Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Δημήτρης Βλαχοπάνος. Ένα βιβλίο ολόκληρη ιστορία

Δημήτρης Βλαχοπάνος. Ένα βιβλίο ολόκληρη ιστορία

Ο ήρωας είχε πολλά συναπαντήματα με τον θάνατο. Εκεί που οι δρόμοι τους διασταυρώνονταν όμως, χαιρετιόντουσαν μπλέκοντας την θέρμη της ανάσας τους και ο καθένας έπαιρνε άλλο μονοπάτι μέχρι την επόμενη φορά.

Η μοιραία συνάντηση δεν ήρθε παρά στα βαθιά γεράματα ως φυσική εξέλιξη για τον Κώστα Αναστασίου, τον απλό καθημερινό άνθρωπο από τη Μουσιωτίτσα, του οποίου τη ζωή παρακολουθούμε μέσα από τις 256 σελίδες του πέμπτου μυθιστορήματος του Δημήτρη Βλαχοπάνου.
Κάθε βήμα, όμως, της δικής του πορείας ακολουθεί εκείνη της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας. Κι αυτό το πέρασμα κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο τόσο ξεχωριστό τόσο σημαντικό και τόσο αξιόλογο.
«Κώστας Αναστασίου. Της Μουσιωτίτσας των πυρών και των κυμάτων». Ο τίτλος δεν σε προϊδεάζει ούτε σε προετοιμάζει για όσα περικλείονται στις σελίδες του. Πιθανόν και μόνο, γνωρίζοντας την καταγωγή του συγγραφέα και την ιστορία που κουβαλά ο δικός του Μαρτυρικός τόπος, να αναλογιστείς: «Μάλλον δεν θέλησε να περιχαρακωθεί μόνο στην θυσία και το άδικο αίμα των συγχωριανών του. Ίσως-σκέφτεσαι- επιθυμεί να μην εξετάζει με τοπικιστικό τρόπο το Ολοκαύτωμα της ναζιστικής θηριωδίας».
Το εν λόγω βιβλίο είναι κάτι διαφορετικό. Το νήμα πιάνεται από την πρώτη «συνάντηση» του Κώστα Αναστασίου με τον θάνατο την ημέρα εκείνη που το χωριό του (Μουσιωτίτσα) περνούσε στον μακρύ κατάλογο των Μαρτυρικών Τόπων και παρακολουθεί την Ελλάδα της κατοχής, της αντίστασης, του εμφυλίου. Της προσπάθειας για νέα ζωή ανάμεσα στα χαλάσματα. Στα ερείπια παντός είδους, φυσικά και πολιτικά, μέχρι την μετανάστευση. Την κυματώδη, πλέουσα και μακρόχρονη μετανάστευση για τον ήρωά του που κατάφερε να ανοικοδομήσει στην πατρίδα του. Την ατελείωτη, ωστόσο, και μόνιμη για πολλούς ξενιτιά που έχει μερίδιο στα σημερινά αδειανά σπίτια, βουβά καμπαναριά, στέρφα και άηχα από βελάσματα χωράφια της ελληνικής υπαίθρου...
Αριστουργηματικό, θα λέγαμε το συγκεκριμένο βιβλίο. Γιατί; Μέσα σε λίγες γραμμές μεταφέρει κάθε γεγονός με ακριβέστατα ιστορικά στοιχεία στο χρόνο εξέλιξης των πραγμάτων με τρόπο απλό, δίχως φανατισμό, χωρίς μεροληψία, κατανοητό και όσο το δυνατό πιο αντικειμενικό. Η εξιστόρηση της κατοχής, της σφαγής, της αντίστασης και κυρίως του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε απαιτεί μεγάλη απόσταση, τεράστιο γνωστικό ύψος και απεριόριστο θάρρος. Θάρρος αντίστοιχο του σχοινοβάτη και είναι αυτό που πράγματι θαυμάσαμε στο πόνημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου.
ΥΓ: Το βιβλίο περιδιαβαίνει όλη τη νεότερη ιστορία έτσι όπως δεν διδάσκεται στα σχολεία, όπου παρουσιάζεται αποσπασματικά και κατακερματισμένα, υποβοηθώντας περισσότερο τη λήθη παρά τη γνώση... Θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την εκπαίδευση ώστε τα μαθητικά βιβλία να ακολουθούν τη ζωή ενός ανθρώπου σε κάθε εποχή.
Η παρουσίαση
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε την Παρασκευή στην αίθουσα του Συλλόγου «Σκουφάς», μεταξύ πολλών φίλων, αναγνωστών και συμπατριωτών του συγγραφέα.
Τον συντονισμό είχε η αναπληρώτρια προϊσταμένη Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χριστίνα Θεοδωρίκα. Για το βιβλίο μίλησαν η διευθύντρια γυμνασίου Πέτα, Έφη Καραγιάννη και η απόφοιτη Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και γενική γραμματέας πολιτιστικού Συλλόγου Νικολάου Σκουφά, Έλσα Λιάπατα. Καταπληκτική στην μεταφορά αποσπασμάτων του βιβλίου ήταν η εκπαιδευτικός Μαρία Παπαδοπούλου.
Η παρουσίαση έγινε με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Φίλοι του Βιβλίου» του οποίου η πρόεδρος Σοφία Εξάρχου απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ αποτέλεσε συνδιοργάνωση επίσης του Συλλόγου «Σκουφάς», εκ μέρος του οποίου χαιρέτισε η υπεύθυνη βιβλιοθήκης Μαρία Κολιού και του Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ), τον οποίο εκπροσώπησε και χαιρέτισε η γενική γραμματέας, Χριστίνα Βλαχοπάνου.
Βίκυ Καινούργιου

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.