Logo
Print this page

Τα Κρεκούκια Αμμοτόπου θέλουν για Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στην Άρτα

Τα Κρεκούκια Αμμοτόπου θέλουν για Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στην Άρτα

Από τις εννιά θέσεις για Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στην Άρτα που εξέτασε επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υποδεικνύει τελικά την θέση Κρεκούκια Αμμοτόπου που εν τω μεταξύ είχε επιλεγεί για την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου.

Ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Εμμανουήλ Λογοθέτης, απέστειλε έγγραφο προς τον δήμαρχο Αρταίων, Χρήστο Τσιρογιάννη, τον οποίο και ενημερώνει για την επιλογή, ζητώντας την «συνδρομή και συνεργασία του Δήμου - όπως αναφέρει - προς την κατεύθυνση διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας δομής φιλοξενίας με την ενοικίαση 80 από τα 300 στρέμματα» του υπό κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο η δομή στον εν λόγω χώρο πρόκειται να υλοποιηθεί με την τοποθέτηση οικίσκων διαμονής «με την σταθερή παρουσία του ελληνικού κράτους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εννοώντας προφανώς ότι θα υπάρχει αστυνομική επιτήρηση. Άρα, απ’ όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αυτό σημαίνει ότι η δομή θα είναι κλειστού τύπου, εξασφαλίζοντας την παραμονή μεταναστών.
Χωρίς, εν τω μεταξύ, να γίνεται λόγος για αριθμό των φιλοξενουμένων, έγκυρες πληροφορίες του «Τ» αναφέρουν ότι θα ανέλθουν περίπου στους 1.500. Ταυτόχρονα στο έγγραφο ούτε ο αριθμός των οικίσκων αναγράφεται. Αντίθετα γίνεται λόγος για διασφάλιση της ιδιωτικής, της οικογενειακής ζωής αλλά και της ασφάλειας των μεταναστών, με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για την καθημερινή λειτουργία της δομής. Προστίθεται δε ότι «η λειτουργία θα έχει την ελάχιστη επιβάρυνση και εξασφάλιση αισθήματος ασφάλειας της περιοχής».
«Κατά τους τελευταίους μήνες - τονίζεται περαιτέρω - οι ροές τόσο από τα θαλάσσια όσο και από τα χερσαία σύνορά μας έχουν σημειώσει ραγδαίες αυξήσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω (απευθύνεται στον δήμαρχο) πως μόνο το τελευταίο εξάμηνο του 2019 το άθροισμα των ροών στην χώρα μας ξεπέρασε το σύνολο των ροών των προηγούμενων ετών 2017 και 2018. Ως αποτέλεσμα, προέκυψε η ανάγκη αναθεώρησης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου υποδοχής και παράλληλα η ανάγκη δημιουργίας επιπλέον θέσεων φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών. Στο πλαίσιο ολιστικής διαχείρισης του ζητήματος υλοποιούμε ένα σχεδιασμό με γνώμονα την εφαρμογή αναλογικής κατανομής του πληθυσμού (1% επί του πληθυσμού), ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο περιοχές της επικράτειας να επωμίζονται δυσανάλογα βαρύ φορτίο πληθυσμού σε σχέση με άλλες...».
Αμέσως μετά την αποστολή του εγγράφου ο δήμαρχος Αρταίων ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο Αμμοτόπου, στα όρια του οποίου βρίσκεται η περιοχή Κρεκούκια, ώστε να πάρει τις σχετικές αποφάσεις, κάτι που όντως έγινε την Κυριακή όταν και πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση, η οποία απάντησε με ένα ηχηρό «Όχι». Στο Τοπικό Συμβούλιο, εν τω μεταξύ, ο κ. Τσιρογιάννης απέστειλε και το έγγραφο της ειδικής γραμματείας υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη πρόσφατα για το ίδιο θέμα, στην περίπτωση που γίνονταν γνωστή η θέση επιλογής για τη δομή φιλοξενίας, τότε το Σώμα θα συγκαλούνταν εκτάκτως προκειμένου να πάρει θέση. Αυτό, λοιπόν, έγινε, ειδοποιήθηκε ο πρόεδρος, Κώστας Τράμπας, και απ’ ότι πληροφορούμαστε η έκτακτη συνεδρίαση θα γίνει στις ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Άρα από αύριο έως το αργότερο το Σάββατο. Στη συνεδρίαση πρόκειται να κληθούν για να παραστούν οι τρεις βουλευτές του νομού καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ιωάννης Γκολομάζος, ενδεχομένως και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Latest from ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Άρτας

Template Design © Joomla Templates GavickPro. All rights reserved.