Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

arta scale2020

Οι θέσεις που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα

Οι θέσεις που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα

Εννιά θέσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα εξέτασε κλιμάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο αφίχθη “ινκόγκνιτο” και με βάση την εικόνα που προσέλαβε πρόκειται να προχωρήσει στις οριστικές του αποφάσεις για την τελική επιλογή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές και πάντως αξιόπιστες πληροφορίες του “Τ” από πηγές του υπουργείου που είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαψευστούν, στον κατάλογο ενεγράφησαν εννιά σημεία, τα εξής: Πρώην βιομηχανία χυμοποίησης “ΕΣΠΕΡΙΣ” στο δρόμο προς Γραμμενίτσα, ΚΟΝ - ΖΑΚ επί της εθνικής οδού Άρτας - Μενι-δίου, “Κρεκούκια” Αμμοτόπου Δήμου Αρταίων, ΕΒΕΠ (δίπλα από τη Γέφυρα στην έναρξη της οδού προς Κεραμάτες), εργοστάσιο χυμοποίησης “Άραχθος” του κ. Κωστούρου στα Κολομόδια, έκταση στην θέση “Λάμπρα” Σελλάδων, Νταμάρι στους Αγίους Αναργύρους, έκταση δίπλα από τα γραφεία του ΤΟΕΒ Ζώνης Λούρου και έκταση στη Φιλοθέη για την οποία παλιότερα είχε γίνει συζήτηση προκειμένου να δημιουργηθεί το Βιομηχανικό Πάρκο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει αποκλειστεί σχεδόν ολοσχερώς η προοπτική λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας στο ΚΕΝ (Κέντρο Νεοσυλλέκτων), ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο αλλά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων που είπε βροντερό “όχι”.
Να σημειωθεί ότι η αποστολή στελεχών του υπουρ-γείου Εθνικής Άμυνας ήταν αναγνωριστική, συνέλεξαν τα στοιχεία που ήθελαν, τα οποία και θα παραδώσουν στον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), κλιμάκιο του οποίου πρόκειται να επισκεφθεί την Άρτα προκειμένου να εξετάσει λεπτομερώς ποιά από τα εννιά σημεία είναι τα πλέον κατάλληλα για την εγκατάσταση δομών φιλοξενίας. Διότι προκειμένου να παρθούν τελικές αποφάσεις υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές. Σε κάθε περίπτωση, απ’ ότι μάς μεταφέρεται δίνεται προτεραιότητα σε έτοιμες εγκαταστάσεις, στις οποίες βέβαια γίνονται οι ανάλογες παρεμβάσεις ώστε να δημιουργούνται ανθρώπινες συνθήκες.
Εάν δεν βρεθούν χώροι που να διαθέτουν κτίρια τότε επιλέγουν εκείνους στους οποίους εγκαθιστούν κοντέινερ. Μια τέτοια περίπτωση για παράδειγμα είναι η θέση “Κρεκούκια” Αμμοτόπου, η οποία όμως είχε προταθεί και σχεδόν επιλεγεί από Επιμελητήριο και Δήμο Αρταίων για την δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι για τη συγκεκριμένη θέση το πιθανότερο είναι να προβληθούν ενστάσεις τόσο από τους δυο προαναφερόμενους φορείς όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν παραδείγματος χάρη επιβληθεί αυτή η περιοχή τότε το έργο αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει κατάλληλα το χώρο για την εγκατάσταση των κοντέινερ.
Αρκετά, εξάλλου, από τα σημεία που εξετάστηκαν παρατηρούμε ότι βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπως βιομηχανία “Άραχθος”, Νταμάρι στους Αγίους Αναργύρους, η θέση στον Καλόβατο, η έκταση στην Καλαμιά και πρωτίστως το εργοστάσιο της πρώην ΕΒΕΠ, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν αντιδράσεις, κάτι που μάλλον θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τοπικές αρχές, όταν το θέμα της τελικής επιλογής έρθει προς συζήτηση.
Οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά και επειδή γίνεται πολύς λόγος για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, όλα δείχνουν ότι θα τροφοδοτήσουν πολλές συζητήσεις τόσο μεταξύ των τοπικών αρχών αλλά και των πολιτών. Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζουμε ότι είναι βάσιμες και προερχόμενες από πολύ υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.