Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Τα πέρασαν…«ζεύκι» στον Βαθύκαμπο Άρτας

Τα πέρασαν…«ζεύκι» στον Βαθύκαμπο Άρτας

Ο καλός ανοιξιάτικος καιρός ευνόησε ώστε και φέτος να σχηματιστεί το αδιαχώρητο στον διαγωνισμό του παραδοσιακού σκιάχτρου και την γιορτή ανταλλαγής των παραδοσιακών σπόρων που έγινε στο Βαθύκαμπο Κεντρικού, στην ταβέρνα- οινοποιείο "Ζεύκι" του Κώστα Βασιλείου.

Εφέτος είχε γίνει πολύ καλύτερη πρόβλεψη σε ψητά και φαγητά και όλοι όσοι παρευρέθηκαν είχαν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Μεγάλη υπήρξε η συμβολή και η βοήθεια από την Λέσχη των αρχιμαγείρων Ελλάδος (chefs club).
Εκ μέρους της Ένωσης των Συλλόγων ο πρόεδρος, παιδίατρος, Αντώνης Κοντός, συνεχάρη τον κ. Κώστα Βασιλείου για την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης είπε: «Τα σκιάχτρα ή σκιαζούκλια είναι συνυφασμένα με την προστασία και την γονιμότητα της γης, αλλά και γενικότερα με την παραδοσιακή αγροτική ζωή.
Ο στόχος τους είναι να "σκιάζουν", να φοβίζουν δηλαδή και να απομακρύνουν κάθε επίδοξο εισβολέα που θέλει να καταστρέψει τους αγροτικούς καρπούς. Οι εχθροί αυτοί μπορεί να είναι εναέριοι, όπως τα σπουργίτια, οι καρακάξες, οι κίσσες και άλλα πουλιά. Μπορεί όμως να είναι και επίγειοι όπως οι ασβοί, τα κουνάβια, οι αλεπούδες, κα. Ήταν δηλαδή τα σκιάχτρα οι σιωπηλοί αγροφύλακες που προστάτευαν την φυτική παραγωγή (σταφύλια, καλαμπόκια, κεράσια, ροδάκινα, κα). Σκιάχτρα μερικές φορές έβαζαν και στα κοτέτσια για να προστατέψουν τις κότες από τα "ζουλάπια".
Μεταφορικά σκιάχτρο σημάνει, ο πολύ άσχημος, ο αδύνατος, ο ασθενικός άνθρωπος. Παλαιότερα όταν ανέθεταν στον προξενητή να βρει κάποια νύφη του έλεγαν να προσέξει, να είναι όμορφη, "να μην είναι κανένα σκιάχτρο". Είναι δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας και ευαισθησίας ντυμένα με παλιόρουχα, κουρέλια και όποια άλλα άχρηστα υλικά μπορούσε να προσθέσει ο λαϊκός δημιουργός. Παραγεμισμένα με άχυρο, πριονίδι ή φύλλα από δέντρα, στηριγμένα σε πασσάλους ή στους φράχτες των χωραφιών ως άγρυπνοι φρουροί παντός καιρού να προστατεύουν των μόχθο των αγροτών. Σκιάχτρα συναντούμε και στην αρχαιότητα στις κωμωδίες του Αριστοφάνη, "Ειρήνη", "Βάτραχοι". Μερικά σκιάχτρα ήταν πραγματικά έργα τέχνης, είχαν δε πολύ μεγάλη ομοιότητα με τον άνθρωπο που απεικόνιζαν».
Ο κ. Κοντός αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του κ. Βασιλείου και της «Κιβωτού Τζουμερκιώτικων σπόρων» που έχει δημιουργηθεί ώστε να διατηρηθούν οι ντόπιοι παραδοσιακοί σπόροι και να αναπαραχθούν ενάντια στα μεταλλαγμένα. «Βλέπουμε, λοιπόν, τον πρόεδρο (έτσι τον αποκαλούμε εμείς εδώ τον κ. Βασιλείου), να επιμένει παραδοσιακά, όπως παραδοσιακά και αγνά είναι και τα υλικά που χρησιμοποιεί στην ταβέρνα του σ' όλα τα εδέσματα που μας προσφέρει».
Ξεχωριστή μνεία έκανε στην παρουσία των βραβευμένων μαγείρων από την Λέσχη αρχιμαγείρων Ελλάδος (chefs club), οι οποίοι μαγείρεψαν επιτόπου μοσχαρίσιο ελευθέρας βοσκής Τζουμέρκων και εξέπληξαν ευχάριστα το κοινό με τις πρωτότυπες και μεσογειακές συνταγές τους.

05 05 15 zeuki

Χαιρετισμοί-παρουσίες
Στον σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Σιολιόγκας, συνεχάρη όλους τους διοργανωτές, αναφέροντας ότι «ο Δήμος θα είναι πάντα αρωγός σε παρόμοιες εκδηλώσεις». Ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου, Φώτης Τσιβόλας, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν όλες αυτές οι παρόμοιες εκδηλώσεις για την ανάπτυξη της περιοχής. Εκ μέρος της ομάδας εθελοντών "Κιβωτός των Τζουμερκιώτικων σπόρων" η Χρύσα Σφήκα, αναφέρθηκε στα οφέλη των μη μεταλλαγμένων παραδοσιακών σπόρων. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου του shefs club, Αναστάσιος Τόλης, στον σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της λέσχης "chef's club" και στη σημασία της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.
Έγινε και απονομή αναμνηστικών πλακετών εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας (chef's club) στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας, Κώστα Βασιλείου, στον πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων, Αντώνη Κοντό και στην ομάδα εθελοντών "Κιβωτός Τζουμερκιώτικων σπόρων» στην Χρύσα Σφήκα.
Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακή και ρεμπέτικη ορχήστρα. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Κεντρ. Τζουμέρκων, Νίκος Σιμόπουλος, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Σιολιόγκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Λεωνίδας Τσίπρας, Γιάννης Πλούμπης, Καίτη Λάμπρη και Κώστας Αλυμάρας και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Διστράτου, Γιώργος Ντάλας.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.