και με αριθμούς, καθόσον η διαφορά στην κατανομή του προϋπολογισμού του Ιδρύματος είναι εμφανής και σχεδόν προκλητική.

Ενώ στα 16 τμήματα του Πανεπιστημίου με τη μορφή που λειτουργούσε ως τώρα δόθηκαν 500.000 ευρώ, στα οχτώ του πρώην ΤΕΙ κατανεμήθηκε το ποσό των 80.000 ευρώ. Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, στην οποία παρόντες ήταν τόσο ο πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Αναστάσιος Τσίνας όσο οι πρόεδροι και οι κοσμήτορες των οχτώ τμημάτων, υπήρξε μεν αντίδραση όμως πέρασε η εισήγηση για την τελική κατανομή των 500.000 ευρώ από τη μια και των 80.000 από την άλλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπήρξε παρέμβαση του πρυτάνεως, Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, ο οποίος έκανε λόγο για διορθώσεις αλλά μετά την παρέλευση των τριών μηνών, δηλαδή μετά τον Μάρτιο. Προς τούτο πρότεινε την σύσταση επιτροπής για επανεξέταση του θέματος πλην όμως αρχικώς ανακοινώθηκε η συμμετοχή πέντε ακαδημαϊκών που προέρχονται όλοι από το Πανεπιστήμιο. Τότε ήταν που ο κ. Τσίνας ζήτησε να υπάρξει συμμετοχή εκπροσώπου και από το πρώην ΤΕΙ, κάτι που έγινε δεκτό και προς τούτο ορίστηκε η καθηγήτρια της Γεωπονικής Σχολής, Αθηνά Τζώρα.
Το γεγονός της μεγάλης διαφοράς στην κατανομή του ποσού για αναλώσιμα (γραφική ύλη, είδη υγιεινής και καθαριότητας, υλικών εργαστηρίων κλπ) καθώς και διεξαγωγής συνεδρίων δεν πέρασε ασχολίαστο από την ακαδημαϊκή κοινότητα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία επισημαίνει ότι αντιμετωπίστηκε ως «φτωχή συγγενής». Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται ότι κατά τα παρελθόντα έτη στα οχτώ τμήματα κατανέμονταν ποσά πάνω από 300.000 έως 350.000 ευρώ. Προστίθεται επίσης ότι με τα «ψίχουλα» που δόθηκαν είναι αδύνατο να καλυφθούν οι ανάγκες τη στιγμή μάλιστα που τώρα με την ενοποίηση θα απαιτηθούν αυξημένα κονδύλια.
Η κατανομή είναι πραγματικά άνιση και άδικη κι αν κανείς επεδίωκε ένα βαθύτερο σχολιασμό θα οδηγούνταν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν υποστηρίζουν ένθερμα το εγχείρημα, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα στις διάφορες συναντήσεις και εκδηλώσεις, στις οποίες παρών ήταν και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Οι καθηγητές του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου θα περίμεναν μια διαφορετική αντιμετώπιση κυρίως από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο οποίος ουδέποτε εμφανίστηκε αντίθετος με την ενοποίηση. Μιλούσε πάντα για ίση μεταχείριση, κοινή πορεία και ιστορική καμπή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ηπείρου.
Κάτι άλλο που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η κοινωνία της Ηπείρου, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία επικρότησε το εγχείρημα, περιμένοντας να δει δείγματα γραφής στην πορεία για την πλήρη ενσωμάτωση. Η άνιση κατανομή με το «καλημέρα» παγώνει τα συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας που γεννήθηκαν και σίγουρα δεν επικροτεί την απόφαση η οποία ελήφθη. Άλλα περίμενε σε πραγματικό χρόνο κι άλλα βλέπει να γίνονται, κι αυτό δεν αρέσει καθόλου. Ας το σκεφτούν σοβαρά οι έχοντες την «μπαγκέτα» και ας ευθυγραμμιστούν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αυτό που συνέβη είναι άδικο και πρέπει άμεσα να διορθωθεί ώστε να μείνουμε όλοι με την εντύπωση ότι η ενοποίηση ούτε υπονομεύεται, ούτε υποσκάπτεται, ούτε τορπιλίζεται...

Στα 16 Τμήματα του Πανεπιστημίου
Στα 16 Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατανεμήθηκαν τα εξής ποσά: Ιατρικής 85.640 ευρώ. Φυσικής 60.636 ευρώ. Χημείας 62.839 ευρώ. Μαθηματικών 19.564 ευρώ. Πληροφορικής 25.449 ευρώ. Φιλολογίας 12.035 ευρώ. Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής 12.643 ευρώ. Οικονομικών Επιστημών 16.739 ευρώ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 13.744 ευρώ. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών 13.125 ευρώ. Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών 55.804 ευρώ. Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών 57.991 ευρώ Αρχιτεκτονικής 16.959 ευρώ. Ιστορίας-Αρχαιολογίας 14.394 ευρώ. Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης 32.429 ευρώ. Σύνολο 500.000 ευρώ.

Στα οκτώ Τμήματα πρώην ΤΕΙ Ηπείρου
Στα 8 Τμήματα πρώην ΤΕΙ Ηπείρου κατανεμήθηκαν τα εξής ποσά: Γεωπονίας (Άρτα) 19.891 ευρώ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Άρτα) 11.616 ευρώ. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Πρέβεζα) 8.104 ευρώ. Μουσικών Σπουδών (Άρτα) 10.417 ευρώ. Νοσηλευτικής (Ιωάννινα) 9.369 ευρώ. Λογοθεραπείας (Ιωάννινα) 7.511 ευρώ. Αγωγής Φροντίδας (Ιωάννινα) 5.393 ευρώ. Τμήμα Μετάφρασης Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα) 5.728 ευρώ. Σύνολο 80.000 ευρώ.
Σημείωση: Υπάρχει και το Τμήμα Ψυχολογίας το οποίο αποσχίστηκε από το Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής που λειτουργεί ως ξεχωριστό Τμήμα για το οποίο κατανεμήθηκε το ποσό των 1.968 ευρώ.

Latest from ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Άρτας

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.