Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ». Και η φράση «αγαθοεργός σκοπός» στο καταστατικό

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ». Και η φράση «αγαθοεργός σκοπός» στο καταστατικό

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την από πλευράς του Δήμου Αρταίων συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και λήψη απόφασης περί ανακλήσεως της με αριθμό 68/2010 ομόφωνης απόφασης του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τον προγραμματισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το επερχόμενο χρονικό διάστημα ενόψει και της επετείου των 40 χρόνων από την ίδρυσή του, ο Σύλλογος «Μακρυγιάννης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Σε ότι αφορά το θέμα ανάκλησης της απόφασης για παραχώρηση, προς ενημέρωση των μελών μας αλλά και των πολιτών θα αναφέρουμε χρονολογικά το ιστορικό: Έτος 1980. Παραχωρείται το κτίριο δωρεάν στον “Μακρυγιάννη” (μετά την ίδρυσή του) από τον τότε δήμαρχο Αρταίων, Νικόλαο Σιμιτζή. Έτος 1990. Προσπάθεια κατεδάφισης του κτιρίου και ανέγερσης πολυκατοικίας με το σύστημα της αντιπαροχής από τον Κώστα Βάγια. Έτος 2010. Επί δημαρχίας Πάνου Οικονομίδη απόφαση περί δωρεάν παραχώρησης για 49 χρόνια.
Ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα για την σημερινή κατάσταση και για αποκατάσταση της αλήθειας: α) Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του έτους 2010 για δωρεάν παραχώρηση. β) Αμφισβήτηση νομιμότητας δεν τίθεται λόγω ελέγχου της εν λόγω απόφασης τότε από την αρμόδια Υπερκείμενη Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου (έλεγχος νομιμότητας). γ) Πραγματώνεται η επιθυμία του διαθέτη όπου επί λέξει αναφέρεται στην διαθήκη του: «Κληροδοτώ εις τον Δήμον Άρτης την εν Άρτη και εν τη οδώ Νικ. Πριοβόλου οικία μου...να χρησιμοποιήσει αυτήν δια αγαθοεργόν τι ίδρυμα της πόλεως Άρτης...». δ) Δεν τίθεται στη διαθήκη του Π.Τζενέτου και δεν αναφέρεται πουθενά έσοδον ώστε να υφίσταται καταβολή μισθώματος. ε) Οι σκοποί του “Μακρυγιάννη” αλλά και όλων των άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων είναι ΑΓΑΘΟΕΡΓΟΙ. Η λέξη «αγαθοεργία» ερμηνεύεται από το λεξικό της κοινής Ελληνικής και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ως «η αφιλοκερδής και ανυστερόβουλη πράξη που ωφελεί το κοινωνικό σύνολο». Τίθεται πλέον αμφισβήτηση από κάποιον περί των αγαθοεργών σκοπών του «Μ» αλλά και κάθε Πολιτιστικού Συλλόγου; Μετά βεβαιότατος απαντούμε «όχι». Τότε γιατί όλη αυτή η αναταραχή;
Ένα ζήτημα που λύνεται σ’ ένα γραφείο του Δήμου γιατί να έρθει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με τρόπο που κανείς σύμβουλος των παρατάξεων δεν γνώριζε τι αφορά; Γιατί όλη αυτή η παραφιλολογία και οι αμφισβητήσεις επί του θέματος; Οχτακόσια άτομα την εβδομάδα περνούν το κατώφλι του Συλλόγου. Στα 26 ανέρχονται τα χορευτικά τμήματα, λειτουργούν τρεις χορωδίες, θεατρική σκηνή, εργαστήρι θεάτρου εφήβων, τμήματα ζωγραφικής και σκακιού, ευρωπαϊκοί χοροί, Latin, Copoeria, κοπτική ραπτική.
Ο “Μακρυγιάννης” είναι η μεγαλύτερη κυψέλη δημιουργίας πολιτισμού της πόλης. Είναι δυσεξήγητο φαινόμενο ο λόγος που εισήχθη το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ανάκληση της απόφασης παραχώρησης. Μετά την δημοσιότητα που δώσαμε εμείς οι άνθρωποι του «Μ» στο θέμα, η εν λόγω απόφαση δεν ανακλήθηκε, όπως δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας αναφέρει. Αντίθετα. Με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναβλήθηκε η συζήτηση έτσι ώστε να τροποποιηθεί το καταστατικό μας και να συμπεριληφθεί η λέξη “Αγαθοεργός σκοπός”.
Ήδη ο Σύλλογος στο πλαίσιο και άλλων τροποποιήσεων του καταστατικού θα συμπεριλάβει και την φράση “αγαθοεργός σκοπός” ως εκ περισσού έτσι ώστε να εκλείψει και η παραμικρή αμφιβολία και αμφισβήτηση σε κάθε κακοπροαίρετο περί της νομιμότητας ή μη.
Σας γνωρίζουμε, τέλος, ότι από όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, η Περιφέρεια Ηπείρου για το κτίριο Τζανέτου, το μόνο που ζητά είναι: α) Η νόμιμη κατάσταση του κτιρίου (αν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς κλπ). β) Τον τρόπο που έχει γίνει εκτελεστή η θέληση του διαθέτη και τίποτα άλλο. Και αυτά σε απάντηση εγγράφου του Δήμου προς την Περιφέρεια. Τα συμπεράσματα δικά σας».
Προτάσεις για απελευθέρωση της πόλης
Προτάσεις για τον εορτασμό Απελευθέρωσης της πόλης (24 Ιουνίου 1881) διατυπώνει με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος «Μακρυγιάννης» Άρτας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση προτείνονται τα εξής: 23 Ιουνίου (ημέρα Τρίτη) λαμπαδηδρομία σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους της πόλης. Παρέλαση και γιορτή με παραδοσιακές φορεσιές και χορούς, με κατάληξη την κεντρική πλατεία της πόλης. 24 Ιουνίου. Μετά την καθιερωμένη δοξολογία και κατάθεση στεφάνων, να ακολουθεί παρέλαση με συμμετοχή όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων και του στρατού. Προσπάθεια για κήρυξη αργίας της εν λόγω ημέρας.
Υπογράφει το ΔΣ του «Μ»

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.