Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων. Ζητά μικρές ευέλικτες δομές με ανθρώπινες συνθήκες

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων. Ζητά μικρές ευέλικτες δομές με ανθρώπινες συνθήκες

Μια ακόμη αρνητική απόφαση ως προς την προτεινόμενη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χωροθέτηση Δομής Φιλοξενίας στα όρια του Δήμου Αρταίων, καταγράφηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή.

Το θέμα συζήτησης αφορούσε σε ιδιωτική έκταση περίπου 38 στρεμμάτων στην περιοχή μεταξύ Χανόπουλου, Καμπής, Ρόκκα και Καλαμιάς, για την οποία τα Τοπικά Συμβούλια στις εν λόγω κοινότητες, κατέθεσαν την αντίθεσή τους με αποφάσεις λαϊκών συνελεύσεων που προηγήθηκαν.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση αποφάσισε να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ως εκ τούτου ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, παρείχε ενημέρωση προς το Σώμα σχετικά με επικείμενη συνάντηση με τον υπουργό, Νότη Μηταράκη.

Στην συνεδρίαση κοινή συνισταμένη των θέσεων όπως αυτές καταδείχτηκαν από όλες τις πτέρυγες του Συμβουλίου, αποτέλεσε η δημιουργία μικρότερων και ευέλικτων Δομών ώστε να εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες για τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και μετανάστες και συνάμα λιγότερη πιθανή όχληση των τοπικών κοινωνιών. «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πόλη μέσα στην πόλη», σημείωσε ο κ. Τσιρογιάννης στην τοποθέτησή του, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι απευθύνθηκε πρόσκληση προς τον κ. Μηταράκη για συμμετοχή στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που όμως, ο νέος υπουργός ζήτησε χρόνο ώστε να ενημερωθεί για να την αποδεχθεί σε επόμενο χρόνο.

Παράλληλα εκ μέρους του κ. Τσιρογιάννη κοινοποιήθηκε η παράδοση ολοκληρωμένου φακέλου με όσα έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα στην Άρτα για το συγκεκριμένο θέμα, ξεκινώντας από την πρώτη υποδειχθείσα θέση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Κρεκούκια) και όσα ακολούθησαν «χωρίς την προηγούμενη επιτόπια ενημέρωση και συνεργασία των τοπικών φορέων και του Δήμου», όπως είπε. Στον ίδιο φάκελο ιστορικού του θέματος επισυνάπτονται εκ μέρους του Δήμου Αρταίων όλες οι αποφάσεις τοπικών συμβουλίων, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Τσιρογιάννης «ενημερώνουμε τον νέο υπουργό ότι το 1% για την περιφέρειά μας έχει καλυφθεί και πως αν το ίδιο συμβεί σε όλες τις περιφέρειες τότε μπορούμε να δούμε τι αριθμό που θα αντιστοιχεί στο 1% σε επίπεδο Δήμου μπορούμε να υποδεχθούμε». Ο ίδιος στην εισήγησή του πρότεινε να εξεταστεί και το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ με ενοικιάσεις διαμερισμάτων, ξενοδοχείων κλπ, ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να δει ξανά το θέμα ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) και να λειτουργήσει σε συνεργασία με τους Δήμους».

Κριτική στον δήμαρχο Αρταίων, για την διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος άσκησε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, η οποία τόνισε πως «δεν έχει ξεκάθαρη θέση για το αν θέλει ή όχι τους πρόσφυγες στην Άρτα».

Μεταφέροντας τη θέση του συνδυασμού της, υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να στοιβαχτούν άνθρωποι σε μια έκταση 50 στρεμμάτων χωρίς νερό, ρεύμα και με τους ντόπιους να αναφέρουν συχνά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή. Θέλουμε μικρές δομές ανοιχτού τύπου όπου θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε κάτω από ανθρώπινες συνθήκες τους συνανθρώπους μας».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες με όραμα», Γιώργος Μπαλάγκας, δήλωσε: «Τελούμε εν αναμονή των απαντήσεων που θα έχουμε από την ενημέρωση και την συνάντηση του κ. Μηταράκη με τον δήμαρχο Αρταίων. Διότι δεν έχουμε τίποτε νεότερο και επί της ουσίας αυτό μας ανακοίνωσε κ. ο δήμαρχος».

«Όσα Τοπικά Συμβούλια κι αν γίνουν πάντα η απόφαση θα είναι αρνητική για κάθε περιοχή», ανέφερε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννης Παπαλέξης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσιρογιάννη, είπε: «Το ζήτημα αυτό δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση, όμως να ξέρετε κ. δήμαρχε ότι αυτό το ποτήρι ανήκει σε σας. Εμείς πήγαμε στις Γενικές Συνελεύσεις των κατοίκων και το θέμα είναι καυτό. Πείτε μας τι απόφαση θέλετε να πάρουμε για να σας βοηθήσουμε. Διότι να ξέρετε ότι πρέπει να πάμε με πρόταση απέναντι στον υπουργό. Το ότι καλύπτεται στην Ήπειρο το 1% που μπορεί να βολεύει, δεν είναι πρόταση. Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό τι προτείνουμε στη συνέχεια;».

«Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο», είπε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής συσπείρωσης, Βησσαρίων Ζιώβας, ο οποίος τόνισε πως «θα έρθουν κι άλλοι» και πρόσθεσε: «Το γνωρίζει αυτό ο δήμαρχος, γιατί κανείς δεν μιλάει για την αιτία που γεννά τους πρόσφυγες. Για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την ΕΕ, την Τουρκία που από κοινού κανονίζουν τις δομές και τις εξελίξεις, ούτε βέβαια για τη συμφωνία του Δουβλίνου μιλάει κανείς».

Την αναγκαιότητα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων να διαμορφώσει μια πάγια θέση απέναντι στο ζήτημα αυτό, τόνισε η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής», Λίτσα Κιτσαντά. Η ίδια πρότεινε την διαμόρφωση ψηφίσματος με τις εξής παραμέτρους: «Είμαστε αντίθετοι σε δομές υπό συνθήκες εγκλεισμού και για τον επιπλέον λόγο ότι αυτά οδηγούν σε έξαρση του ρατσισμού και αντίθετοι σε κλειστά Κέντρα. Προτείνουμε ανοιχτές δομές και εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι με εξασφάλιση συνθηκών κοινωνικής ένταξης (εκπαίδευση, σχολεία κλπ). Παράλληλα να εξεταστεί η δημιουργία μικρών δομών και στους τέσσερις Δήμους αν χρειαστεί».

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.