Logo
Print this page

Καινοτομώντας στην Ήπειρο. Ιπποφαές Ζαγορίου. Kαι βιολογικό και θαυματουργό!

Καινοτομώντας στην Ήπειρο. Ιπποφαές Ζαγορίου. Kαι βιολογικό και θαυματουργό!

Βρίσκεται στη λίστα με τα 10 κορυφαία προϊόντα που συνιστούν τροφές υψηλότατης διατροφικής αξίας και ενίσχυσης καλής υγείας κάθε οργανισμού.

Πήρε το όνομά του από τους ίππους του Μ. Αλέξανδρου, όταν καταναλώνοντας τα φύλλα ή τον υπόξινο καρπό του φυτού επουλώνονταν γρήγορα οι πληγές τους από τις μάχες και σύναμμα αποκτούσαν λαμπερό τρίχωμα. Ίππος και φως είναι το Ιπποφαές, στο οποίο η επιστήμη έχει προσμετρήσει 190 διαφορετικά στοιχεία και βιταμίνες κατατάσσοντάς το στις σουπερ τροφές.
Η Ηπειρωτική γη μπορεί να το φιλοξενήσει και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο Γιώργος Τζαφλίδης το καλλιεργεί ήδη βιολογικά στο χωριό Φραγκάδες σε υψόμετρο 920 μέτρων. Η καλλιέργεια αρδεύεται από υψόμετρο 1.400 μέτρων με δίκτυο 4,5 χιλιομέτρων, για το οποίο, σύμφωνα με τον παραγωγό, υπήρξε σημαντική συμβολή τόσο από την Περιφέρεια Ηπείρου με προσφορά το λάστιχο άρδευσης όσο και από το Δήμο Ζαγορίου.
«Την τοποθέτηση την κάναμε εμείς με δικά μας κεφάλαια», εξήγησε ο κ. Τζαφλίδης ο οποίος σταχυολογώντας τη θετική δράση του Ιπποφαές, λέγοντας: «Ακόμη δεν φαίνεται να το γνωρίζει ευρέως ο κόσμος. Όμως το Ιπποφαές είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριδιακό, αντιμικροβιακό και ενισχύει πολύ το ανοσοποιητικό, συμβάλλοντας με τη δράση του στην υπερπλασία του προστάτη, στα γυναικολογικά και παράλληλα βοηθάει πολύ στα μάτια. Το έχουμε επίσης δοκιμάσει με εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση του σακχάρου και της χοληστερίνης. Να προστεθεί η μεγάλη αξία του στην αύξηση του αιματοκρίτη, στην κολίτιδα και την δυσκοιλιότητα. Είναι διουρητικό. Συμβάλει σ’ όλα τα δερματικά προβλήματα, σε ψωριάσεις, δερματικές παθήσεις και εκζέματα, καθώς στην τόνωση και την ενέργεια».
Η καλλιέργεια είναι πιστοποιημένη βιολογική και ξεκίνησε το 2012. Σήμερα είναι ανεπτυγμένη σε 16 στρέμματα με 2.000 δέντρα. Σε πλήρη παραγωγή μπαίνουν μετά τον 5ο με 6ο χρόνο. Ο κ. Τζαφλίδης πήρε την πρώτη παραγωγή, η οποία θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν έσπαζαν ορισμένα δέντρα από το βάρος του χιονιού τον περυσινό χειμώνα.
Τα εργαστήρια βρίσκονται στους Φραγκάδες όπου παράγεται το τσάι Ιπποφαούς από φύλλα του δέντρου, ενώ καρπός διατίθεται αποξηραμένος ή τυποποιημένος σε μορφή μαρμελάδας και χυμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα στην υγεία γίνεται άμεσα αντιληπτό: «Αν καταναλώσει κάποιος δυο κούπες τσάι (πρωί - απόγευμα), σε πέντε ημέρες θα δει αμέσως διαφορά στην υγεία του σε δύναμη, ενέργεια κλπ», σημειώνει. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις εκθέσεις, όπως «Κερνάμε Ήπειρο» της Περιφέρειας, διότι, όπως εξήγησε, συμβάλλουν στο να γίνει αναγνωρίσιμο το προϊόν. Επιπροσθέτως όμως έρχεται σε επαφή και με ανθρώπους που ζητούν να το διοχετεύσουν στην αγορά μέσα από τα καταστήματά τους. Για την Άρτα αν ενδιαφερθεί κάποιο σημείο πώλησης με βιολογικά προϊόντα μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα.

ΤIP
Η ζήτηση από το εξωτερικό είναι πολύ υψηλή καθώς το προϊόν είναι γνωστό για τις ιδιότητές του. Τόσο που δεν επαρκούν ποσότητες για να καλυφθεί. Στην εσωτερική αγορά το Ιπποφαές Ζαγορίου διατίθεται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και μέσω διαδικτύου από γνώστες που το αναζητούν. Σε πρόσφατη έκθεση στην Αγγλία ζητήθηκε από τον κ. Τζαφλίδη ποσότητα ενός τόνου αποξηραμένου φύλλου για την παρασκευή κάψουλας. Ο ίδιος βέβαια δεν την διαθέτει, όμως αποτελεί ένδειξη της μεγάλης ζήτησης.

Latest from ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Άρτας

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.