Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Αυτό θα είναι το Αγροδιατροφικό Πάρκο Άρτας

Αυτό θα είναι το Αγροδιατροφικό Πάρκο Άρτας

Σε έκταση 170 στρεμμάτων δίπλα από το «κάμπους» του ΤΕΙ Ηπείρου, στους Κωστακικούς, σχεδιάζεται να λειτουργήσει το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο Ηπείρου, η ίδρυση του οποίου έχει προγραμματιστεί μέσα από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο ενοποίησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ο σκοπός του καινοτόμου για τα Ελληνικά δεδομένα Πάρκου ως συνέχεια και παρακολούθημα της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα.
Μεταξύ των άλλων σκοπός του Πάρκου είναι η παροχή γνώσης για την παραγωγή προϊόντων, η καινοτομία, η έρευνα, οι τρόποι καλλιέργειας κλπ. Παράλληλα, όπως μας αναφέρεται από τον πρύτανη του ΤΕΙ Ηπείρου, Αναστάσιο Τσίνα, το Αγροτοδιατροφικό Πάρκο θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο από τους πολίτες, οι οποίοι εκτός από την παρατήρηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα έχουν την ευκαιρία να αγοράζουν για παράδειγμα σπόρους και να ενημερώνονται για νέες πρακτικές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο, πέραν των εκθετηρίων, θα λειτουργεί ακόμα και εστιατόριο, καθώς καφέ, αναψυκτήρια, ενώ θα παρέχονται υπηρεσίες φιλοξενίας επιστημόνων, ερευνητών ακόμη και φοιτητών από Πανεπιστήμια εσωτερικού και εξωτερικού. Ως εκ τούτου πρόκειται να αναπτυχθεί σταδιακά σε κομβικής σημασίας υποδομή για την ανάπτυξη της περιοχής.
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας περιγράφονται κυρίως ο σκοπός, οι διαδικασίες και ο τρόπος λειτουργίας και συνάμα καταδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα ανάπτυξής του. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σκοπός του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (ΠΑΤΕΠΗ) με έδρα την Άρτα, είναι, σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή, να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί παραγωγικές δραστηριότητες αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης που ενσωματώνουν καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα, διατηρώντας διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την κοινωνία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ειδικότερα, στους στόχους του περιλαμβάνεται: Πρώτον, η στοχευμένη έρευνα, η ενίσχυση, η δημιουργία και η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα της αγροδιατροφής, η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης με ταυτόχρονη διατήρηση, ανάδειξη και εμπλουτισμό των φυσικών πόρων και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με πρότυπες δράσεις.
Δεύτερον, η εκπαίδευση σπουδαστών της Γεωπονικής Σχολής, καθώς και η επιμόρφωση και κατάρτιση σε θέματα όπως οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής και νέες τεχνολογίες βέλτιστης αγροτικής παραγωγής, η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, η εφαρμογή γνώσεων για την παραγωγή προϊόντων με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η αναγνώριση και αναπαραγωγή γηγενών αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η παραγωγή και ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων με ιδιαίτερα και ευεργετικά χαρακτηριστικά για την υγεία του ανθρώπου (βιοτρόφιμα), η εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων καλλιέργειας (υδροπονικά, αεροπονικά), η ανάπτυξη τεχνικών γενετικής βελτίωσης.
Τρίτον, η ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και εξοικείωσης με τον αγροδιατροφικό κλάδο και τις επιμέρους δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, περιλαμβάνοντας ακόμη και δράσεις αναψυχής, όπως, ιδίως, θεματικές εκθέσεις και ημερίδες, οργανωμένες επισκέψεις, επιδείξεις και ξεναγήσεις στους χώρους του.
Για την επίτευξη των σκοπών του το ΠΑΤΕΠΗ, μπορεί να φιλοξενεί δομές, όπως ενδεικτικά, κέντρο ολοκληρωμένης αγροτικής εκπαίδευσης και παραγωγής πρότυπων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων, πρότυπες βιοκλιματικές μονάδες εκτροφών για την παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καινοτόμες ιδιότητες στο πλαίσιο πρότυπης παραγωγής ελαχιστοποιημένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, πρότυπο θερμοκήπιο, μονάδα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, οι οποίες καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας του Πανεπιστη-μίου Ιωαννίνων, μετά από εισήγηση της επιτροπής διαχείρισης.

Με επιτροπή. Η επιτροπή που θα διαχειρίζεται το Πάρκο προβλέπεται στο νομοσχέδιο και συγκροτείται ως εξής: «Με απόφαση της Συγκλήτου συγκροτείται άμισθη πενταμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας και τέσσερα μέλη ΔΕΠ πρώτης βαθμίδας ή της βαθμίδας του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δύο τουλάχιστον εκ των οποίων είναι μέλη ΔΕΠ του τμήματος Γεωπονίας. Η επιτροπή εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο για θέματα σχετικά με την λειτουργία του ΠΑΤΕΠΗ και μπορεί να της ανατίθεται, ύστερα από απόφαση του ΔΣ, ο συντονισμός και η υλοποίηση των επιστημονικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του ΠΑΤΕΠΗ. Η θητεία των μελών της επιστημονικής επιτροπής είναι τετραετής, με δυνατότητα ανανέωσης. Ως εκ τούτου, με την ύπαρξη και λειτουργία του Αγροτοδιατροφικού Πάρκου, η προοπτική για την δημιουργία και δεύτερου τμήματος με αναφορά στα τρόφιμα ενισχύεται έτι περισσότερον.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.