Menu
RSS

Ε-mail: taxydrom@gmail.com || Τηλέφωνο-FAX26810 77302

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει κατάλογο νέων εγγραφών

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει κατάλογο νέων εγγραφών

Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ένα άλμα στο μέλλον. Να γίνει ένα πολύ μεγάλο, μαζικό, αριστερό, δημοκρατικό κόμμα, ανοίγοντας καινούριο κεφάλαιο για την αριστερά του 21ου αιώνα», τόνισε το μέλος Κεντρικής Επιτροπής και Οργανωτικού Γρα-φείου, Αναστάσιος Πολιτίδης, από την Άρτα όπου συμμετείχε στην διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΕ.

Η διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΕ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο «Κρόνος» και θέμα της ήταν η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο ο κ. Πολιτίδης μιλώντας στον «Τ», υποστήριξε ότι «πρέπει να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική του βάση». Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Το στοίχημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική του βάση. Το κόμμα των 30.000 μελών έχει βάλει τον φιλόδοξο στόχο, τον οποίο ελπίζω να πλησιάσουμε. Να γίνει δηλαδή ένα κόμμα των 180.000 μελών. Αυτό σημαίνει περισσότερος κόσμος στις κομματικές αποφάσεις αλλά και στις αποφάσεις σε κοινωνικό επίπεδο. Άρα η κινητικότητα που επιχειρούμε στην κοινωνική βάση έχει έναν στόχο: Να φτιάξουμε ένα δημοκρατικό ζωντανό οργανισμό. Ένα εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας, το οποίο θα διαβουλεύεται με τις κοινωνικές τάξεις και θα δημιουργεί τους όρους της επόμενης αριστερής διακυβέρνησης».
Με χρονική πυξίδα των μεταβολών το συνέδριο, τόνισε: «Θα είναι ένα συνέδριο στο οποίο όχι μόνο θα βάλουμε τους κανόνες για να συνυπάρχει η μεγάλη αυτή συλλογικότητα, αλλά και συνέδριο συζήτησης του επόμενου κυβερνητικού προγράμματος. Κι αυτό αξιοποιώντας τα λάθη και τις παραλήψεις που έχουν γίνει μέσα από μια βαθιά αυτοκριτική ματιά των πεπραγμένων ακόμη και των λαθών και το πώς μπορούν να διορθωθούν».
Έγιναν λάθη...
Σε ερώτηση του «Τ» σχετικά με την απουσία διαδικασίας απολογισμού των εκλογών και αξιολόγησης λαθών και παραλήψεων, σχολίασε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα που κλήθηκε να διαχειριστεί πολύ δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Έτσι, χωρίς να υπάρχει εμπειρία και σε συνθήκες που οικοδομούσαν πάνω σ’ ένα καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα, ανέλαβε την τύχη της χώρας με ένα στόχο: Να την βγάλει από το βάθος του τούνελ σ’ ένα ξέφωτο. Να τη βγάλει με λίγα λόγια από τα μνημόνια. Να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και να φτιάξει ένα κράτος που θα είναι εργαλείο στα χέρια του πολίτη και όχι ένας Λεβιάθαν που θα καταπίνει τον πολίτη. Έχουν γίνει πάρα πολλά. Έγιναν θετικά πράγματα που σήμερα έρχεται βέβαια να τα ομολογήσει και αυτή η κυβέρνηση με κυβιστήσεις».
Η κοινωνία θα αντιδράσει
Ο κ. Πολιτίδης μιλώντας στη συνέλευση της Άρτας με τη συμπλήρωση ακριβώς 100 ημερών από τη νέα διακυβέρνηση, άσκησε κριτική, λέγοντας: «Το μήνυμά της είναι ένα: Μας λέει ξεκάθαρα “Tα ψέματα τελείωσαν”. Καταστρατηγούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα. Αλώνεται το κράτος και δημιουργείται ένα βαθύ κομματικό (κράτος). Η διαπλοκή και η διαφθορά, τα οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν καλύπτονται μόνο απ’ αυτή την κυβέρνηση, αλλά είναι μέρος της. Οι θεσμικές παρεμβάσεις που επιχειρεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είναι προσβολή για την ίδια τη δημοκρατία και δεν νομίζω ότι θα έχουν καλά αποτελέσματα».
Ο ίδιος μίλησε για έναρξη κοινωνικών αντιστάσεων, τονίζοντας ότι «ήδη στα κυβερνητικά επιτελεία συζητούνται οριζόντιες περικοπές» και κατέληξε: «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η κοινωνία θα τα δεχτεί με θετικό τρόπο όλα αυτά. Εκτιμώ ότι θα αντιδράσει».
Για την διαγραφή...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα διαγραφών», είπε ο κ. Πολιτίδης όταν ζητήσαμε να σχολιάσει το γεγονός ότι η τοπική οργάνωση ανακαλεί την στήριξή της στην επικεφαλής που προέταξε και στήριξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το Δήμο Αρταίων. Ο υπεύθυνος γραφείου οργανωτικού για το νομό, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα εμπλακεί στη δίνη της αντιπαράθεσης», σχολιάζοντας, ωστόσο, τη δυναμική της αυτοδιοίκησης και το ρόλο που καλείται να επιτελέσει.
«Στο χώρο της αυτοδιοίκησης υπάρχει έντονο το προσωπικό στοιχείο», είπε και πρόσθεσε: «Είναι επόμενο να υπάρχουν και εντάσεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Σε επίπεδο αποτελέσματος δεν θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε άσχημα στις εθνικές εκλογές. Η Άρτα είναι από τους λίγους νομούς που κράτησε την πρωτιά. Στην αυτοδιοίκηση δεν έλαβε ένα αμελητέο ποσοστό, όμως υπήρξε μια ένταση που ακουμπούσε πάνω σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η ΝΕ εδώ έκρινε να το χειριστεί με τον τρόπο που το χειρίστηκε. Είμαι ο τελευταίος που θα μπω στη δίνη αυτής της αντιπαράθεσης. Εγώ μόνο πολιτικά μπορώ να το αξιολογήσω.
Πιστεύω ότι η αυτοδιοίκηση είναι το μεγαλύτερο πολιτικό εργαλείο για να μετασχηματιστεί η κοινωνία. Θα χρειαστεί πολύ περισσότερα πράγματα. Μεγαλύτερες συγκλίσεις, μεγαλύτερη προσπάθεια και μεγάλες παρατάξεις, οι οποίες θα εμπλέξουν όλη την κοινωνία ώστε να πάρει την τύχη στα χέρια της. Για τα τοπικά χαρακτηριστικά που θέσατε, σας λέω ότι το θέμα το χειρίζεται η τοπική οργάνωση. Αλλά, λέω, επιμένω και υπογραμμίζω, ότι η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος συνθέσεων που μπορεί να φέρει πολύ μεγάλα αποτελέσματα για τη ζωή των κατοίκων σε κάθε περιοχή».
Θα είναι ...έγκλημα
«Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θέλω να σας πω: Δείτε τι συμβαίνει στην αυτοδιοίκηση. Γίνεται μια προσπάθεια να καταστρατηγηθεί το πλαίσιο της απλής αναλογικής και να γυρίσουμε στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Αυτό αν συμβεί θα είναι έγκλημα».

Όλγα Γεροβασίλη: Όλα ξεκινούν από τη βάση
«Θέλουμε να κάνουμε ένα πλατύ δημοκρατικό κάλεσμα στον προοδευτικό κόσμο του νομού μας, να συστρατευθεί μαζί μας για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σύγχρονο ριζοσπαστικό προοδευτικό κόμμα που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να αναχαιτίσει τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα», δήλωσε η βουλευτής Άρτας και πρώην υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη.
Ως προς την διεύρυνση η κ. Γεροβασίλη ανέφερε: «Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα πλαισιωθεί από ανθρώπους της προοδευτικής συμμαχίας με σκοπό από κοινού να ξεκινήσουμε την μεγάλη καμπάνια και στο νομό μας για την ανασυγκρότηση. Την καμπάνια ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία-Εγγραφή νέων μελών».
Σε ερώτηση αν η ίδια συναισθάνεται μεγαλύτερη την ευθύνη για επιτυχία της διεύρυνσης στην Άρτα, που διατήρησε υψηλά ποσοστά, απάντησε: «Προφανώς στο νομό μας το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και αυτό που σας λέω δεν είναι κάτι που το φαντάζομαι. Ότι δηλαδή οι προοδευτικοί πολίτες ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί, να αλλάξει. Η κρίση μάς έχει αλλάξει όλους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει. Αυτό ήταν ένα αίτημα που μάς απηύθυνε η ίδια η κοινωνία, σ’ όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου. Είμαστε, λοιπόν, εδώ για να χτίσουμε τα βήματα υλοποίησης αυτού του μετασχηματισμού», είπε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για κάλεσμα αλλαγής που δεν έρχεται από πάνω προς τα κάτω, αλλά ξεκινά από τη βάση».

Σήφης Γκίκας: «Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας»
«Οφείλουμε τον κόσμο που μας στήριξε σε διαδοχικές αναμετρήσεις από το 2015 και μετά να τον φέρουμε κοντά μας και να του δώσουμε λόγο και ενεργό ρόλο. Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία των αρχών και των αξιών της αριστεράς, αλλά θα συνδιαμορφώσουμε το νέο προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα για τη χώρα», ανέφερε ο γραμματέας της ΝΕ Άρτας, Ιωσήφ Γκίκας, ο οποίος σημείωσε απευθυνόμενος σε καθένα χωριστά: «Να μην φοβηθεί κανένα από τα μέλη ούτε τα παλιά ούτε τα νέα. Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας».

Πάνος Ψυχογιός, συνώνυμο του ΣΥΡΙΖΑ
Πάνος Ψυχογιός. Παρών, μαχητικός και... ορθόδοξος υπερασπιστής του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, Αλέξη Τσίπρα.
Δεν χάνει ποτέ προσκλητήριο για προσκλητήριο του κόμματος όχι μόνο στην Άρτα αλλά ακόμα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού. Δεν νοείται ΣΥΡΙΖΑ... όσο κι αν διευρυνθεί, χωρίς τον Ψυχογιό.
Ακούει ο Μ. Στ.;

Ξανά μαζί αυτή την εβδομάδα
Η διευρυμένη συνεδρίαση που απευθύνονταν σε πρόσωπα, τα οποία συμμετείχαν ενεργά στις εκλογικές αναμετρήσεις και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, είχε σκοπό την δημιουργία της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, η οποία θα οδηγήσει το κόμμα μέχρι το συνέδριο.
Αποφάσεις ως προς τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σ’ αυτή τη νέα διευρυμένη ΝΕ δεν ελήφθησαν. Εξετάστηκαν αρχικά οι διαθεσιμότητες και αναμένεται το νέο όργανο να συγκροτηθεί και να ανακοινωθεί σε συνεδρίαση, η οποία πιθανόν θα οριστεί την επόμενη Δευτέρα.

Με Αλέξη Τσίπρα;
Απ’ ότι φαίνεται θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του “Τ”, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται να έρθει στην Άρτα, σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως και στην νομαρχιακή οργανωτική επιτροπή ανασυγκρότησης που, σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρονται, θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Βασίλης Τσίρκας: Η ανασυγκρότηση ξεκίνησε
«Τώρα είναι η ώρα της ανασυγκρότησης και της εξωστρέφειας» δήλωσε στον «Τ» ο πρώην βουλευτής, Βασίλης Τσίρκας και πρόσθεσε: «Η ανασυγκρότηση ξεκίνησε. Θέλει προσπάθεια, σοβαρότητα και μέθοδο. Αλλά αξίζει τον κόπο».
Ταυτόχρονα απευθύνοντας πρόσκληση σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη να ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να ενισχυθεί με νέα μέλη. Είναι σημαντική η προσέλευση νέων και κοινωνικά δραστήριων ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν και να βοηθήσουν στον αγώνα του για την κοινωνία», προσθέτοντας ως αναγκαία την ποιοτική αναβάθμιση στον τρόπο οργάνωσης, ώστε-όπως είπε- η συμμετοχή να είναι δημιουργική και ο ρόλος των μελών του ουσιαστικός.
«Για να εναρμονιστούμε με τις ανάγκες της εποχής μας χρειαζόμαστε έναν πολιτικό φορέα ανοιχτό σε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς, ανήσυχους πολίτες. Στις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον και κατανοούν ότι έχουν συμφέρον από την αλλαγή οικονομικού, κοινωνικού και κρατικού μοντέλου. Επομένως, ένα μαζικό κόμμα με διαδικασίες που επιτρέπουν την συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον. Ένα κόμμα που ανοίγει την πόρτα του χωρίς αποκλεισμούς σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους, ριζωμένο στην κοινωνία, στις κοινωνικές οργανώσεις, σε κάθε χώρο όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας».

back to top

|| Όροι χρήσης & Σχόλια αναγνωστών ||

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του www.taxydromosartas.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

ΣΧΟΛΙΑ. Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή με e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί.