RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com | Τηλέφωνο - FAX26810 77302

Οι προτάσεις για την ενοποίηση. Όλο και πιο κοντά Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου

Οι προτάσεις για την ενοποίηση. Όλο και πιο κοντά Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου

Βήματα μπροστά, τα οποία μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στο νέο μεγάλο Πανεπιστήμιο για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής διαβούλευσης από τις αρχές του έτους κατατέθηκε επισήμως στο υπουργείο Παιδείας. Πόρισμα που πλέον με τις παρατηρήσεις του υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, αναμένεται να επιστραφεί προς ψήφιση από τις δυο Συγκλήτους, ήτοι Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Τ», από την πλευρά του υπουργείου τηρούνται ταχύτατα χρονοδιαγράμματα στην όλη διαδικασία διαβούλευσης για την διαμόρφωση νέας ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ως εκ τούτου τίποτε δεν αποκλείει την επιστροφή της πρότασης (πορίσματος) με τις σχετικές παρατηρήσεις του υπουργού προς τα δυο Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Προς τούτου λαμβάνεται υπόψη η ταχύτητα με την οποία λειτούργησε το υπουργείο Παιδείας στο αντίστοιχο πόρισμα της επιτροπής διαβούλευσης για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το αντίστοιχο ΤΕΙ, το οποίο ήλεγξε και επέστρεψε προς ψήφιση σε διάστημα τριών ημερών.
Η επιτροπή διαβούλευσης που εργάστηκε τους τελευταίους μήνες, ολοκλήρωσε το πόρισμά της με ομόφωνη πρόταση, η οποία αφορά σε όλα τα προς ένταξη τμήματα στο ενοποιημένο Πανεπιστήμιο.
Κατά πρώτον προτείνεται η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα με δυο τμήματα, ήτοι Φυτικής και Ζωικής παραγωγής αντίστοιχα, ενώ το μέχρι πρότινος τμήμα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής τοπίου προτείνεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Γεωπονικής Σχολής.
Το ΤΛΠΜ (Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής) παραμένει επίσης στο νομό με πρόταση για μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης ως Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το τρίτο προτεινόμενο ως αυτόνομο Πανεπιστημιακό Τμήμα, με έδρα την Άρτα, είναι το Τμήμα με την ονομασία Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Στην Πρέβεζα ως Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προτείνεται η λειτουργία του τμήματος Λογιστής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ.
Για την Ηγουμενίτσα, όπου και η έδρα λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή διαβούλευσης στο ομόφωνο πόρισμά της έχει διατυπώσει ορισμένες προτάσεις, αφήνοντας ωστόσο την πρωτοβουλία των κινήσεων για το εν λόγω τμήμα στο υπουργείο. Όπως μαθαίνουμε, το τμήμα που στο παρελθόν ιδρύθηκε έχοντας αντικείμενο τις ξένες γλώσσες στον τουρισμό και μετέπειτα αποτέλεσε το νέο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ζητείται να εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας του σε νέα βάση, δηλαδή ως Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας ώστε το πρόγραμμα σπουδών του να διευρυνθεί και να αφορά τον τομέα τουριστικής ανάπτυξης και όχι μόνο.
Τα δυο από τα τρία τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου που εδρεύουν στα Ιωάννινα, ήτοι Νοσηλευτικής και Λογοθεραπείας, σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, μπορούν να αποτελέσουν τμήματα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, λόγω της συνάφειας του αντικειμένου τους.
Όσον αφορά το τμήμα Βρεφονηπιοκομίας, προτείνεται η μετεξέλιξή του σε Τμήμα Ειδικής Αγωγής ενταγμένο στην Παιδαγωγική του Πανεπιστημίου. Οι σπουδές προβλέπεται να έχουν ως αντικείμενο την ειδική αγωγή με τους αποφοίτους εκπαιδευτικούς να στελεχώνουν Ειδικά Σχολεία ή τμήματα σχολικής ένταξης που αφορούν σε μαθητές με ειδικά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες.

Και Τεχνική εκπαίδευση
Ειδικό βάρος στο μεταξύ δίνεται στην διαμόρφωση ενιαίου και οργανωμένου χώρου τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα.
Φαίνεται πως στον τομέα αυτό οι αλλαγές θα είναι δομικές. Αυτό που μας μεταφέρεται είναι ο σχεδιασμός προγραμμάτων σπουδών διετούς φοίτησης με την ίδρυση αντίστοιχων Τεχνικών Σχολών. Προς τούτο κατατίθενται προτάσεις από την επιτροπή διαβούλευσης για την περιοχή, οι οποίες όμως επιδέχονται περαιτέρω επεξεργασία από το υπουργείο.
Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις για Σχολές διετούς φοίτησης σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία, και για ακόμη δυο με τρεις Σχολές, σε επόμενο χρόνο σε Άρτα και Πρέβεζα. Αυτό βέβαια αποτελεί ένα επιμέρους κεφάλαιο της διαβούλευσης, που αφορά στην οργάνωση της τεχνικής εκπαίδευσης, κάτι για το οποίο όλες οι πλευρές εκφράζονται θετικά. Για κάθε πρόταση όμως λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία και οι ανάγκες κάθε περιοχής, όπως και η αναπτυξιακή τους στόχευση.

back to top

Επικοινωνήστε μαζί μας...

TAXY LOGO1

Γραφεία: Κομμένου 30 (γωνία με οδό Μουργκάνας) - ΑΡΤΑ, ΤΚ 47132

Ε-mail & Διαφήμιση: taxydrom@gmail.com

Τηλέφωνο: 26810 77302

FAX: 26814 00062

Συνδρομή στην εφημερίδα: 50 ευρώ/έτος

Σαν σήμερα...

Ειδήσεις ανά ημερομηνία

« April 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.