Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

banner 01

Όαση για Διοικητήριο η Ελεούσα μπροστά στο σημερινό χάος από τις διάσπαρτες υπηρεσίες

Όαση για Διοικητήριο η Ελεούσα μπροστά στο σημερινό χάος από τις διάσπαρτες υπηρεσίες

Ξεκινάς το πρωί και τελειώνεις το μεσημέρι. Πλήρες μεροκάματο, και με τον ιδρώτα μας θα το εξασφαλίζαμε με τον φωτογράφο Δημήτρη Παπαρούνη, χώρια που θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε περαιτέρω αποζημίωση για νερό, κολατσιό και καφέ!

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να επισκεφθούμε και τις έξι Διευθύνσεις της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ώστε να απεικονίσουμε το καθένα από τα σημεία και παράλληλα να βρεθούμε στη θέση του πολίτη που σπεύδει για να εξυπηρετηθεί. Το κέντρο της πόλης αποτέλεσε το σημείο συνάντησής μας και πρώτη οπτική επαφή ασφαλώς το κτήριο επί της πλατείας Εθνικής Αντίστασης που είναι νοικιασμένο από την δεκαετία του ’60, στεγάζοντας την πρώην Νομαρχία. Στο κτήριο αυτό σήμερα λειτουργούν το γραφείο αντιπεριφερειάρχη, η Διεύθυνση Οικονομικού και Διοικητικού Προσωπικού και το Γραφείο ΠΣΕΑ (Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης).

Συμβουλευτήκαμε τις σημειώσεις μας και κατευθυνθήκαμε στην οδό Κοσμά Αιτωλού 10, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, εφαπτόμενη με την κεντρική πλατεία για να συναντήσουμε την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Μέχρις εκεί καλά, μετά όρεξη νάχεις!
«Κόψαμε» πεζή για την οδό Αμβρακίας με σκοπό να επισκεφθούμε την Διεύθυνση Ανάπτυξης και Εμπορίου στον αριθμό 23, δίπλα από το Ταχυδρομείο Άρτας. Εκεί δηλαδή που σε περίπτωση που θελήσεις να περάσεις το κατώφλι δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρεις πηγαίνοντας με αυτοκίνητο, καθότι είναι παντελώς αδύνατο να βρεις για να σταθμεύσεις.
Και τώρα πού πάμε; Πήραμε το δρόμο για την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, η οποία στεγάζεται στην Περιφερειακή οδό επί της Φλέμιγκ 6. Ακολουθείστε μας... Από την Αμβρακίας συνεχίζουμε προς το ύψος της λαϊκής αγοράς και συνεχίζουμε διασχίζοντας την Β. Πύρρου μέχρι την πλατεία Κιλκίς. Από κει πιάνουμε την Ελ. Βενιζέλου στρίβοντας πίσω από το ξενοδοχείο «Κρόνος» και κατεβαίνουμε την Μ. Γραικού. Αφήνουμε πίσω μας το 1ο δημοτικό- γυμνάσιο-λύκειο, στρίβουμε δεξιά και φτάνουμε στην οδό Φλέμιγκ 6. Είναι το κτήριο που πριν ανεγερθεί το Αστυνομικό Μέγαρο στέγασε για πολλά χρόνια την Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας. Τα τελευταία χρόνια στεγάζεται η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής καθώς επίσης το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Έχεις πια ιδρώσει... Βλέποντας τις σημειώσεις με τις υπόλοιπες Διευθύνσεις νιώθεις ανακούφιση γιατί η Διεύθυνση Μεταφορών-Επικοινωνιών και Δικτύων βρίσκεται επί της Περιφερειακής οδού και Αράχθου. «Α, εδώ κοντά είναι...ευκολάκι», θα σκεφτείς. Μην βιαστείς. Διότι αν σχεδιάζεις να φτιάξεις πχ μια νέα παραγωγική μονάδα ή είσαι σ’ ένα πρόγραμμα για νέους αγρότες ή κτηνοτρόφους και από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σού ζητήσουν κάτι σχετικό με Τεχνική Υπηρεσία, που είναι και το πιθανότερο (απ’ ότι να απαιτηθεί κάποιο έγγραφο σχετικό με συγκοινωνία), τότε... κουράγιο νάχεις.
Φωτογραφίζοντας το κτήριο με την Ελληνική σημαία επί της Περιφερειακής οδού, λίγο παραπάνω από την Εφορία με την πινακίδα «Διεύθυνση Μεταφορών-Συγκοινωνιών και Δικτύων Περιφερειακής Ενότητας Άρτας», μαζέψαμε τα κουράγια μας και... βούρ για την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Πού; Δίπλα στη γέφυρα, οδός Ταγματάρχη Παπακώστα 6. Είναι το κτήριο που κάποτε στέγαζε και την Πολεοδομία Νομαρχίας πριν ενοποιηθεί με εκείνη του Δήμου και μετακινηθεί στο Δημαρχείο.
Εδώ, λοιπόν, στους δυο πάνω ορόφους στεγάζεται η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας (στον πρώτο όροφο έχει από πέρυσι μετακινηθεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας).

Με αυτοκίνητο
Ναι, εξετάστηκε κι αυτό. Προσμετρήθηκαν περισσότερα αρνητικά από την επίσκεψη για το ρεπορτάζ. Ίσως για τον πολίτη να στοίχιζε και κάτι παραπάνω αν μάζευε και καμία κλήση.
Τα αρνητικά στην περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου είναι: Κάνεις περισσότερα χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο απ’ ότι με τα πόδια. Καταναλώνεις καύσιμο και μπλοκάρεις στην κίνηση οπότε χάνεις περισσότερο χρόνο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, έξω στη γέφυρα όπου υπάρχει παρκινγκ ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το διπλανό που ανήκει σε σουπερ μάρκετ, στις άλλες υπηρεσίες δεν μπορείς να σταματήσεις. Για ορισμένους το σημαντικότερο όλων είναι ότι διαταράσσεται το νευρικό σου σύστημα λόγω αυξημένης κίνησης στους στενούς δρόμους εντός πόλης, ανεβαίνει η πίεση και αισθάνεσαι μέγιστη ντροπή...
Ντροπή, ναι ντροπή και να γιατί:
Επιβιβάσου στο αυτοκίνητό μας και πάμε για πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στο κεντρικό κτήριο. Πού θα το αφήσεις; Παράνομα στην αρχή της Παντοκράτορος ή στην αρχή της Κοσμά Αιτωλού εμποδίζοντας και τους επαγγελματίες ταξί ή επί της Αμβρακίας;
Όπου κι αν προσπαθήσεις να πλησιάσεις, ατύχησες! Μένει ο ένας στο αυτοκίνητο σε προσωρινή στάση στην αρχή της Παντοκράτορος και καλύπτει ο δεύτερος την απόσταση με τα πόδια. Άρα θα γλιτώσεις την κλήση μόνο αν έχεις προσωπικό οδηγό να σε περιμένει με τη μηχανή αναμμένη έως ότου φτάσεις, εξυπηρετηθείς και επιστρέψεις. Ειδάλλως, μαζί με τον οδηγό που πήρε μια κλήση Δημοτικής Αστυνομίας το πρωί της Τετάρτης στην αρχή Παντοκράτορος θα συγκαταλέγονταν και η δική μας. (Μας είδαν οι δημοτικοί αστυνόμοι ότι περιμέναμε σε προσωρινή στάση με αλάρμ. Αλλά δεν γνώριζαν ότι πρόκειται για εν εξελίξει ρεπορτάζ).

Ίδρωσαν οι παλάμες σου...
Αν σκεφτείς ότι θα συνεχίσεις με αυτοκίνητο έμπλεξες! Διασχίζεις την Β. Κωνσταντίνου, περνάς από την Κοτζιούλα, στρίβεις στην Αμβρακίας για να φτάσεις στον αριθμό 23 προκειμένου να βρεθείς στην Διεύθυνση Ανάπτυξης και Εμπορίου.
Φτάνεις και δεν έχεις που να σταθείς με το αυτοκίνητο. Κάνεις ένα ακόμη κύκλο μήπως το όχημα του ταχυδρομείου, ξέρεις εκείνο το μπλε βανάκι, φόρτωσε, φύγει τώρα και σου δοθεί το περιθώριο να καταλάβεις για λίγο τη θέση με σήμανση «P Ταχυδρομείου»...
Λίγο καλέ, να βολευτείς μέχρι να ανέβεις και να κατέβεις στο Τμήμα Εμπορίου και ...αν είναι αυτή η καλή κοπέλα που σε εξυπηρέτησε τις προάλλες θα σε καταλάβει που βιάζεσαι και να... θα το πάρεις αμέσως. Δεν θα αργήσεις... Έχουν ήδη ιδρώσει οι παλάμες σου από το άγχος και...αμάν, πάει μεσημέρι και έχεις κι άλλες δουλειές. Ουφ πια, το στριμώχνεις διαγωνίως μπροστά από το Ταχυδρομείο κι όσο να ανέβεις και να κατέβεις, οι χτύποι της καρδιάς ακούγονται στα μελίγγια σου από την αγωνία.
Αν είσαι λιγάκι άνθρωπος σεμνός, ευγενικός και ευπροσήγορος, τα μαγουλά σου καίνε από ντροπή γιατί άκουσες την κόρνα από το φορτοταξί που δεν χωράει να βγει στην Αμβρακίας. Κάνεις ένα νεύμα συγνώμης με το κεφάλι κατεβασμένο από ντροπή (γιατί εσύ ντρέπεσαι που πήγες να εξυπηρετηθείς κι όχι εκείνοι που στέγασαν την υπηρεσία στο απροσπέλαστο σημείο). Μπαίνεις στο αυτοκίνητο, πιάνεις άρον-άρον το τιμόνι και φεύγεις να κρύψεις την ντροπή σου... Κι είχες ακόμη να πας για μια αίτησή σου στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κι από κει για ένα χαρτί στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων...

ΥΓ: Δεν σταματήσαμε παρά για ελάχιστο χρόνο έξω από κάθε υπηρεσία, όσο διαρκούσαν μια -δυο φωτογραφικές λήψεις. Σ’ όλες τις περιπτώσεις παράνομο διπλο-παρκάρισμα με αλάρμ και ο οδηγός στο τιμόνι. Παρατηρήσαμε όμως ότι αν χρειαζόταν να σταθμεύσουμε πραγματικά, θα ήταν αδύνατο, ιδίως στο κέντρο της πόλης!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΘΑΣ
Διοικητήριο το συντομότερο δυνατό στην Άρτα
Στις ενέργειες της Περιφέρειας ώστε το συντομότερο δυνατό η Άρτα να αποκτήσει σύγχρονο και λειτουργικό Διοικητήριο, αναφέρεται σε δήλωσή του προς τον «Τ» ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Ψαθάς.
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, ο κ. Περιφερειάρχης κι εγώ προσωπικά, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, δεσμευτήκαμε για την ανεύρεση χώρου κατασκευής Διοικητηρίου στην Άρτα.
Έχοντας πλήρη γνώση των προσπαθειών που είχαν γίνει παλαιότερα και οι οποίες δεν είχαν ευοδωθεί, αναζητήσαμε κάθε πιθανή και εφικτή λύση στον αστικό ιστό και στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, ο κ. Περιφερειάρχης κι εγώ, εντείνουμε τις ενέργειές μας έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν η Άρτα ν’ αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό Διοικητήριο, αντάξιό της, λύνοντας οριστικά το χρόνιο πρόβλημα διασποράς των Υπηρεσιών σε διάφορα κτίρια ώστε να προσφερθούν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες της Άρτας».
Βασίλης Ψαθάς, αντιπεριφερειάρχης Άρτας

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.